Kotlíkový guláš, alebo začatie sezóny fotorecept
Foto: patroveckypitrs
Guláš uvarený v kotlíku je najchutnejší. Na sporáku nikdy nemá takú dobrú chuť ako v kotlíku. Mám 15 litrový kotol aj kotlinou, tak suroviny Zobraziť celý popisGuláš uvarený v kotlíku je najchutnejší. Na sporáku nikdy nemá takú dobrú chuť ako v kotlíku. Mám 15 litrový kotol aj kotlinou, tak suroviny sú na toto množstvo. Gulášom otvárame jarnú sezónu varenia v prírode. Počasie nám ešte dobre vyšlo a nenaplnila sa predpoveď dážďa. Takýto guláš varím aj 3,5 hodiny. Mám zásadu, keď ma byť dobrý, tak to chce svoj čas.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1500 g (alebo krk) |
|
1500 g |
|
2000 g |
|
2500 g |
|
2 - 3 ks |
|
2 - 3 ks |
|
1,5 hlávky |
|
1 hrsť |
|
150 g |
|
1 ČL |
|
2 ks |
|
1,5 dcl |
|
1,5 dcl |
|
|
|
3 PL |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Všetky suroviny si vopred pripravím nesmie nič chýbať, príde rodina tak nech je dobrý. Vychádzam zo zásady na 5l gulášu 1 kg mäsa. Mäso delím na polovicu, hovädzina dodá šťavu a bravčovina masť. Hovädzie používam glejovku, alebo krk. Bravčové dávam plece je na gúľaš najvhodnejšie. Teraz podľa objemu nie váhy očistím zemiaky a nakrájam, aký objem mäsa taký objem zemiakov a taký objem aj cibule. Papriky a paradajky krájam na drobno. Cesnak očistím a tiež posekám na drobno. Hríby si namočím v horúcej vode. Mleté papriky zmiešam a rozdelím na tretiny. Majoránku delím tiež na tretiny.
-
2
Pripravíme si hlavný pracovný stroj s drevom. Dreva mám pripraveného dosť môžem variť do jesene. Podkúrime a nastavíme kotol tak nech dym ide do susedov. To aby vedeli, že sa niečo deje a treba prísť k obedu. A najhlavnejšia surovina nesmie chýbať niečo na trávenie a atmosféru, nejaký 52% retiazkový liek.
-
3
Do kotla dám olej s cibuľou a hlavne miešam aby cibuľa nezhorela. Ona pusti najskôr vodu a potom má snahu prihorieť, tak pozor.
-
4
Keď je cibuľa sklovitá a chytá mierne hnedastú farbu pridám hovädzie mäso. Za stáleho miešania ho nechám zatiahnuť.
-
5
Teraz pridám jednú tretinu mletej papriky a premiešam.( Viac papriky ma snahu na stenách kotla sa lepiť a môže potom zhorknúť.) Dám aj cesnak par krát pomiešam a zalejem vodou, tak nech je mäso s cibuľou vo vode. Musím rýchlo robiť, lebo v kotli je teplota po celom obvode a má snahu to horieť. Taktiež pridám čerstvé papriky, paradajky, lečo, rascu, mleté čierne korenie a čili. Majoránu len tretinu. ( Tak isto nedám viac, tiež môže zhorknúť, ale musí tam byť aby mäso natiahlo do seba arómu). S čerstvou zeleninou je gúľaš voňavejší. Preto dávam lečo aj čerstvú papriku a rajčinu.Teraz to nechám pomaly variť až kým hovädzie mäso je asi s polovice mäkké.
-
6
Keď hovädzie mäso začne mäknúť, tak pridám bravčové mäso a hríby. Dobré priložím drevo nech sa rozhorí oheň a prilievam vodu, tak aby v koliku stále vrelo a nezastavilo sa varenie. Vodu postupne nalejem toľko, až mi ostane v kotlíku miesto len na zemiaky. Počas tohto pridám pivo a horčicu. Keď už sú mäsa mäkké, tak až teraz osolím a pridám zemiaky. Tiež druhu tretinu mletej papriky a majoránu. Nechám pomaly variť asi 15 -20 minút a už neprikladám do kotliny.
-
7
Ak sú už aj zemiaky mäkké, tak ešte pridám tretiu tretinu mletej papriky s majoránom prípadne dosolím. Nechám dohorieť plameň a môžem servírovať. Dobrý chlieb k tomu a sme v siedmom nebi. Dobrú chuť želám.
horcica ma prekvapila, ale k masu pasuje, niekedy vyskusam aj do gulasu :-)
ja by som bez vahania prijala kostovku a myslim, ze by mi velmi chutilo :-)
☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
Rada na záver: Majoránka sa pridáva až do uvareného a odstaveného jedla. Inak, už neučinkuje. Ona má funkciu tlmiť nadúvanie. :-) Ty ju varíš od začiatku.
Pridanie tej horčice vyskúšam na malej dávke.
Kotlín podobného typu som do roka "musel" vyrobiť desať kusov. Trochu OT pre tých, čo si tú kotlinu chcú vyrobiť : dymová rúra 118-120 mm je zbytočne veľká, stačí odkvapová rúra priemer 80 mm. V obchodoch sú kotliny zbytočne drahé, na jarmoku som videl vylicitovať cenu na 22€ priemer tuším 39 cm či koľko, presne na smaltovaný 13 litrový kotlík.
@Abdul ozvi sa mi prosím na mail, mam ho v profile, mam na teba otázku, dík.
ze si to varil v kotliku to este neznamena ze je kotlikovy,moze byt dobry ale od kotlikoveho je daleko
nahovoril si @Abdul aby ti taky vyrobil?
Týmto chcem vysloviť verejnú pochvalu kamarátovi @Abdul ovi za perfektne odvedenú prácu pri zhotovení tejto kotlinym guláš z nej je fantastický, varenie v nej je radosť, už mám obsadené ďalšie víkendy na gulášakcie.. ešte raz vďaka Ti @Abdul ..
Podla farby gulášu si myslím je to divina.
V takom 13 litrovom kotli sme už varili aj halušky. :-))
Bolo to hovädzie, konkrétne hovädzí krk, ale v sobotu budem robit divinu, srnčie s hovädzím.
Dobrý tip halušky som v ňom ešte neskúšal variť.
Vidím že mýliť sa je ľudské. No ale to zloženie mäsa na sobotu mi pripomenulo, keď mi pred piatimi rokmi majstri robili strechu, tak som uvaril v kotlíku guľáš, jelenie, hovädzie a baranie. Fakt sa mi vydaril, že majstri sa tak najedli tak až sa nevládali ohýbať. Mäso som dal v tretinovom pomere. Ta baranina to tak doladila až sam som bol z toho prekvapený.