Drobné slané pečivo
Drobné slané pečivo

Krehké slané trvanlivé pečivo fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 2. novembra 2019
Krehké slané trvanlivé pečivo (fotorecept)
Foto: cesminaz

Rýchle a jednoduché pečivko, ktoré čím dlhšie stojí, tým je lepšie a chutnejšie :-) Je vhodné na sviatky, oslavy alebo len tak na doma k telke :-)

63 ks
porcií
15 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
125 g
1 dl
1 ks
1 ks
1 dl
1 bal. (15 g)
2 kopcovité KL
1 PL
4 PL
Na potretie:
1 ks
Na posyp:
 podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Všetky sypké prísady najprv premiešame v jednej miske lyžicou. Potom pridáme rozpustené maslo, olej, vajce, bielok, jogurt, citrónovú šťavu a vypracujeme jemné, vláčne, mastnejšie polomäkké cesto.

    Krehké slané trvanlivé pečivo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto ihneď rozdelíme na rovnaké kúsky, z ktorých vyformujeme bochníčky. Každý jeden bochníček vyšúľame na tenký dlhý pásik hrúbky cca 6 mm a rozdelíme na 4 rovnaké pásiky dlhé cca 7-8 cm. Následne každému maličkému pásiku len preložíme cez seba dva konce, ako na fotke :-) Netreba ich ani stlačiť, naozaj stačí len preložiť, nebojte sa, zostane to tak aj počas pečenia :-)

    Krehké slané trvanlivé pečivo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pečivko poukladáme na plech s papierom, natrieme žltkom a posypeme ľubovoľne semienkami. Ja dávam sezam a černušku, nám s tým chutí najviac. Plech dáme už aj do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 15-20 minút. Závisí od rúry.

    Krehké slané trvanlivé pečivo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečivko je veľmi chutné, presne dobré slané. Odporúčam ho upiecť aspoň pár dní vopred, je lepšie keď postojí - bude oveľa chutnejšie a krehkejšie. Dokonca ho môžte kľudne skladovať mesiac, alebo aj dva. Je vhodné aj na sviatky, alebo oslavu, kde sa väčšinou vypeká už vopred. Skladovať ho môžte v papierovej krabici alebo umelej dóze. Nech vám chutí :-)

    Krehké slané trvanlivé pečivo (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

20 komentárov k receptu
Práve som dopiekla slané tyčinky a sadla PC. Prečo som sa skôr nepozrela čo je nové na vareche, určite by som vyskúšala tvoj rcp. Tak najbližšie upečiem, zdravím Cesminaz.
Aj mne sa pečivko veľmi páči. Pri kysnutom ceste (aj sladkom) dávam na pol kila múky 1čajovú lyžičku soli. Ak sa dajú dve, tak verím, že to bude správne slané pečivo a netreba už soliť povrchu. Putuje do kk a skúsim na sviatky.
@haji (2.11.2019 13:50)

:-)) vdaka milá @Haji ,si zlatá ako vždy.Je čas,ked zvyknem spravit aj z dvoch dávok,takže sa nezje všetko naraz.Niektorý rok bolo už aj tak,že som za jednu velkú umelú dózu skrila,aby sme mali aj na neskôr,alebo pre návštevu k čaju.Nejaký ten čas som ich aj mala v rozume a potom som na ne celkom pozabudla :-) Našla som ich náhodou asi o mesiac a pól, a poviem ti,že boli ešte stále fantastické! Krehkè a velmi chutné :-) Želám aj ja tebe pekný zvyšok víkendu.
@Dr používam na 99% len 3,6% ný biely jogurt,ten je hustejší a lepší než tie "light" jogurty :-) @Kucharka :-)) ano,čím dlhšie stojí,tým je chutnejšie :-) Toto pečivko predávajú v tureckých obchodoch,alebo tureckej pekárni/kaviarni.Mávajú aj zabalené,alebo ho predávajú na váhu,čiže cena je za kilo.Je to velmi chutné pečivo,môžem len odporučiť.Ja,odkedy mám naň recept,tak ho už vôbec nekupujem :-) spravím si ho sama doma.Pekný večer prajem.
Aj mne sa páči. Netreba do cesta na vylepšenie chuti nič iné, napr, strúhaný syr tvrdý? Recept ukladám do KK. Pozdravujem a prajem pekný zvyšok nedele.
@Mimkag :-) vdaka. @Marienka44 inak nie netreba,toto pečivo má svoju vlastnú chuť :-) Ked dáš syr,to už bude celkom iné pečivo.Pozdravujem. @Ampara Černuška je Čierna rasca,ktorá sa sype aj na Börek a Poača :-) Má takú svojskú výbornú chuť.Dúfam,že budu chutit,potom sa ozvi! Pekný den všetkým.
Foto má zaujalo,tak som skúsila 1/2dávku azdá sa mi to sladké a nie slané.Ešte ani v jednom slanom recepte som nemala cukor.Skúšali ste to aj bez cukru a dajú sa robiť aj iné tvary,alebo to je typický turecký tvar?
@merry64 (5.11.2019 14:13)

Zaujímavé že sa ti to zdá sladké,ved je tam len 1pl cukru na 500g múky,plus 4pl citron a 1dl biely jogurt. Ale pravdu povediac,naozaj toto pečivo nemá tú klasickú slanú chut na akú je väčšina ludí zvyknutá.Troška nasladlú "nôtu" má :-) ale tá výborne ladí s kyselkavou chutou citrónu a jogurtu a so solou.Sol treba 2kopcovité Kl. Toto pečivo je typické turecké slané pečivo čo predávajú v ich obchode.Mne velmi chutí,ale iste sú aj ludia ktorým nie :-) Podla mňa tam tá 1PL cukru pasuje a dá výnimočnú chuť,to je také isté ako ked ide do sladkého cesta trocha soli-hned to dodá celému cestu inú chuť.A čo sa týka tvaru,ten si môže každý predsa urobit ako sa jemu páči. Dakujem ti za odozvu aj s tvojou skúsenostou.Pekný večer. P.S. bez cukru som to neskúšala,pre mna by to bolo potom už celkom iné pečivo.
@cesminaz (5.11.2019 19:24)

,Asi preto sa mi zdá sladké,lebo používam málo cukru(keď je v rp 100g,dám 50g).Známi mi tvrdia ,že dávam veľa cukru,aj keď idem podľa rp.Aj tie citróny nie sú také kyslé ,ako niekedy.Keď to odstojí ,možno to zmení chuť.Koštovala som ich teplé (10ks)!
Keď si písala,že je to pečivo ,ktoré predávajú v obchodoch,takvso trochu guglila a našla som také pečivo :TUZLU BURGU KURABIYE/slané točené pečivo.Rp.:3,5šalky múky,125g maslo izbovej.teploty,1šal.olej,1pl Ocot,šťava z 1/2citrona(2pl octu),1čl cukor,1,5člsoli,1bal.soda bikarbóna 10g(kypr.pr.)1ks bielko+žltko na potretie,sezam,černuška(nigella)posyp.Piecť 180°C do ružova,asi 55ksPostup ako u teba.(je aj video).Skús upiecť či to je také pečivo aké predávajú.Ja robievam tiež také tie.pečivko ale sladké Simit,.V tureckú na dovče mi veľmi chutilo a našla som to tu na Vareche.Turci majú veľmi dobrú kuchyňu.
@merry64 (6.11.2019 21:19)

Ahoj :-)
Vdaka za recept a komentár.Vieš,čo sa týka receptov na toto slané pečivo,je ich na internete stovky a hádam každé sa trolinku alebo aj velmi môže od seba líšit.A to preto,lebo každý z nás má trochu iné chute a jeden daný vyskúšaný recept si potom poupravý podla seba :-) A tak je to aj s mnohými inými receptami ako napr. Pečené buchty,parené buchty,linecké koláčiky atd. Niekto chce mäkkšie cesto,niekto zasa tvrdšie-kto ako lúbi :-) Ten recept čo píšeš je môjmu tiež dost podobný,len ja mám tam aj jogurt,ale ocot nie.Z 1/2 citrónu máš cca.4pl štavy.No a cukor,to je už ako som písala,na chuti stravníka :-) nám tá 1pl cukru vyhovuje.Ale ten ocot ma v tom zaujal,raz vyskúśam. Simit máme doma tiež velmi radi,ale nerobievam ho tak často.Aj na ten je "zopar" receptov a aj som ich niekolko vyskúsala a nakoniec poupravila a zostala pri jednom tak,ako chutí nám :-) Môj muž má napríklad rád tvrdší Simit,ktorý má hutnejšie cesto :-) Niekto ho zasa chce mäkký... No čo už,dalo by sa rozprávať :-))) A ano,turecká kuchyna je velmi chutná :-) Pekný den ti prajem.

Pridaj komentár k receptu: