Králičie stehno s lievikom rúrkovitým

Jindřich Kovář
šéfkuchár Hotela sv. Ludmila**** v Skalici, 6. septembra 2016
Králičie stehno s lievikom rúrkovitým
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
60 minút
príprava
180 minút
na 170 °C

Suroviny

4 ks
100 g
1 ks veľká
3 PL
1 hlavička
150 g
1 kg
 podľa potreby
5 ks väčšia
500 ml
 štipka
 čerstvý




Postup

  1. 1

    Zemiaky a mrkvu očistíme. Huby očistíme, sušené namočíme cez noc do vody. Králičie stehná umyjeme a do každého narežeme dva otvory, do ktorých vsunieme cesnak. Mäso osolíme, posypeme rascou a vložíme do pekáča, do ktorého sme dali trochu vody a masť. Prikryjeme a dáme do rúry piecť na 3 hodiny pri teplote 170 °C.

  2. 2

    Zemiakové pyré: Zemiaky pokrájame, uvaríme, scedíme a prešľaháme spoločne s vlažnou smotanou a zmäknutým maslom. Osolíme podľa chuti.

  3. 3

    Mrkvové pyré: Mrkvu uvaríme v pomarančovom džúse s nasekaným tymianom a rozmixujeme, pridáme drvenú rímsku rascu, soľ, zopár kvapiek citrónovej šťavy a opäť zamiešame (môžeme zjemniť troškou masla).

  4. 4

    Paradajkové concassé: Paradajku na špičke nakrojíme a sparíme vo vriacej vode (10 – 15 sekúnd). Necháme odkvapkať a schladíme studenou vodou. Olúpeme, rozkrojíme na polovicu, odstránime tekutú dužinu s jadierkami a paradajku pokrájame na drobno alebo roztlačíme vidličkou, prípadne rozmixujeme.

  5. 5

    Očistené huby (namočené a dôkladne osušené) prehodíme spolu s maslom a nasekaným tymianom na panvici. Nakoniec osolíme, zľahka okoreníme a pridáme nakrájané paradajkové concassé. Podávame k upečenému králičiemu stehnu so zemiakovým a mrkvovým pyré.

Diskusia k receptu

evanaaa
Možno to bol starý otec:) No, ja len tak, v tom sa nevyznám, králikov som ešte nerobila a asi ani nebudem, neviem teda posúdiť......
1x junior
zivestriebro
Tak hádam netreba pripisovať, že piecť do zmäknutia. Každá rúra inak pečie a závisí aj, aký program-pečenie kto zvolí. Berme to trošku s nadhľadom - najmä ako inšpiráciu... Recept je úžasný a aj to dobre vyzerá. *****
radox1
@Marienka44 (7.9.2016 10:28)

no a ?pokial je to naozaj kralik a nie zajac,max.1 hodina.ja peciem,dusim kralika asi 40 minut na kilo-je to upnle jemne mäso,potom bielkoviny robia v mäse sarapatu a mäso vysycha a tvrdne.
radox1
zabudol som,peciem 160 stupnov odokryte,dolny a horny ohrev plus plny pekac vody na dno rury.
veronikkka
@Radox1 , ty však králika nepečieš, ale dusíš prikrytého v rúre, veľmi pekný recept, dala som 5* :-)
súhlasím s tebou, že králik má veľmi jemné chutné mäsko a netreba ho zbytočne trápiť dlhou prípravou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia