Non plus ultra - v klasickej aj modernej verzii fotorecept
Foto: kukulienka71
"Non plus ultra" vo voľnom preklade znamená "neprekonateľné". Tento klasický koláčik som pripravila podľa tradičného receptu a vyšpekulovala som na pol dávky aj modernejšiu, Zobraziť celý popis"Non plus ultra" vo voľnom preklade znamená "neprekonateľné". Tento klasický koláčik som pripravila podľa tradičného receptu a vyšpekulovala som na pol dávky aj modernejšiu, oveľa menej kalorickú, výživnejšiu, teda racionálnejšiu verziu.
porcií
príprava
na 160 °C
Suroviny
Klasické cesto: | |
25 dkg |
|
12 dkg |
|
2 ks |
|
1 malá ČL |
|
7 dkg |
|
Sneh: | |
2 ks |
|
20 dkg |
|
1/2 ČL |
|
|
|
Moderné cesto: | |
25 dkg |
|
1 malá ČL |
|
2 ks |
|
7 dkg |
|
8 dkg |
|
1/2 ČL |
|
1 PL |
|
Sneh: | |
2 ks |
|
5 dkg (alternatívny) |
|
1 ks |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Suroviny na cesto som zmiesila, každé zvlášť. Naľavo je tmavšie celozrnné cesto, vpravo cesto z bielej múky, je to linecké cesto.
-
2
Plechy som vyložila pečiacim papierom, cestá vyvaľkala na tenko, asi na 2mm a malým štamperlíkom som vykrajovala kotúčiky,ktoré som kládla na plech. Našla som takýto pohárik s demotivujúcim nápisom : "Robota je hlúpota, pitie, to je život", tak som ho vyobracala, nech je predsa užitočný:-)
-
3
Z každého cesta mi vyšlo po 42 ks koliesok. Treba dbať na to, aby boli v párnom množstve, budú sa po upečení zlepovať.
-
4
rúru som vyhriala na 140°C s ventilátorom, ak nemáte teplovzdušnú, nastavte na 160°C. Bielka som vyšľahala s cukrom nad parou do zhustnutia, sneh musí byť pevný, aby sa dal pekne striekať zo zdobiaceho vrecúška. Pri klasickej verzii to šlo v pohode, sneh bol poriadne pevný a netiekol.
-
5
pri verzii s oveľa menším množstvom cukru to šlo ťažšie, pretože cukor má spevňujúcu funkciu, tak sa po nastriekaní na kolieska mierne roztekal, po upečení to nevyzeralo tak dobre ako predošlé s celou dávkou cukru. Ale tak, každý si môže vybrať:-) Koláčiky so snehom sa piekli asi 20 minút, cesto sa má prepiecť a sneh presušiť, nie spáliť.
-
6
Nechala som ich úplne vychladnúť a potom som ich po dve spájala marhuľovým a morušovým džemom, lepší je hustejší, poriadne lepkavý. Modernejšiu verziu som spájala zmesou roztlačeného banánu a sezamovej pasty tahin. Do niektorých sa ušiel aj džem.
-
7
Koláčiky chutia výborne aj na druhý deň, cesto od džemu zmäkne. Toto pečivo iste mnohé poznáte, je trvanlivé, pekáva sa k Vianociam, či iným sviatkom. Rada som ho pripomenula, či predstavila tým, ktorí ho nepoznajú:-)
-
8
Prajem ešte dlhotrvajúce babie leto s krásnym počasím:-)
v našej škôlke majú rodičia aj deti zakázané nosiť sladkostii,aj akékoľvek iné jedlo, neuveriteľné a smutné, koľko detí má rôzne diéty….
@kuku recept pekny, krasne foto...
i keď @brambora má pravdu, ľudia robia všeličo:) po tých malinových od @marika10 - bez malín, i vajíčka by im možno nebolo nič, ale ktovie, čo za malinovú príchuť je v pudingu:)
Teraz aj mne príde vtipné to pomenovanie😉