Krehké koláčiky z kyslej smotany fotorecept
Foto: olinecka
Aj takéto pečenie prekvapí náročných a môže byť aj nedeľa. Prípravu, pečenie zvládne aj začiatočník.
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
900 g |
|
400 ml |
|
500 g čerstvé (alebo Palmarin) |
|
2 ČL (na chuť) |
|
Plnka: | |
podľa potreby (mletý) |
|
|
|
Na obaľovanie: | |
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Ingrediencie na cesto.
-
2
Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme soľ, zmäknuté maslo nakrájané na menšie kúsky a kyslú smotanu.
-
3
Rukou vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme do mikroténového sáčku, alebo zabalíme do potravinovej fólie. Vložíme do chladničky aspoň na 2 hodiny odpočívať.
-
4
Medzitým si pripravíme plnku makovú alebo orechovú, lekvár, každý podľa seba. Ja som urobila makovú - mletý mak som spojila so slivkovym lekvárom.
-
5
Odležané cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve časti.
-
6
Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,3 cm, nakrájame na väčšie štvorčeky - viď foto.
-
7
Na jednu stranu dáme makovú plnku, druhú stranu potrieme rozšľahaným žĺtkom (viď foto), stočíme zľahka pritlačíme, aby sa rožky neotvárali.
-
8
Plech vyložíme papierom na pečenie, poukladáme. Rúru predhrejeme na 200 stupňov pečieme 20 minút.
-
9
Po upečení ešte za horúca obalíme v zmesi práškového a vanilínového cukru. Prajem všetkým dobrú chuť.
Ďakujem tieto sú vynikajúce, krásny dník.
varecha.pravda.sk/recepty/satocky-so-slivkovym-lekvarom/5...
Dakujem
Nerátala som ich, ale veľa.