Makové rožteky
Makové rožteky

Krehké koláčiky z kyslej smotany fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 1. septembra 2019
Krehké koláčiky z kyslej smotany (fotorecept)
Foto: olinecka

Aj takéto pečenie prekvapí náročných a môže byť aj nedeľa. Prípravu, pečenie zvládne aj začiatočník.

20 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
900 g
400 ml
500 g čerstvé (alebo Palmarin)
2 ČL (na chuť)
Plnka:
podľa potreby (mletý)
Na obaľovanie:
podľa potreby
podľa potreby
Na potretie:
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ingrediencie na cesto.

    Krehké koláčiky z kyslej smotany (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme soľ, zmäknuté maslo nakrájané na menšie kúsky a kyslú smotanu.

    Krehké koláčiky z kyslej smotany (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rukou vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme do mikroténového sáčku, alebo zabalíme do potravinovej fólie. Vložíme do chladničky aspoň na 2 hodiny odpočívať.

    Krehké koláčiky z kyslej smotany (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým si pripravíme plnku makovú alebo orechovú, lekvár, každý podľa seba. Ja som urobila makovú - mletý mak som spojila so slivkovym lekvárom.

    Krehké koláčiky z kyslej smotany (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Odležané cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve časti.

    Krehké koláčiky z kyslej smotany (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,3 cm, nakrájame na väčšie štvorčeky - viď foto.

    Krehké koláčiky z kyslej smotany (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na jednu stranu dáme makovú plnku, druhú stranu potrieme rozšľahaným žĺtkom (viď foto), stočíme zľahka pritlačíme, aby sa rožky neotvárali.

    Krehké koláčiky z kyslej smotany (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Plech vyložíme papierom na pečenie, poukladáme. Rúru predhrejeme na 200 stupňov pečieme 20 minút.

    Krehké koláčiky z kyslej smotany (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po upečení ešte za horúca obalíme v zmesi práškového a vanilínového cukru. Prajem všetkým dobrú chuť.

    Krehké koláčiky z kyslej smotany (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

11 komentárov k receptu

Pridaj komentár k receptu: