Králik na francúzky spôsob

lucietta - fotkalucietta, 13. januára 2014
Králik na francúzky spôsob
Foto: lucietta

Výborná varianta úpravy králika, deťom veľmi chutilo :-)

4
porcie
20 minút
príprava
45 minút
na 250 °C

Suroviny

1 kg
2 PL
štipka
štipka
1/2 dl
0,25 dl
0,25 dl
6 pásikov
125 g alebo šalotka




Postup

  1. 1

    Piekla som 4 nožky (ako to náš syn volá) a chrbát. Mäsko som osolila, okorenila, posypala provensálskym korením a pokvapkala olejom. Poriadne som koreniny vtlačila do mäsa a nechala postáť cez noc v chladničke.

  2. 2

    Mäsko som uložila do zapekacej misy, predtým som chrbát naplnila plnkou. Mäsko som zaliala vínom a vodou, pridala 2 červené cibule, nakrájané na štvrtinky, chrbát s plnkou som prikryla plátkami slaninky, aby nevyschla. Misu som prikryla a dala do vyhriatej rúry na 250°C na 3/4 hodiny. Priebežne som mäsko polievala.

  3. 3

    Podávala som ho s plnkou a varenými zemiačikmi.

Diskusia k receptu

lucietta
vyskúšajte, je to výborné... ja som to podávala ešte s domácim brusnicovým kompótom :-)
jerica
@lucietta , mne by sa to páčilo, mám rada králika aj zajaca, možno sa mýlim, len chýba mi tam trochu šťavy, na foto by som povedala, že je to dosť suché.
lucietta
No mi nie sme moc na šťavu, my radšej suchšie, ale je tam riadne veľa výpeku, zmiešaného s tým bielym vínkom (výbirný, odložila som do chladničky, zajtra ním budem podlievať kuracie stehná), treba len trošku zahustiť múkou a dochutiť :-)
mariamka
vyborna uprava kralicieho maska, len kde je ta plnka? a z coho? to by ma tiez zaujimalo :)
vampil
No,máš dobré dietky,ale poniektoré nechcú o tom ani počuť!
Musel som ich trochu ošuškať:
-mäso vykostím
- naložím aspoň na noc do mlieka s trochou soli a korením(pach by to mohol celé pokaziť)
- hooodne našpikujem cesnakom
- niekedy pridám aj vykostené kuracie stehná a potom už to nikto nerozozná:)
To tvoje vínko to celé vylepšilo
lucietta
@mariamka plnka je tam na taniery :-) Robila som ju zo 4 rožkov, 4 vajec, 200g kuracej pečienky, 1 väčšej cibule, 1-2 strúčik cesnaku, 1 dcl oleja, zelenej časti jarnej cibuľky (alebo pažítka, petržlen, niečo zelené), soľ, korenie. Cibuľku opražíme na oleji, rožky nakrájame na kolieska, pridáme vajíčka, prelisovaný cesnak, pomletú pečienku (ja som ju vytrela nožíkom), opraženú cibuľku, osolíme, okoreníme a poriadne premiešame. Naplnila som tým králičí chrbát, prichytila špáradlami a preložila slaninkou, aby pri pečení nevyschla. Zbytok som natlačila do sáčku, vytvarovala valček a dala variť do vriacej vody 20 minút. A hotovo :-)
@vampil , my máčame do mlieka kapra, aby ho nebolo cítiť bahnom :-) Asi to pomôže aj zajkovi, ale náš nesmrdel :-D Aspoň nám teda :-) Naše deti nemajú moc radi veľa cesnaku, veď vieš, koľko ľudí, toľko chutí :-) A náš malý chodil a zháňal ešte aj poobede nožku, čo ma veľmi tešil, že mu chutilo :-)
mariamka
@lucietta dakujem :) aj sa mi zdalo, ze na tanieri, len v popise chybala, teraz je to komplet a vidim ze je to parada, aj si ukladam, dakujem este raz :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia