Drobné slané pečivo
Drobné slané pečivo

Krehké slané trvanlivé pečivo fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 2. novembra 2019
Krehké slané trvanlivé pečivo (fotorecept)
Foto: cesminaz

Rýchle a jednoduché pečivko, ktoré čím dlhšie stojí, tým je lepšie a chutnejšie :-) Je vhodné na sviatky, oslavy alebo len tak na doma k telke :-)

63 ks
porcií
15 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
125 g
1 dl
1 ks
1 ks
1 dl
1 bal. (15 g)
2 kopcovité KL
1 PL
4 PL
Na potretie:
1 ks
Na posyp:
 podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Všetky sypké prísady najprv premiešame v jednej miske lyžicou. Potom pridáme rozpustené maslo, olej, vajce, bielok, jogurt, citrónovú šťavu a vypracujeme jemné, vláčne, mastnejšie polomäkké cesto.

    Krehké slané trvanlivé pečivo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto ihneď rozdelíme na rovnaké kúsky, z ktorých vyformujeme bochníčky. Každý jeden bochníček vyšúľame na tenký dlhý pásik hrúbky cca 6 mm a rozdelíme na 4 rovnaké pásiky dlhé cca 7-8 cm. Následne každému maličkému pásiku len preložíme cez seba dva konce, ako na fotke :-) Netreba ich ani stlačiť, naozaj stačí len preložiť, nebojte sa, zostane to tak aj počas pečenia :-)

    Krehké slané trvanlivé pečivo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pečivko poukladáme na plech s papierom, natrieme žltkom a posypeme ľubovoľne semienkami. Ja dávam sezam a černušku, nám s tým chutí najviac. Plech dáme už aj do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 15-20 minút. Závisí od rúry.

    Krehké slané trvanlivé pečivo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečivko je veľmi chutné, presne dobré slané. Odporúčam ho upiecť aspoň pár dní vopred, je lepšie keď postojí - bude oveľa chutnejšie a krehkejšie. Dokonca ho môžte kľudne skladovať mesiac, alebo aj dva. Je vhodné aj na sviatky, alebo oslavu, kde sa väčšinou vypeká už vopred. Skladovať ho môžte v papierovej krabici alebo umelej dóze. Nech vám chutí :-)

    Krehké slané trvanlivé pečivo (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Jejejeje, to je pěkný receptík! Fajn suroviny, pěkný postup, bezva tvary, fota a o chuti nemám pochyb. Jsi šikulka, milá Cesmínko, krásná práce! Už vidím, jak je u vás doma toto pečivo trvanlivé, haha Krásný víkend, plný lásky a pohody tobě i celé rodině!!
Aj mne sa pečivko veľmi páči. Pri kysnutom ceste (aj sladkom) dávam na pol kila múky 1čajovú lyžičku soli. Ak sa dajú dve, tak verím, že to bude správne slané pečivo a netreba už soliť povrchu. Putuje do kk a skúsim na sviatky.
2x haji, ilusa