Kotlíkový guláš, alebo začatie sezóny fotorecept

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 24. apríla 2016

Guláš uvarený v kotlíku je najchutnejší. Na sporáku nikdy nemá takú dobrú chuť ako v kotlíku. Mám 15 litrový kotol aj kotlinou, tak suroviny sú na toto množstvo. Gulášom otvárame jarnú sezónu varenia v prírode. Počasie nám ešte dobre vyšlo a nenaplnila sa predpoveď dážďa. Takýto guláš varím aj 3,5 hodiny. Mám zásadu, keď ma byť dobrý, tak to chce svoj čas.

15-20
porcií
35 minút
príprava
180-200 minút
tepelná úprava

Suroviny

1500 g (alebo krk)
1500 g
2000 g
2500 g
2 - 3 ks
2 - 3 ks
1,5 hlávky
1 hrsť
150 g
1 ČL
2 ks
1,5 dcl
1,5 dcl
3 PL
2 PL
1 PL
1 PL
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Všetky suroviny si vopred pripravím nesmie nič chýbať, príde rodina tak nech je dobrý. Vychádzam zo zásady na 5l gulášu 1 kg mäsa. Mäso delím na polovicu, hovädzina dodá šťavu a bravčovina masť. Hovädzie používam glejovku, alebo krk. Bravčové dávam plece je na gúľaš najvhodnejšie. Teraz podľa objemu nie váhy očistím zemiaky a nakrájam, aký objem mäsa taký objem zemiakov a taký objem aj cibule. Papriky a paradajky krájam na drobno. Cesnak očistím a tiež posekám na drobno. Hríby si namočím v horúcej vode. Mleté papriky zmiešam a rozdelím na tretiny. Majoránku delím tiež na tretiny.

    Kotlíkový guláš, alebo začatie sezóny (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si hlavný pracovný stroj s drevom. Dreva mám pripraveného dosť môžem variť do jesene. Podkúrime a nastavíme kotol tak nech dym ide do susedov. To aby vedeli, že sa niečo deje a treba prísť k obedu. A najhlavnejšia surovina nesmie chýbať niečo na trávenie a atmosféru, nejaký 52% retiazkový liek.

    Kotlíkový guláš, alebo začatie sezóny (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do kotla dám olej s cibuľou a hlavne miešam aby cibuľa nezhorela. Ona pusti najskôr vodu a potom má snahu prihorieť, tak pozor.

    Kotlíkový guláš, alebo začatie sezóny (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď je cibuľa sklovitá a chytá mierne hnedastú farbu pridám hovädzie mäso. Za stáleho miešania ho nechám zatiahnuť.

    Kotlíkový guláš, alebo začatie sezóny (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teraz pridám jednú tretinu mletej papriky a premiešam.( Viac papriky ma snahu na stenách kotla sa lepiť a môže potom zhorknúť.) Dám aj cesnak par krát pomiešam a zalejem vodou, tak nech je mäso s cibuľou vo vode. Musím rýchlo robiť, lebo v kotli je teplota po celom obvode a má snahu to horieť. Taktiež pridám čerstvé papriky, paradajky, lečo, rascu, mleté čierne korenie a čili. Majoránu len tretinu. ( Tak isto nedám viac, tiež môže zhorknúť, ale musí tam byť aby mäso natiahlo do seba arómu). S čerstvou zeleninou je gúľaš voňavejší. Preto dávam lečo aj čerstvú papriku a rajčinu.Teraz to nechám pomaly variť až kým hovädzie mäso je asi s polovice mäkké.

    Kotlíkový guláš, alebo začatie sezóny (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď hovädzie mäso začne mäknúť, tak pridám bravčové mäso a hríby. Dobré priložím drevo nech sa rozhorí oheň a prilievam vodu, tak aby v koliku stále vrelo a nezastavilo sa varenie. Vodu postupne nalejem toľko, až mi ostane v kotlíku miesto len na zemiaky. Počas tohto pridám pivo a horčicu. Keď už sú mäsa mäkké, tak až teraz osolím a pridám zemiaky. Tiež druhu tretinu mletej papriky a majoránu. Nechám pomaly variť asi 15 -20 minút a už neprikladám do kotliny.

    Kotlíkový guláš, alebo začatie sezóny (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ak sú už aj zemiaky mäkké, tak ešte pridám tretiu tretinu mletej papriky s majoránom prípadne dosolím. Nechám dohorieť plameň a môžem servírovať. Dobrý chlieb k tomu a sme v siedmom nebi. Dobrú chuť želám.

    Kotlíkový guláš, alebo začatie sezóny (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

45 komentárov k receptu
dubaky by mi moja mala vytahovala na kraj taniera :-(((
horcica ma prekvapila, ale k masu pasuje, niekedy vyskusam aj do gulasu :-)
ja by som bez vahania prijala kostovku a myslim, ze by mi velmi chutilo :-)
Určitě dobroučký gulášek, přiznám se, že kotlíkový jsem ještě nejedla. Hmm a ta vůně, se trousili i sousedi, ne?! haha
Včera sme začali sezónu grilovaním, dnes by bodol aj gulášik. Určite z neho nič nezostalo, takže na koštovku sa "nepozývam" ale dávam 5*
Také bych se přidal úplně bez váhání. Vlastně na ten recept koukám a došel jsem si pro kus suchého chleba a budu po obědě. Jen mně prosím prozraď, kde se dá pořídit takový přístroj. Já sice mám kotlík, koupil jsem si jej v Maďarsku, ale to je úplně jiný. Ten Tvůj je velká paráda. Mám uložené a Tobě **************
my sme tiež začali sezónu grilovaním ako @rela , gulášik príde na rad počas príjemnejších denných teplôt. Mňa teda priznám sa, prekvapila kremžská horčica - tá by nám asi v prísnom sledovaní prípravy všetkými zúčastnenými asi neprešla, je veľmi netradičná. A pivko sa prilieva sporadicky, podľa náhleho popudu chlapov, priamo z pípy, svetlé :-)
Ďakujem Vám za pekné komentáre. Ta horčica je tajomstvo jedného šéfkuchára, ktorý varí na miestnych poľovníckych zábavách. Čo sa týka čierneho piva to ma karamel aj to som sa naučil keď som vypomáhal ako mládenec pri varení. To je práve ta chuť o ktorej by ste rozmýšľali čo je to. Na to množstvo guľašu, len ochutí no neprerazí chuť. Tieto kotlíky s kotlinami dostať Kinekuse, alebo domácich potrebách.
Vyzerá tak dobre,že keby som ho ochutnal,ani tie paradajky by mi neprekážali,pretože ich neznášam.musí byť veľmi chutný
Tak toto je guláš podľa mojeho gUSTA, priateľ @patroveckypitrs a dokonca aj v mojej obľúbenej kombinácii hovädzieho "labsáru" a bravčovej "lapocki"! Pauza: musím do zážitkov spracovať aj jediný z mojich negatívnych pokusov! No na druhej strane, bez pýchy a bez urážky, sa hrdím aj jedným z mojich nekonvenčných titulov, "GPP kráľ (Guláše, Paprikáše, Perkelty)" a rád si spomínam na jedno "štartovacie" varenie v prírode (taktiež 50 l kotol), na chate Ústavu geotechniky SAV (Ružín, nad bývalými Košickými hámrami). Vtedy jeden z pánov Akademikov prerušil jedenie a dôstojne prehlásil: páni, tak toto je guláš, všetko pred tým boli obyčajné zemiaky s mäsom. Každoročne sa totiž jednotlivé oddelenia ÚGt striedali vo varení 1. jarného gulášu. Tak aj ja "Pedro", hodnotím Tvoj nadmieru hviezdičiek povolený gulášový bónus. Srdečné pozdravy, zdravie, silu a NTTaNTChV = Nech Ti TO aj Naďalej Tak Chutne Varí!
