Makový závin

Krehký makový závin z tvarohového cesta

Autor receptu: redakcia

Závin z jednoduchého tvarohového cesta skvelo dopĺňa lahodná maková plnka.

2 záviny
porcie
30 (+ odležanie) minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Tvaroh spracujeme s maslom a preosiatou hladkou múkou na pevné cesto. Necháme ho 20 minút odležať pri izbovej teplote.
  2. Plnka: V menšom hrnci privedieme do varu mlieko s cukrom a maslom. Prisypeme mletý mak a krátko povaríme. Necháme vychladnúť, potom vmiešame strúhanku z piškót a rum.
  3. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát s hrúbkou asi 3 mm a po celej ploche potrieme makovou plnkou tak, aby zostali asi 2 cm okraje cesta bez plnky.
  4. Plát rozkrojíme na polovicu. Od rezu smerom von stočíme dva záviny a okraje cesta k sebe dobre pritlačíme.
  5. Záviny preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Povrch potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 40 minút.