Krehké maslové karičky s orechovým snehom plnené lekvárom fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 19. novembra 2016
Krehké maslové karičky s orechovým snehom plnené lekvárom (fotorecept)
Foto: monty469

Recept na tieto lahodné maslové kolieska, plnené lekvárom s orechovým snehom som našla v časopise, a hneď som si to vystrihla. Názov časopisu neviem, Zobraziť celý popisRecept na tieto lahodné maslové kolieska, plnené lekvárom s orechovým snehom som našla v časopise, a hneď som si to vystrihla. Názov časopisu neviem, pôvodný názov je Monfúzky :-) Keďže by som tento názov nevedela odôvodniť, ani na googli som nenašla, tak som si ho vymyslela sama.

55
porcií
18 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
250 g
1 ČL
3 ks
Sneh:
3 ks
100 g
250 g
Na plnenie:




Postup

  1. 1

    Do misy dáme múku, nakrájané maslo, žĺtky, cukor a vypracujeme cesto. Dáme ho na polhodinku do chladničky.

    Krehké maslové karičky s orechovým snehom plnené lekvárom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto preložíme na pracovnú dosku, pomúčime ju a cesto rozvaľkáme na 3 mm plát. Vykrajujeme kolieska (formička 3,5 cm) a ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Medzitým vyšľaháme orechový sneh. Na každé koliesko dáme kopček snehu.

    Krehké maslové karičky s orechovým snehom plnené lekvárom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pečieme pri teplote 180 °C cca 15 - 20 minút (záleží od rúry, ja som piekla asi 18 minút).

    Krehké maslové karičky s orechovým snehom plnené lekvárom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po vybratí z rúry kolieska neprekladáme, ale necháme ich vychladnúť na plechu. Po úplnom vychladnutí budeme kolieska lepiť. Kolieska sú krehké, lepíme opatrne. Vyšlo mi 110 koliesok, takže 55 zlepených koláčikov.

    Krehké maslové karičky s orechovým snehom plnené lekvárom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Sneh sa zvýšil, tak odporúčam použiť menej bielkov, stačí 2, a tým pádom aj menej cukru a orechov, alebo robiť väčšie kopčeky.

  6. 6

    Vôňa prilákala aj Montyho kamošku od susedov, Elu. Len náš Monty sa niekde fláka, asi má zas volanie divočiny :-)

    Krehké maslové karičky s orechovým snehom plnené lekvárom (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

