Králičie stehno s lievikom rúrkovitým
šéfkuchár Hotela sv. Ludmila**** v Skalici, 6. septembra 2016
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
na 170 °C
Suroviny
4 ks |
|
100 g |
|
1 ks veľká |
|
3 PL |
|
1 hlavička |
|
|
|
|
|
150 g |
|
1 kg |
|
podľa potreby |
|
5 ks väčšia |
|
500 ml |
|
štipka |
|
|
|
čerstvý |
|
|
Postup
-
1
Zemiaky a mrkvu očistíme. Huby očistíme, sušené namočíme cez noc do vody. Králičie stehná umyjeme a do každého narežeme dva otvory, do ktorých vsunieme cesnak. Mäso osolíme, posypeme rascou a vložíme do pekáča, do ktorého sme dali trochu vody a masť. Prikryjeme a dáme do rúry piecť na 3 hodiny pri teplote 170 °C.
- 2
Zemiakové pyré: Zemiaky pokrájame, uvaríme, scedíme a prešľaháme spoločne s vlažnou smotanou a zmäknutým maslom. Osolíme podľa chuti.
- 3
Mrkvové pyré: Mrkvu uvaríme v pomarančovom džúse s nasekaným tymianom a rozmixujeme, pridáme drvenú rímsku rascu, soľ, zopár kvapiek citrónovej šťavy a opäť zamiešame (môžeme zjemniť troškou masla).
- 4
Paradajkové concassé: Paradajku na špičke nakrojíme a sparíme vo vriacej vode (10 – 15 sekúnd). Necháme odkvapkať a schladíme studenou vodou. Olúpeme, rozkrojíme na polovicu, odstránime tekutú dužinu s jadierkami a paradajku pokrájame na drobno alebo roztlačíme vidličkou, prípadne rozmixujeme.
- 5
Očistené huby (namočené a dôkladne osušené) prehodíme spolu s maslom a nasekaným tymianom na panvici. Nakoniec osolíme, zľahka okoreníme a pridáme nakrájané paradajkové concassé. Podávame k upečenému králičiemu stehnu so zemiakovým a mrkvovým pyré.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Pozri stupne (170)! Ale mohli napísať do zmaknutia piecť.
no a ?pokial je to naozaj kralik a nie zajac,max.1 hodina.ja peciem,dusim kralika asi 40 minut na kilo-je to upnle jemne mäso,potom bielkoviny robia v mäse sarapatu a mäso vysycha a tvrdne.
nadhlad?pri 3 hodinach kralika znicis.
vopred dakujem za odpoved.
nie,ale najradsej ho robim takto:
varecha.pravda.sk/recepty/kralik-na-dijonskej-horcici/513...
súhlasím s tebou, že králik má veľmi jemné chutné mäsko a netreba ho zbytočne trápiť dlhou prípravou.