Šatôčky so slivkovým lekvárom

finczi - fotkafinczi, 23. októbra 2014
Šatôčky so slivkovým lekvárom
Foto: finczi

Recept mám od bývalej kolegyne, je jednoduchý, variabilný a výsledok chutný. Ak vyskúšate, nebudete ľutovať...

10+15 minút
príprava
20-25 minút
na 200 °C

Suroviny

12  PL - kopcovité
200  g (1 téglik)
štipka
250  g
1 ks menšie (na potretie)
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Spracujeme suroviny, cesto necháme v miske zakrytej napr.fóliou a necháme v chladničke 12 hodín. Pred prácou samotnou si pomúčime dosku, cesto rozvaľkáme na 3 mm plát / cesto je mierne lepivé /, nakrájame obdĺžničky, naplníme slivkovým lekvárom, prehneme, jemne spojíme, potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme na plechu vystlanom pečiacim papierom zhruba 20-25 minút pri 200 stupňoch / ja som piekla v plynovej rúre na stupni 4 /. Po upečení a miernom vychladnutí pocukrujeme a už si len pochutnávame. Plniť môžeme aj slanými plnkami, klobáskou, syrom a pod. Fantázii sa medze nekladú...

    Šatôčky so slivkovým lekvárom - obrázok 1

Diskusia k receptu

bebetko
dala by som si na ranajky ale uz takto hotove :D keby vymysleli ruru ktora nam vykuzli dobroty na pockanie :D
elysa
urobím ich mojim chalanom, všetko čo ide okolo slivkového lekváru zbožňujú...
finczi
@janica1 do cesta cukor nejde, nemajte obavy...toto cesto pripomína chuťovo lístkové, preto sa môže použiť aj na slané verzie. Vyskúšajte, uvidíte, budete spokojná /myslím si.../
sladkakatka
@finczi super super !!!!
Takéto cestíčko je ideálne na štrúdlu alebo fánky :-) mňam !!!! A takéto so slivkovým lekvárom milujem !!!!
motyka
Páči sa mi toto cesto aj koláčiky. Rada pečiem a máme radi koláče bez krémových plniek. Preto toto je tiež jeden z ideálnych receptov. Chcela by som ale vedieť, koľko kusov takých koláčikov vyjde z jednej dávky? Ďakujem za odpoveď.
finczi
@sladkakatka , @motyka ďakujem vám...@motyka - pardon, ale neviem presne...závisí aj od tvaru, veľkosti šatôčok. Nechcem zavádzať, ale okolo 30 to bude...pekný deň!
marienka44
Aj ja som minule piekla, ale z kupovaného lístkovího cesta v Lidli. Cesto bolo už vyvaľkané, len rozložiť na dosku, pokrájať na štvorce a plniť sliv. lekvárom. Plech treba pofŕkať studenou vodou, aby sa vytvorila para v rúre. A na dno rúra dávam hrnšek s vodou z toho istého dôvodu. Vyšlo 12 ks pomerne veľkých z toho jedného cesta.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia