Krehké slané trvanlivé pečivo fotorecept
Foto: cesminaz
Rýchle a jednoduché pečivko, ktoré čím dlhšie stojí, tým je lepšie a chutnejšie :-) Je vhodné na sviatky, oslavy alebo len tak na doma Zobraziť celý popisRýchle a jednoduché pečivko, ktoré čím dlhšie stojí, tým je lepšie a chutnejšie :-) Je vhodné na sviatky, oslavy alebo len tak na doma k telke :-)
porcií
na 180 °C
Suroviny
500 g |
|
125 g |
|
1 dl |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 dl |
|
1 bal. (15 g) |
|
2 kopcovité KL |
|
1 PL |
|
4 PL |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na posyp: | |
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Všetky sypké prísady najprv premiešame v jednej miske lyžicou. Potom pridáme rozpustené maslo, olej, vajce, bielok, jogurt, citrónovú šťavu a vypracujeme jemné, vláčne, mastnejšie polomäkké cesto.
-
2
Cesto ihneď rozdelíme na rovnaké kúsky, z ktorých vyformujeme bochníčky. Každý jeden bochníček vyšúľame na tenký dlhý pásik hrúbky cca 6 mm a rozdelíme na 4 rovnaké pásiky dlhé cca 7-8 cm. Následne každému maličkému pásiku len preložíme cez seba dva konce, ako na fotke :-) Netreba ich ani stlačiť, naozaj stačí len preložiť, nebojte sa, zostane to tak aj počas pečenia :-)
-
3
Pečivko poukladáme na plech s papierom, natrieme žltkom a posypeme ľubovoľne semienkami. Ja dávam sezam a černušku, nám s tým chutí najviac. Plech dáme už aj do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 15-20 minút. Závisí od rúry.
-
4
Pečivko je veľmi chutné, presne dobré slané. Odporúčam ho upiecť aspoň pár dní vopred, je lepšie keď postojí - bude oveľa chutnejšie a krehkejšie. Dokonca ho môžte kľudne skladovať mesiac, alebo aj dva. Je vhodné aj na sviatky, alebo oslavu, kde sa väčšinou vypeká už vopred. Skladovať ho môžte v papierovej krabici alebo umelej dóze. Nech vám chutí :-)
Šikovnica si Ty, milá @Cesminaz , preveľká. Krásne pozdravenie Ti letí :-)
:-)) vdaka milá @Haji ,si zlatá ako vždy.Je čas,ked zvyknem spravit aj z dvoch dávok,takže sa nezje všetko naraz.Niektorý rok bolo už aj tak,že som za jednu velkú umelú dózu skrila,aby sme mali aj na neskôr,alebo pre návštevu k čaju.Nejaký ten čas som ich aj mala v rozume a potom som na ne celkom pozabudla :-) Našla som ich náhodou asi o mesiac a pól, a poviem ti,že boli ešte stále fantastické! Krehkè a velmi chutné :-) Želám aj ja tebe pekný zvyšok víkendu.
Pekny vecer.
Zaujímavé že sa ti to zdá sladké,ved je tam len 1pl cukru na 500g múky,plus 4pl citron a 1dl biely jogurt. Ale pravdu povediac,naozaj toto pečivo nemá tú klasickú slanú chut na akú je väčšina ludí zvyknutá.Troška nasladlú "nôtu" má :-) ale tá výborne ladí s kyselkavou chutou citrónu a jogurtu a so solou.Sol treba 2kopcovité Kl. Toto pečivo je typické turecké slané pečivo čo predávajú v ich obchode.Mne velmi chutí,ale iste sú aj ludia ktorým nie :-) Podla mňa tam tá 1PL cukru pasuje a dá výnimočnú chuť,to je také isté ako ked ide do sladkého cesta trocha soli-hned to dodá celému cestu inú chuť.A čo sa týka tvaru,ten si môže každý predsa urobit ako sa jemu páči. Dakujem ti za odozvu aj s tvojou skúsenostou.Pekný večer. P.S. bez cukru som to neskúšala,pre mna by to bolo potom už celkom iné pečivo.
,Asi preto sa mi zdá sladké,lebo používam málo cukru(keď je v rp 100g,dám 50g).Známi mi tvrdia ,že dávam veľa cukru,aj keď idem podľa rp.Aj tie citróny nie sú také kyslé ,ako niekedy.Keď to odstojí ,možno to zmení chuť.Koštovala som ich teplé (10ks)!
Ahoj :-)
Vdaka za recept a komentár.Vieš,čo sa týka receptov na toto slané pečivo,je ich na internete stovky a hádam každé sa trolinku alebo aj velmi môže od seba líšit.A to preto,lebo každý z nás má trochu iné chute a jeden daný vyskúšaný recept si potom poupravý podla seba :-) A tak je to aj s mnohými inými receptami ako napr. Pečené buchty,parené buchty,linecké koláčiky atd. Niekto chce mäkkšie cesto,niekto zasa tvrdšie-kto ako lúbi :-) Ten recept čo píšeš je môjmu tiež dost podobný,len ja mám tam aj jogurt,ale ocot nie.Z 1/2 citrónu máš cca.4pl štavy.No a cukor,to je už ako som písala,na chuti stravníka :-) nám tá 1pl cukru vyhovuje.Ale ten ocot ma v tom zaujal,raz vyskúśam. Simit máme doma tiež velmi radi,ale nerobievam ho tak často.Aj na ten je "zopar" receptov a aj som ich niekolko vyskúsala a nakoniec poupravila a zostala pri jednom tak,ako chutí nám :-) Môj muž má napríklad rád tvrdší Simit,ktorý má hutnejšie cesto :-) Niekto ho zasa chce mäkký... No čo už,dalo by sa rozprávať :-))) A ano,turecká kuchyna je velmi chutná :-) Pekný den ti prajem.
Výborne sú
Výborne sú
Máš 100% pravdu.Ja som do druhej varky do sypkých prisypal Tandori Masala a chytilo to takú exotiku,že ......Tento indický podton sice nemusí každemu sedieť,ale je to zaujímavé.
Neviem dat naraz tri obrazky
dakujem za recept, drzala som sa predpisu, pecivo je vyborne, nam velmi chutilo , zelam ti stastny novy rok, plny zdravia, pohody a radosti ☺
dakujem za super správu,som rada že chutia :-) Aj tebe všetko dobré do nového roku!
Ďakujem za recept.
:-)) prečo aj nie..aj tak sa dá :-) Vdaka za odozvu a pozdravujem.
Síce pekárničku nemám a fakt neviem či by sa to dalo, ale toto cesto je velmi jednoduché, zamiešané to máš rukou za 2 minutky :-)
Ahoj, v postupe je to napísané tak, že všetky sypké/ suché prísady najprv premiešame. Čiže múku, cukor, soľ a PDP :-)
To som rada, vdaka za odozvu :-)
Vdaka za odozvu, som rada že si bola spokojná :-)