Jahodový koláč
Jahodový koláč

Krehký koláč s jahodami

Dominika Onofrejová
cukrárka, 4. augusta 2024
Krehký koláč s jahodami
Foto: Archív D. Onofrejovej
10
porcií
30 (+ odležanie) minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
450 g
100 g
250 g
z 1 citróna
2 ks
Náplň:
800 g
1 ČL mletá
z 1 citróna
70 g
2 PL
2 PL
Okrem toho:
 priemer 25 cm




Postup

  1. 1

    Cesto: Ak máme food processor (robot s nožíkmi), tak máme spolovice vyhraté :) Dáme doň múku, cukor, kôru z jedného citróna, maslo a vajcia a miešame do momentu, keď sa zmes prepojí a vznikne cesto. Ak máme len dve zdravé ruky, tak všetko zmiešame ručne mise. Hotové cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme pol hodinu odležať v chladničke.

  2. 2

    Medzitým si pripravíme náplň – jahody očistíme od stopiek a vo väčšom hrnci zasypeme cukrom, vanilkou a škrobom, prilejeme javorový sirup a šťavu z jedného citróna. Varíme na miernom ohni asi 10–15 minút.

  3. 3

    Vychladnuté cesto rozdelíme na dve časti, väčšiu časť vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie do tvaru kruhu s hrúbkou asi 4 mm. Cesto musí presahovať veľkosť použitej formy (použila som formu s odoberateľným dnom s priemerom 25 cm).

  4. 4

    Cesto vložíme do formy, jemne bruškami prstov pozatláčame do okrajov a stien a prečnievajúce cesto zrežeme. Popicháme vidličkou a naplníme jahodovou zmesou, povrch zarovnáme.

  5. 5

    Navrch uložíme zvyšné cesto a tu sa fantázii medze nekladú – či spravíme klasickú mriežku, alebo použijeme vykrajovačky v tvare kvietku či srdiečka a nahusto jahodovú zmes poprikrývame.

  6. 6

    Okraje pozatláčame, aby sa neoddeľovali. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút dozlatista.

  7. 7

    Koláčik musíme nechať naozaj poriadne vychladiť, aby aj jahody vnútri stuhli, ideálne cez noc.

Diskusia k receptu