Vyzerá výborne, už so jedla kotlíkový guláš. Podľa seba by som pridala aj chili papričku miesto horčice a rajčinoový pretlak. Ty tam máš vlastne lečo a aj sviežu zeleninu.
Rada na záver: Majoránka sa pridáva až do uvareného a odstaveného jedla. Inak, už neučinkuje. Ona má funkciu tlmiť nadúvanie. :-) Ty ju varíš od začiatku.
Pekne prichystané, pofotené, poctivo a miestami aj vtipne popísané. Muselo to voňať aj chutiť veľmi dobre. Zaslúžiš si 5*. Kotlíkový guláš je manželova parketa, on je schopný hodiny pri ňom stáť aj keď je na slnku 60°C. Pomáham maximálne ak bieliť zemiaky, jesť s veľkou chuťou a potom umyť kotlík. Všetko ostatné chce sám:-)
To ma podrž takéto akcie mám veľmi rád. Budem musieť aj ja na budúce dobehnúť cez Inovec. Daj vedieť dopredu. Vyzerá veľmi pekne a veľmi jedlo.*****.
ja otvaram sezonu bicyklom,ale nemam kedy.pekny gulasik si navaril.ja pridavam viac ml.papriky priamo do zakladu a majoran nakoniec,ale co gulas to iny recept.
Chválim, kvalitný recept, vysoko jedlé dielo.
Pridanie tej horčice vyskúšam na malej dávke.
Kotlín podobného typu som do roka "musel" vyrobiť desať kusov. Trochu OT pre tých, čo si tú kotlinu chcú vyrobiť : dymová rúra 118-120 mm je zbytočne veľká, stačí odkvapová rúra priemer 80 mm. V obchodoch sú kotliny zbytočne drahé, na jarmoku som videl vylicitovať cenu na 22€ priemer tuším 39 cm či koľko, presne na smaltovaný 13 litrový kotlík.
Takýto aj my varie sme, z rovnakých surovín(okrem horčice), len ich pridávame v inom slede, ale to je detail...:-) Chystáme sa naň v sobotu, verím, že sa podarí. Aj počasie!
PARTA DOBRYCH PRIATELOV ,CI RODINA ,TO VZDY LADI S DOBRYM GULASIKOM,AKO TEN TVOJ .NO MUSIM SA PRIZNAT,HORCICU SOM ESTE NEDAVAL.NO MOZEM SKUSIT A MOZETE SKUSIT DAT VYVARI ORE ZMENU AJ NIEKOLKO BORIEVOK DO GOLASA.TIEZ TO DOSTANE INE GRADY.DOBRU CHUT KU VSETKYM GULASOM!
Ja to hovorím stále niet nad varenie v kotlíku. @Kimlo parádnu kotlinu ti vyrobil @Abdul si frajer máš zlaté ručičky. @Kimlo ja v takomto kotlíku varím aj boršč i fazuľu a bravčové kolena. Všetko v kotlíku je tak chutné, to robí ten oheň, že varí celý obvod a nie len spodok hrnca. Na sporáku nikdy nedocielim takú dobrú chuť. Ešte ďalšia vec v tej kotline ide oheň priamo na kotlík, tak stačí málo dreva na uvarenie. Tak nech sa ti v ňom dobré varí.
@Kimlo (14.7.2016 19:22)

Vidím že mýliť sa je ľudské. No ale to zloženie mäsa na sobotu mi pripomenulo, keď mi pred piatimi rokmi majstri robili strechu, tak som uvaril v kotlíku guľáš, jelenie, hovädzie a baranie. Fakt sa mi vydaril, že majstri sa tak najedli tak až sa nevládali ohýbať. Mäso som dal v tretinovom pomere. Ta baranina to tak doladila až sam som bol z toho prekvapený.

Pridaj komentár k receptu: