Krehké škvarkové pagáčiky zo zemiakového cesta (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Tento týždeň mi priniesol farmár slaninu na masť..vypražila som ju a urobila vynikajúce krehké škvarky..škoda by bola neupiecť chutné pagáčiky..robievam ich často, ale vždy recepty obmieňam..tentoaz som ich robila zo zemiakového cesta s vínom...

90 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si cesto: múku som preosiala..pridala jedno vajce,4 lyžice smotany,2 lyžice bieleho vína,1 lyžicu masti, soľ a postrúhané zemiaky varené v šupke...nechala som vykysnúť kvások z mlieka, cukru a droždia...a pridala po vykysnutí do cesta..
  2. poriadne som cesto vymiesila na hladké a nelepivé..
  3. škvarky, ktoré som som urobila v pondelok..
  4. odobrala som z nich 260g. pokrájala som ich na kocočky, ale boli také krehké, že sa rozchádzali pod prstami...pridala som k nim 2 lyžice bravčovej masti,soľ, mleté čierne korenie a špis noža mletú chilli papričku...masu som zmiešala...
  5. cesto som rozvaľkala na obdĺžnikový tvar a celú dávku škvarkovej hmoty som uložila na cesto..
  6. prevé preloženie cesta..najprv z hora do stredu, potom od spodu do stredu, potom z ľava do prava a napokon z prava do stredu..
  7. poskladané cesto...
  8. cesto po každom preložení, som prikryla útierkou...po prvom preložení som nechala podkysnúť 30 min.
  9. druhé preloženie..cesto som zozvaľkala na obdĺžnik a začala prekladať...z pravej strany do stredu, potom z prevej strany do stredu, potom z vrchu na stred a na záver od spodu do stredu...zase som nechala podkysnúť, ale iba 20 min.
  10. tretie preloženie som robila hviezdicovité...cesto som ropzvaľkala na štvorec a všetky rohy som preložila do stredu a potom som ho uložila na malý štvorec...znovu nechala kysnúť 20 min.
  11. hotové cesto...3x preložené a podkysnuté..
  12. cesto som rozvaľkala na hrúbku 1,5 cm. naštvorčekovala nožom..
  13. vykrajovala pagáčiky a dvoma dlaňami som ich upravila do pekného tvaru.. nechala na pracovnej doske, pokiaľ som ich nepotrela vajíčkom...nikdy nepotieram vajcom na plechu, aby mi pekne naskočili vysoké..posypala rascou..
  14. uložené na plech..
  15. upečené..