Makový závin
Krehký makový závin z tvarohového cesta
Autor receptu: redakcia
Závin z jednoduchého tvarohového cesta skvelo dopĺňa lahodná maková plnka.
2 záviny porcie |
30 (+ odležanie) minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Cesto: Tvaroh spracujeme s maslom a preosiatou hladkou múkou na pevné cesto. Necháme ho 20 minút odležať pri izbovej teplote.
- Plnka: V menšom hrnci privedieme do varu mlieko s cukrom a maslom. Prisypeme mletý mak a krátko povaríme. Necháme vychladnúť, potom vmiešame strúhanku z piškót a rum.
- Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát s hrúbkou asi 3 mm a po celej ploche potrieme makovou plnkou tak, aby zostali asi 2 cm okraje cesta bez plnky.
- Plát rozkrojíme na polovicu. Od rezu smerom von stočíme dva záviny a okraje cesta k sebe dobre pritlačíme.
- Záviny preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Povrch potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 40 minút.