Košovská špecialita

pavas - fotkapavas, 12. októbra 2009
Košovská špecialita
Foto: pavas

Za mojich mladých liet v Koši pri Prievidzi fungovala "Košovská pivnica", v ktorej podávali túto pikantnú špecialitu.

4
porcie
20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mäso umyjeme. Asi dvojcentimetrové plátky karé zľahka naklepeme a nakrájame z nich pol centimetra úzke a aj štyri centimetre dlhé slíže. Uložíme ich do nádoby, osolíme, okoreníme a zalejeme primeraným množstvom oleja. Na drobné kocky nakrájame uhorky a feferónky a zmiešame s mäsom.

  2. 2

    Nádobu prikryjeme a v chladničke necháme odležať 24 hodín.

  3. 3

    Na rozpálenej panvici mäso prudko opečieme. Keď po niekoľkých minútach pečenia mäso začne púšťať šťavu, pridáme podľa potreby ešte trochu oleja a asi deci vody, stiahneme plyn, panvicu prikryjeme a necháme dusiť až kým mäso nezmäkne. Nakoniec pridáme horčicu a ešte 2 – 3 minúty prevaríme. Ako prílohu podávame chlieb alebo varené zemiaky.

Diskusia k receptu

19 komentárov k receptu
Presne tak, toto je "Košovská pochúťka" ako si ju pamätám. Neviem, či ju naozaj vymysleli v tej Košovskej pivnici, ale svojho času bola populárna v celom regióne. Moja mama ju dosť často varila, možno preto, že ako jedno z mála jedál chutilo aj mne aj otcovi :-)
tak toto je tá práva Košovská, žiadna cibuľa,cesnak a podobne. Takto sa robila v Košovskej pivnici za môjho pôsobenia. Pracovala som tam niekoľko rokov a recept v tejto podobe sme prebrali od "starých" kuchárok, ktoré tam roky pracovali.
Trošku poopravím recept, mäso sa používalo z krkovice, lopatky a karé, toho posledného najmenej, feferóny a uhorky sa mleli na mäsovom mlynčeku na strednej šajbe. A pripravovalo sa vo veľkom na pekáčoch v trúbe. Nebolo nič lepšie, ako keď som chodil za nebohou starkou do kuchyne vo Vinárni a oškraboval to pripálené mäso z krajov plechu... Mňam...
@clarion mlieť fefrónky a uhorky na mäsovom mlynčeku to áno, ale vo veľkom, nie 4 porcie. A doma si spravím z kvalitnejšieho, aj keď suchšieho mäsa
V pohode, len píšem, ako to stará manka pripravovala s kolegyňami :-)
Reálne, ten recep nie je pôvodný, jeho korene sú srbské, či chorvátske, neviem už presne, jedna z čašníčiek pracujúcich dole vo vinárni mala "čosi" s chlapom z bývalej Juhošky a ona doniesla ten recept. V pôvodnom recepte to bolo mäso z krku, a neboli tam uhorky, ale nakladané ostré papriky, ktoré sa mali nasekať. A to dokonca v množstve 1kg paprík na 1kg mäsa. Pre potreby kuchyne to upravili, kedy sa mleli dokopy uhorky a feferonmi, v pomere jedna 10kg konzerva uhoriek Znojmija a jeden 2litrový pohár feferónov. Pripravovalo sa to dvomi variantami, kedy prvý bol pečením v rúre na veľkých pekáčoch, druhý bol malovýroba na penvici ako minútka. To robili viac menej len pre známich, či "papalášske návštevy". Totiž vždy mi bolo divné, prečo mali stále zarobený ten mišmaš z uhoriek a feferónov v pohári pri váhe. Že to bolo na tie minútkové verzie.
Inak, doma keď robím Košovskú, tak tie uhorky a feferóny meliem na mlynčeku, ono sa toho nakoniec zje toľko, že v malom sa to neoplatí robiť...

P.s.:Inak na prispievajúcu "jituš" si pravdepodobne hmlisto pamätám...
Kedysi som toto jedlo jedla v Lúkavici v Prievidzi. Bolo prehnane pikantné, temer prekračujúce hranice, kedy sa ešte dá vychutnať aj kvalita použitých surovín. Napriek tomu jeho vzhľad a úprava na tanieri boli ďaleko zaujímavejšie, než ich predstavuje autor receptu na svojej fotografii. A samozrejme použité mäso v Lúkavici a mäso na fotografii nemajú nič spoločné...
Ahoj @olet , výtam Ťa na vareche. Keďže mám toto jedlo rád tak bohužiaľ naletím v mnohých reštauráciách a aj v spomínanej Lúkavici na jedlo pod názvom Košvská špecialita čo k nej má rovnako blízko ako Koš ku Košiciam. Áno, toto jedlo je pikantnejšie ale majú vyniknúť všetky chute, nielen feferónky a korenie
@olet a ty moja krásna odkiaľže ťa to dovialo na "varechu"? veľmi sa teším, takých ako Ty, tu veľmi potrebujeme. Variť vieš? miešať polievku gramaticky správne je ako? doľava alebo doprava??? nie si sama, kto ovláda gramatiku slovenského jazyka, tak si to prosím uvedom a správaj sa podľa toho!!! :)
Ja som chutnala , len tú košovskú špecialitu v Lukovici a môžem povedať , že chutila , je to zabalené v zemiakovej placke a tá ma zaujala lebo nebola taká klasicka ako ja robím ked ste tu experti na toto jedlo dajte recept aj k tej placke , ešte aj minuleho roku sme sa zastavili v spomínanej vinárni a samozrejme sme si dali túto špecialitu.Autorovi ako aj všetkým prispievateľom komentárou , ktorí dodali tomuto receptu punc velmi pekne ďakujem , pretože ani vo sne by ma nenapadlo, že tu fantastickú chuť robí zmes uhoriek a feferonov okrem iného -super kombinácia , ktorá sa dá využiť aj pri marinádach na gril....
Paľko ty si taký gurmán? Košovskú mám rád ,čo sme sa tam nachodili z opatoviec,škoda že už nie je pivnica, dobre sa tam sedelo.

Pridaj komentár k receptu: