Králičie stehno s lievikom rúrkovitým

Autor receptu: redakcia

4
porcie
60 minút
príprava
180 minút
na 170 °C

Postup

  1. Zemiaky a mrkvu očistíme. Huby očistíme, sušené namočíme cez noc do vody. Králičie stehná umyjeme a do každého narežeme dva otvory, do ktorých vsunieme cesnak. Mäso osolíme, posypeme rascou a vložíme do pekáča, do ktorého sme dali trochu vody a masť. Prikryjeme a dáme do rúry piecť na 3 hodiny pri teplote 170 °C.
  2. Zemiakové pyré: Zemiaky pokrájame, uvaríme, scedíme a prešľaháme spoločne s vlažnou smotanou a zmäknutým maslom. Osolíme podľa chuti.
  3. Mrkvové pyré: Mrkvu uvaríme v pomarančovom džúse s nasekaným tymianom a rozmixujeme, pridáme drvenú rímsku rascu, soľ, zopár kvapiek citrónovej šťavy a opäť zamiešame (môžeme zjemniť troškou masla).
  4. Paradajkové concassé: Paradajku na špičke nakrojíme a sparíme vo vriacej vode (10 – 15 sekúnd). Necháme odkvapkať a schladíme studenou vodou. Olúpeme, rozkrojíme na polovicu, odstránime tekutú dužinu s jadierkami a paradajku pokrájame na drobno alebo roztlačíme vidličkou, prípadne rozmixujeme.
  5. Očistené huby (namočené a dôkladne osušené) prehodíme spolu s maslom a nasekaným tymianom na panvici. Nakoniec osolíme, zľahka okoreníme a pridáme nakrájané paradajkové concassé. Podávame k upečenému králičiemu stehnu so zemiakovým a mrkvovým pyré.