siisa
Krásne si napiekla milá @Monty :) Upečiem na Vianoce, už si triedim recepty :)
dosa
... zaujimave kolecka, ja by som dala spodnu cast asi bez snehu.... vcera velmi zaujimavy orechovo-kavovy kolac, zavidim, ze mas tolko casu a mozes vypekat kazdy den, ale asi mas aj dost stravnikov, klobuk dole!
mitzy
Fiha! Vyzeraju krasne. Zase raz :)
haji
Krásná práce, mám někde /?!/ recept na podobnou dobrotu pod názvem Vágnerovo /asi pečivo/. Jen čekám, odkud se vynoří, už jsem ho tu na Vareche někomu slibovala, že pohledám. S marhulovou marmeládou musí být výborná tvé kartičky. No a Ela je krasavice výstavní! Krásný víkend celé rodině, milá @Monty469 !!
luclup
Tieto kolieska su ako droga, zjete jeden a chcete dalsi :) Pomaly ale isto sa minaju, aj ked sladkeho mam uz vyse hlavy, za kazdym, ked pridem do obyvacky a uvidim ich na stole, jednu si zobnem. Je to taka mila jednohubka, ktora kazdemu vycari usmev na tvari, a tak velmi pripomina Vianoceee.. uz vidim co to bude u nas doma v decembri, zas sialenstvo .. aj ked vraj nie, no o tom pochybujem :P :) @Haji dakujeme :P
chica114
Fúúúúha tak tieto karičky by mi ozaj určite veľmi chutili :) sladké ja môžem :-) no montík dám ti samozrejme 5* :)
afataga
poznam tieto monfuzky, ale nelepene lekvarom, mne chutia aj take suche, kamoska je srandovna :-)
kukulienka71
a k tomu názvu monfúzky -mám silný dojem, že jeho pôvod je práve v prvej časti názvu Non plus ultra, skrátene nonplusky, ľudovým podávaním a spodobovaním zrejme monfúzky:-)
kucharka
Bože, ja keby som u vás bývala tak po dvoch týždňoch neprejdem cez dvere!
Krása, asi niekedy urobím. Pekný deň!
jack
No totok si hnetka aj ukladám.Na Vianoce určite urobím.Vyzerajú parádne.S tým snehom dobrý nápad,ale jedny urobím snehové ako máš ty a druhé len na vrch dám sneh.Ja nepečiem nič,teraz trošku bude pauzička a na Vianoce sa vybláznim.Pekný víkendík.
monty469
@Siisa , @Izabella929 dakujem vam velmi pekne :-)
@Dosa dakujem ti velmi pekne. Mala som teraz volno tak som dostala taký menši predvianočný záchvat :-)) Ale hovoria, ze sa to da liečiť :-D Doma mam výdatnú pomoc v mojej dcere, tak to v pohode zvladam.
@Mitzy dakujem ti velmi pekne :-)
@Haji dakujem ti velmi pekne. Veru Ela je kus a jej mama vyzera tak isto. Obcas su az otravne, ale uz sme si zvykli. Pekny zbytok vikendu prajem aj tebe :-)
@Luclup dakujem :-) A ako som povedala tieto vianoce sa budem krotiť :-)
monty469
@Chica114 dakujem ti moja mila. Viem, ze by si si na nich pochutila. Ty mas take rada :-)
@Kukulienka71 dakujem ti velmi pekne. Svokra piekla tiež niečo podobne, len som nemala receptik. Aj v babkinom zošite je recept non plus ultra, len sa neda uz poriadne precitať. Tie tvoje vyzeraju velmi dobre. Vdaka za vysvetlenie povodneho nazvu. Ujo google mi to nevedel najst :-)
@Kucharka dakujem ti velmi pekne. Neboj urcite by si sa medzi dvere zmestila :-) My v pohode prechadzame, zatial :-D
monty469
@Jack dakujem ti velmi pekne. A coze mas pauzicku ? Chudnete a ci co ?
@Kristina47 dakujem ti velmi pekne :-)
Vsetkym prajem pekny zbytok vikendu
terinka55
Fajnové koláčiky si upiekla. Doba je iná, nevesty samé behajú domov za ženíchmi :-)
1x ag
janara
pekný receptík, bude to obmena vianočného lineckého pečiva, vďaka
sracz
Tak to by ste si padli do nôty s mojou dcérkou i vnučkou, lebo aj ony ľúbia také, co še práši od piskoch kedz jich ješ! Áľe aňi ja bym neodrucel, keby bulo za vedro dva, šak čľovek ňe džvir! Ta ňe? Ale prezentácia typu AAA*** a o chuti nepochybujem. Dobré šmaki Vam šickim od Hriadkoch až po Paričov!
jack
Montíček no čo ti poviem....Po schodoch,po zvukochpoznávam poschodia....Vieš aspoň tak.Ráno aj poobede na piate,to dá zabrať.Musím udržiavať kondičku aspoň tak.Z cvičením nie som moc kámoška,veď to vieš,a behať teraz v zime nemôžem,aj to vieš.Tak mám aspoň tie moje "milované" schody. :-D
monty469
@Janara ďakujem veľmi pekne :-) Milý @Sracz ďakujem ti veľmi pekne, aj pre moju dcéru sú koláčiky tohto typu top. Pamätám si, keď ešte bola maličká, a občas sme zašli do cukrárne, tak zo všetkých koláčov od výmyslu sveta chcela len linecké kolieska. A to jej ostalo doteraz, keby si jej dal krémeš a linecké, hádaj, čo si vyberie. Bizovňe by ši neodrucel, ľem by ši še zaľizoval. Ďakujem veľmi pekne a peknú nedeľu prajem @Jack tebe to ani netreba, postavu máš ako lusk :-) Pekný deň
evanaaa
Mne sa zdajú tieto koláčiky byť úžasné, aj ten orechový sneh, práve pre tie pridané orechy v ňom, aj pekne vyzerajú. Uložila som si až dvoch koloniek, len či ich niekedy spravím? Počkám asi až na novú úrodu orechov o rok.
monty469
@Marienka44 vdaka ;-) Ako som v uvode pisala ja som to nasla pod nazvom monfuzky. Je to podobne ako non plus ultra. Vdaka orechom je sneh pevnejsi tak ho netreba slahat nad parou ;-)
@Evanaaa dakujem ti velmi pekne. Budem rada ak ich upecies, verim, ze neolutujes. Viem, ze s orechami je niekde aj problem. U nas ich nastastie mame dost. A do tohto kolaca ich nejde tak vela ;-)
@Olinecka , @3sandra3 dakujem vam velmi pekne :-)
Vsetkym prajem pekny vecer
aroooo
niečo takéto len bez spodného snehu som už niekde videla recept a volalo sa to tuším horárove či lesnícke gombíky, kk
monty469
@Aroooo (20.11.2016 23:28)

Dakujem ;-) Aj ja som nieco podobne bez spodneho snehu videla niekde v casopise Posli recept. Aj to mam niekde tiez odlozene .
tiginko
veľmi sa mi páči ten názov Monfúzky - mal by sa u vás udomácniť, veď Montyho fúzky :-)
bubaya
Monfúzky mi znie francúzsky, možno je to Mon fou - môj blázonko? Chcem na Vianoce upiecť niečo nové, lebo pečieme pol storočia to isté dookola dookola. A toto je to pravé, orechové, čo ma okamžite oslovilo. Už je v KK a hviezdičkujem.
monty469
@Tiginko vdaka. Uz je ten nazov udomacneny ;-) Ani by ma nenapadlo prepojenie s Montym - montyho fuzky ;-))
@Bubaya dakujem ti velmi pekne. Kolaciky boli skvele, krehke a je ich vela ;-)) resp. bolo
danda3
Tvoje karičky mi veľmi pripomínajú degeské pagáčiky s tým rozdielom, že tam do snehu nejdú orechy, mám veľkú chuť Tvoj recept vyskúšať, píšeš, že stačí menej orechov, tak nejaké ešte mám a na tento recept ich vyskúšam. V Brne sa nachádza kaviareň Pelíšek, kde sú mačky z útulku a tu si ich ľudia môžu adoptovať, vlastne už 60 mačkám našli stály domov.


2x haji a mitzy
monty469
@Danda3 (22.11.2016 16:05)

Dakujem ti velmi pekne
Kludne daj menej orechov, verim, ze aj tak budes spokojna :-) Je to mile, ked vlastne macickam najdu domov ;-)
kecemis
I ked karicka v mojom podvedomi vyvolava inu predstavu, ty si ju uplne premixovala a teraz ked uvidim nejaku karicku, co sa deje denne, budem vidiet tvoje chutne karicky. A tomu tvojmu Montymu az zavidim ake kocky za nim chodia, aj ked doma nie je.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia