Krehké škvarkové pagáčiky zo zemiakového cesta fotorecept
Foto: izabella929
Tento týždeň mi priniesol farmár slaninu na masť..vypražila som ju a urobila vynikajúce krehké škvarky..škoda by bola neupiecť chutné pagáčiky..robievam ich často, ale vždy Zobraziť celý popisTento týždeň mi priniesol farmár slaninu na masť..vypražila som ju a urobila vynikajúce krehké škvarky..škoda by bola neupiecť chutné pagáčiky..robievam ich často, ale vždy recepty obmieňam..tentoaz som ich robila zo zemiakového cesta s vínom...
príprava
na 200 °C
Suroviny
600 g |
|
1 ks |
|
4 ks |
|
4 lyžice |
|
2 lyžice |
|
|
|
1 dl vlažné |
|
30 g |
|
1 lyžička |
|
1 lyžica do cesta |
|
260 g (pomlete alebo nasekane) |
|
1 lyžička |
|
štipka |
|
na špic noža |
|
2 lyžice do škvariek |
|
Postup
-
1
Pripravila som si cesto: múku som preosiala..pridala jedno vajce,4 lyžice smotany,2 lyžice bieleho vína,1 lyžicu masti, soľ a postrúhané zemiaky varené v šupke...nechala som vykysnúť kvások z mlieka, cukru a droždia...a pridala po vykysnutí do cesta..
-
2
poriadne som cesto vymiesila na hladké a nelepivé..
-
3
škvarky, ktoré som som urobila v pondelok..
-
4
odobrala som z nich 260g. pokrájala som ich na kocočky, ale boli také krehké, že sa rozchádzali pod prstami...pridala som k nim 2 lyžice bravčovej masti,soľ, mleté čierne korenie a špis noža mletú chilli papričku...masu som zmiešala...
-
5
cesto som rozvaľkala na obdĺžnikový tvar a celú dávku škvarkovej hmoty som uložila na cesto..
-
6
prevé preloženie cesta..najprv z hora do stredu, potom od spodu do stredu, potom z ľava do prava a napokon z prava do stredu..
-
7
poskladané cesto...
-
8
cesto po každom preložení, som prikryla útierkou...po prvom preložení som nechala podkysnúť 30 min.
-
9
druhé preloženie..cesto som zozvaľkala na obdĺžnik a začala prekladať...z pravej strany do stredu, potom z prevej strany do stredu, potom z vrchu na stred a na záver od spodu do stredu...zase som nechala podkysnúť, ale iba 20 min.
-
10
tretie preloženie som robila hviezdicovité...cesto som ropzvaľkala na štvorec a všetky rohy som preložila do stredu a potom som ho uložila na malý štvorec...znovu nechala kysnúť 20 min.
-
11
hotové cesto...3x preložené a podkysnuté..
-
12
cesto som rozvaľkala na hrúbku 1,5 cm. naštvorčekovala nožom..
-
13
vykrajovala pagáčiky a dvoma dlaňami som ich upravila do pekného tvaru.. nechala na pracovnej doske, pokiaľ som ich nepotrela vajíčkom...nikdy nepotieram vajcom na plechu, aby mi pekne naskočili vysoké..posypala rascou..
-
14
uložené na plech..
-
15
upečené..
A oškvarkovníky tie sa pečú práve pri takejto príležitosti.Je to lepší koláčik,ako torta.
, aj by som veru vymenila.
Tvoje pagáčiky sú určite chutné.
zamiesila cesto vyzerajú fantasticky