Krehký koláč s jahodami
cukrárka, 4. augusta 2024
Foto: Archív D. Onofrejovej
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
450 g |
|
100 g |
|
250 g |
|
z 1 citróna |
|
2 ks |
|
Náplň: | |
800 g |
|
1 ČL mletá |
|
z 1 citróna |
|
70 g |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
Okrem toho: | |
priemer 25 cm |
|
Postup
-
1
Cesto: Ak máme food processor (robot s nožíkmi), tak máme spolovice vyhraté :) Dáme doň múku, cukor, kôru z jedného citróna, maslo a vajcia a miešame do momentu, keď sa zmes prepojí a vznikne cesto. Ak máme len dve zdravé ruky, tak všetko zmiešame ručne mise. Hotové cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme pol hodinu odležať v chladničke.
- 2
Medzitým si pripravíme náplň – jahody očistíme od stopiek a vo väčšom hrnci zasypeme cukrom, vanilkou a škrobom, prilejeme javorový sirup a šťavu z jedného citróna. Varíme na miernom ohni asi 10–15 minút.
- 3
Vychladnuté cesto rozdelíme na dve časti, väčšiu časť vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie do tvaru kruhu s hrúbkou asi 4 mm. Cesto musí presahovať veľkosť použitej formy (použila som formu s odoberateľným dnom s priemerom 25 cm).
- 4
Cesto vložíme do formy, jemne bruškami prstov pozatláčame do okrajov a stien a prečnievajúce cesto zrežeme. Popicháme vidličkou a naplníme jahodovou zmesou, povrch zarovnáme.
- 5
Navrch uložíme zvyšné cesto a tu sa fantázii medze nekladú – či spravíme klasickú mriežku, alebo použijeme vykrajovačky v tvare kvietku či srdiečka a nahusto jahodovú zmes poprikrývame.
- 6
Okraje pozatláčame, aby sa neoddeľovali. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút dozlatista.
- 7
Koláčik musíme nechať naozaj poriadne vychladiť, aby aj jahody vnútri stuhli, ideálne cez noc.
Tiež jahodový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu