Malinové drobné pečivo
Malinové drobné pečivo

Krehké malinové hviezdičky fotorecept

siuuu - fotkasiuuu, dnes 13:34
Krehké malinové hviezdičky (fotorecept)
Foto: siuuu

Posledné Vianoce sa mi akosi nechcelo do pečenia a rozhúpala som sa až tesne pred sviatkami, tak som nestihla pridať nové recepty na Zobraziť celý popisPosledné Vianoce sa mi akosi nechcelo do pečenia a rozhúpala som sa až tesne pred sviatkami, tak som nestihla pridať nové recepty na vianočné koláčiky ešte pred sviatkami. Ale tie podľa mňa najchutnejšie pridám aspoň teraz, lebo radšej neskoršie ako nikdy :-D

2 plechy
porcie
20 (+ 30 chladenie) minút
príprava
12-13 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
125 g (izbovej teploty)
60 g
180 g
z 1 pomaranča
1 ČL
20-30 g
Poleva:
120 g preosiaty
30 ml (alebo džús)
1 ČL rozpustené




Postup

  1. 1

    Na cesto zmiešame všetky suroviny na kompaktné cesto - ide to naozaj rýchlo. Maliny pridáme až pred koncom. Ja, nakoľko som nezohnala bio pomaranče, som použila sušenú pomarančovú kôru, ktorú som jednoducho zamiešala do cukru a múky. Ak použijete kôru z čerstvého pomaranča, je dobre ju najskôr premiešať s cukrom, aby sa lepšie uvoľnila aróma.

    Krehké malinové hviezdičky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto na jemne pomúčenej podložke vyvaľkáme na hrúbku cca 3-4 mm, vykrojíme ľubovoľné tvary a ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Zvyšné cesto spracujeme a znovu vyvaľkáme a vykrojíme, a takto postupujeme až do spotrebovania všetkého cesta. Neodporúčam vyvaľkať cesto na tenko, koláčiky budú po upečení príliš suché.

    Krehké malinové hviezdičky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plechy s vykrojenými koláčikmi dáme na cca 30 minút schladiť - buď do chladničky, alebo v zimnom období pokojne aj von. Ja som plech prikryla čistým papierom na pečenie, zľahka zaťažila zloženými novinami, aby papier neodfúklo a nechala chladiť vonku. Schladenie zastabilizuje cesto, aby sa jednotlivé tvary pri pečení nerozliali.

    Krehké malinové hviezdičky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Následne koláčiky pečieme v rúre zohriatej na 170 °C, cca 12-15 minút. Pozor, aby sa koláčiky príliš neupiekli - keď zbadáte, že kraje začínajú chytať farbu, koláčiky sú hotové. Ja som piekla menšie tvary 12 minút a väčšie o minútu dlhšie.

  5. 5

    Na polevu zmiešame preosiaty práškový cukor s pomarančovým džúsom (šťavou), ktorú treba pridávať po častiach - poleva nesmie byť príliš riedka. Nakoniec do polevy vmiešame rozpustené maslo, ktoré spôsobí, že poleva tak skoro na koláčikoch nevyschne. Ja som robila so šťavou z pomaranča, pretože som nemala doma pomarančový džús. Polevu odporúčam robiť stredne hustú až hustejšiu, aby pekne kryla. Koláčiky môžete do polevy jednoducho namáčať, ale pri hviezdičkách sa mi to neosvedčilo, poleva sa roztiekla aj bo bokoch a nebolo to vizuálne pekné, preto som polevu nanášala prostredníctvom plochého štetca. Ja som niektoré koláčiky ešte poprášila prachom zo sušených malín. Okrem toho som zistila, že polevu je lepšie nanášať maximálne deň pred podávaním, pretože cukrová poleva nie je až taká stabilná ako napríklad čokoládová, a príliš dlhé státie jej nesvedčí, nevydrží taká pekná ako prvé dni.

    Krehké malinové hviezdičky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

farbuska
Ja som sa tiež k pečeniu vybrala až takmer na poslednú chvíľu pred Vianocami, takže som neupiekla toľko ako po iné roky (vôbec to nevadilo, posledné suché vianočné pečivo dojedáme až v týchto dňoch) a niektoré nakúpené suroviny mi aj zostali. Medzi nimi aj lyofylizované maliny, takže tvoj recept prišiel vhod - použijem ho. Vďaka zaň.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia