Konfitované stehná s veltlínskou kapustou

Roman Pekný
šéfkuchár hotela Villa Nečas v Žiline, 19. novembra 2013
Konfitované stehná s veltlínskou kapustou
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
20 minút
príprava
120 minút
na 140 °C

Suroviny

1 kg
4 ks
2 ks
1 vetvička
1 vetvička
Cesto:
500 g
100 g
100 g
1 ks
2 ks
1 PL
Kapusta:
1 hlávka
1 PL
200 ml




Postup

  1. 1

    Stehná umyjeme a očistíme. Osolíme a okoreníme. Sprudka ich opečieme na panvici zo všetkých strán. Potom ich vložíme do plechu, do ktorého na dno pokrájame dve cibule. Pridáme vetvičku rozmarínu a tymianu. Stehná zalejeme roztopenou husacou masťou, aby boli ponorené. Dáme do rúry na 140 stupňov asi na dve hodiny.

  2. 2

    Z múky a nastrúhaných zemiakov pripravíme cesto, do ktorého pridáme vajce a soľ. Necháme chvíľu odstáť. Na masti orestujeme cibuľu, ktorú osolíme a okoreníme. Cesto rozvaľkáme na 1 cm hrubý plát a posypeme orestovanou cibuľou. Potom ho preložíme a rozvaľkáme znova. Opakujeme to 3-krát. Cesto zvinieme do roládky a dáme ho do fólie a dobre zviažeme konce. Dáme do pary alebo do horúcej vody (nie vriacej) na 30 – 35 minút.

  3. 3

    Na masti pripravíme trocha karamelu, pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a orestujeme. Pridáme nakrájanú kapustu, orestujeme ju, zalejeme vínom a podusíme. Dusíme domäkka.

Diskusia k receptu

venusa
To konfitovanie sa kedysi davnejsie robilo. Pamatam si tu jemnost. Je to kaloricke, ale raz za cas, preco nie. Iba jednu nevyhodu to ma, kto ma rad z hora chrumkave, musi dat na gril.
evanaaa
Nemusí to byť zlé, veď tam idú tie stehienka, ale dosť nákladné, ak sa vezme cena len za 250g husacej masti a ešte k tomu tie stehná tiež nevyjdu lacno, ja inak masť z husi a kačky nepoužívam, čo by som pootm so zvyškom robila.....ale nedbala by som to mať na tanieri už hotové:-)
sashan
Tá porcia kapusty je šmiešna.Ale teraz je to veľmi moderné,že sa kuchári boja zeleniny.Vidieť to aj v roznych televíznych programoch o varení.Dať zeleninu ako prílohu na tanier sa už v reštaurácii nenosí.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia