Koncentrovaný sirup z mäty piepornej fotorecept

pusta - fotkapusta, 16. júla 2014
Koncentrovaný sirup z mäty piepornej (fotorecept)
Foto: pusta

Rozhodla som sa urobiť z mäty piepornej koncentrovaný sirup, ktorý použijem do rôznych osviežujúcich mätových nápojov teraz v horúcom lete, recept je veľmi jednoduchý, Zobraziť celý popisRozhodla som sa urobiť z mäty piepornej koncentrovaný sirup, ktorý použijem do rôznych osviežujúcich mätových nápojov teraz v horúcom lete, recept je veľmi jednoduchý, pridávam pre milovníkov mäty.

1 dávka/400 ml
porcia
15 minút
príprava
5 minút
na 100 °C

Suroviny

50 g
200 g
200 ml
z 1 ks citróna




Postup

  1. 1

    Do misy som natrhala listy mäty piepornej.

    Koncentrovaný sirup z mäty piepornej (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Umyla som ju poriadne v studenej vode nechala dobre odkvapkať z vody na cedníku,...

    Koncentrovaný sirup z mäty piepornej (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...pokrájala som potom mätu piepornú na drobno nožom a...

    Koncentrovaný sirup z mäty piepornej (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...postupne som ju vrátila zase do misy.

    Koncentrovaný sirup z mäty piepornej (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do hrnca som nasypala presne odvážené množstvo kryštálového cukru krupica,...

    Koncentrovaný sirup z mäty piepornej (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...zaliala som ho odmeraným množstvom studenej vody, priviedla do varu a povarila som do konzistencie hustého cukrového sirupu,...

    Koncentrovaný sirup z mäty piepornej (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...vypla som plameň a až potom som do horúceho sirupu som vmiešala posekané listy mäty.

    Koncentrovaný sirup z mäty piepornej (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pripravila som citrónovú šťavu,...

    Koncentrovaný sirup z mäty piepornej (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...ktorú som vliala do sirupu s mätou.

    Koncentrovaný sirup z mäty piepornej (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Horúcu zmes som nechala úplne vychladnúť...

    Koncentrovaný sirup z mäty piepornej (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ..a precedila som ju cez husté sito do iného hrnca,...

    Koncentrovaný sirup z mäty piepornej (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ....cez lievik som hotový studený sirup naliala do fľaše a odložila do chladničky, kde mám mätový sirup vždy po ruke. Príprava koncentrovaného mätového sirupu je veľmi jednoduchá a jeho použitie na osviežujúce studené a teplé nápoje, aj pridanie do iných výrobkov studenej a teplej kuchyne je veľmi široké rôznorodé.

    Koncentrovaný sirup z mäty piepornej (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

valeri
Dobrý nápad, listov dávaš skutočne len 50 g ?
pusta
@valeri , áno na toto množstvo cukru a vody, ktorý zvarím na hustý sirup, dávam 50 gramov listov mäty piepornej, to váhové množstvo postačí bohate, je ich veľa, čo do objemu.
som rada, že sa ti recept páči.
dakujem.
zolik
@pusta , spokojna som, uz som ho vlazny aj ochutnala. Je ozaj dobry. Bude do letnych limonad. Uz sa tu konecne zacina oteplovat a slimakom bezdomovcom som znicila pastvu. Dakujem
pusta
@zolik , som rada, že si spokojná a že je ozaj dobrý tento koncentrovaný sirup a teším sa, že si zničila pastvu slimákom. :-)))
tento sirup môžeš použiť do studených osviežujúcich nápojov a do teplých čajov, do čokolády horúcej i krémovej chladnej, do tvarohových plniek, rôznych pudingov, náplní, tortových maslových krémov, jogurtov, studených i teplých dezertov a inde.
uvidíš, ešte bude mätového sirupu aj na toto všetko málo... :-)))
dakujem za úžasnú správu a prajem vám tam krásne teplé slnečné počasie :-)
klotilda
V záhrade máme mätu piepornú, takže idem nato a sirup si ešte dnes urobím. Dávam 5*.
pusta
@klotilda , to je super, budeš spokojná aj ty, ked spravíš koncentrovaný mätový sirup z mäty z vlastnej záhrady.
určite ho potom bohate využiješ.
dakujem za 5*
pusta
@zolik , nerobila som ešte šalviový sirup, máme v záhrade nasadený kôpor mäatu piepornú, bazalku, koriander, rozmarín, ale šalviu tento rok nie.
ak máš dobrý receptík, však ho pridaj, poprosím :-)
dakujem.
mezi
V skutocnosti ide o matovy caj nenormalbe osladeny cukrom a ochuteny citronom. Uvedomujes si, ze varenim bylin robis caj. Pointa sirupu je v tom, ze bylina sa luhuje, pripadne sa vyluhovanie podpori zmenou pH. Odporucam urobit rozbor, kolko teinu mas v svojom "sirupe"
pusta
@mezi , nesúhlasím, ja čaj varím ináč, nie takto, toto je sirup, nie čaj.
ja som mätunevarila, uvarila dom sirup, vypla plameň a až potom som pridala mätu.
no, ja nemám vedomosť o tom, že mäta obsahuje tein /kofein/
hľadala som a našla toto:
Obsah kofeínu v nápojoch[upraviť | upraviť zdroj]
Nápoj Obsah (mg) Obsah (‰) Obsah (na 100 ml/mg)
Káva (cca 200 ml) 120 mg 0,6 ‰ 60 mg
Čaj (cca 200 ml) 50 mg 0,25 ‰ 25 mg
Ľadový čaj (200 ml) 30 mg 0,15 ‰ 15 mg
Limonáda 15 mg
Kakao (100 g) 13 mg 0,13 ‰ 13 mg
Čokoládové mlieko 4 mg
Mliečna čokoláda (100 g) 3 mg 0,03 ‰ 3 mg
Horká čokoláda (100 g) 10 mg 0,1 ‰ 10 mg
Kofola (100 ml) 15 mg 0,15 ‰ 15 mg
Coca-Cola (300 ml) 28,8 mg 0,10 ‰ 9,6 mg [1][2]
Cherry cola (300 ml) 46,5 mg 0,16 ‰ 15,5 mg
Dr Pepper (300 ml) 39,6 mg 0,13 ‰ 13,2 mg
Pepsi cola (300 ml) 38,4 mg 0,13 ‰ 12,8 mg
RC Cola (300 ml) 36,0 mg 0,12 ‰ 12 mg
Semtex (100 ml) 32,0 mg 0,32 ‰ 32 mg
RedBull (100 ml) 32,0 mg 0,32 ‰ 32 mg
BigShock (100 ml) 32,0 mg 0,32 ‰ 32 mg
100 octane (250 ml) 80,0 mg 0,32 ‰ 26,6 mg
Kamikaze (275 ml) 70,125 mg 0,26 ‰ 25,5 mg
Kamikaze Strong (250 ml) 152,5 mg 0,61 ‰ 61 mg
Crazywolf (1000 ml) 320 mg 0,32 ‰ 32 mg
Monster Energy
jozka2
Draha Mezi,precitaj si este raz ten recept od Pusta co tam pise, ona nasypala do vriaceho sirupu matu a ja by som to este ason2-5 min.lahko nechala prejst varom,aby sa mentol dobre uvolnil do roztoku a nasledne nechala v tom sirupe vychladnut.Bezne caje zo sviezich byliniek sa maju nechat prejst varom-suche bylinky sa zalievaju vriacou vodou a zakryte luhuju 3-10 min. zalezi na druhu drogy.Mata obsahuje 2%esencialny olej mentol.potom su to estery kys.octovej a ezovalerianovej,dalej je to apinen Limonen atd.atd.,len nie tein a uz vobec nie kofein,neviem,kde si to studovala,pouzivam matu,mam ju na zahrade aj ine druhy maty,ale steinom som sa nestretla,mohla by si mi napisat literature,kde to mam najst,aby som si to nastudovala.Vdaka.
jozka2
este som zabudla,maju sa nechat svieze bylinky prejst varom aj v pripade,ze su na nich nejake mikroorganizmi,aby sa varom znicili.Precitala som si este raz tvoj koment-mas tam dokonca 2 x,kto ti to dal musi byt velmi mudry,ked s tym suhlasi co si tam napisala.
evanaaa
Pán učiteľ(ka) @mezi ako vidím zase úraduje a mudruje ale sám nič nepridá ako vzor toho, ako s ačo má pripravovať správne a - podľa neho.
1x pusta
smejkad
v piatok som robila z medovky - ten uz nie je :-)
a vcera z maty, dobrej mysle, materinej dusky a skorocelu, tie posledne dve spolu ako mix
len ma zaujima, ako dlho taky sirup vydrzi?
medovkovy v pondelok uz zbublinkoval vodu, aj ked chutovo bol stale vyborny, skladujem v chladnicke
ide mi o to, ze by som ich rada pouzivala pocas chripkovej sezony ako liecivo a sirup ma u nas jednoznacne sancu na rozdiel od liehoveho vyluhu
dakujem :-)
1x pusta
pusta
@evanaaa , pesne tak, a takých je na vareche viac.
pozri si jej nudrovanie aj pod inými receptami, potom sa vyparí, na otázky neodpovie.
dakujem za tvoj názor.
1x pusta
pusta
@smejkad neviem ti odpovedať o zárukou, nemalo by sa to sať s koncentrovaným sirupom vôbec.
ja som ho robila po prvýkrát a zatiaľ je v pohode. nemám ho v chladničke, ale v špajzi.
neviem, kde môže byť chyba a klamať nebudem.
ale poradím ti, skús sa spýtať @bakamt , ona je v tomto veľmi skúsená a robí veľa sirupov za studena i varených koncentrovaných. mne ešte vždy dobre poradila, ked som sa jej spýtala na zaváranie.
dúfam, že som pomohla aspoň takto.
1x pusta
megdesign
@smejkad pokial tam nedas ziadny stabilizator /chemicky konzervant/, tak ti kazdy sirup, ktory nedrzis v chladnicke, skysne. Moze byt neviem aky koncentrat /aj ked koncentrat je kazdy sirup, pokial sa riedi neakym pomerom, ked ho chces pouzit -  cs.wikipedia.org/wiki/Sirup...
:) /

Ja mam na priamu spotrebu domace sirupy /aktualne bazovy/ v chladnicke pri 5°C a na zimu v 2litrovej flasi v mrazaku...

Mimochodom, by som chcel vidiet v panelaku spajzu, kde je chladno...
zolik
@megdesign , ziadne stabilizatory nepridavam a sirup z kvetov bazy mi v pivnici vydrzi bez zmien aj dva roky. V chladnicke mam len aktualne otvoreny.
megdesign
@zolik bazovy sirup /ak nieje sterilizovany a obsahuje pel/ v pivnici /pri cca 13°C/ zakonite skysne - odskusane ;)
zolik
@pusta , tak som tento sirup vcera 1x vyskusala. Ovocny Salat z troch druhov melonov a olupanych broskyn som preliala sirupom rozriedenym 1:1 s citr. stavou a vodou. Dodal ovociu prijemnu letnu prichut. Manzel si salat este prelial Grappou, ved aj to je ovocie, no nie? Nemyslim, ze sirup bude mat sancu na zimne prezitie.
zolik
@megdesign ,sa nehadam, len pisem, ze nepouzivam ziadne stabilizatory. Zvarim 4l vody, 2kg cukru, 200g kyseliny citronovej. Vychladnutym zalejem 30 kvetov a 12 ks nakrajanych citronov. 5 dni necham odstat v chladnicke. Zlejem, kratko prevarim a plnim hned do flias. Da to 4x 0,75l a 2x 0,5l sirupu.
zolik
@ megdesign, mozno je rozdiel v tom, ze ja varim sirup uz s kys. citronovou a pred plnenim ako pisem hore, ho este kratko prevarim. Od bodu varu asi 2 minuty a horuci ho nalievam do sklenenych flias. Okrem ineho, na jednej nemeckej stranke som citala, ze plastove flase sa na skladovanie neodporucaju. Pri tvojom mrazeni sirupu je to samozrejme ine.
pusta
@zolik , to ma veľmi teší, že chutilo s melónmi a s iným ovocím.
ak by to cukor v koncentrovanom sirupe v pomere 1:1 nekonzervoval, to by sa mi kazili v špajzi lekváre, džemy a rôzne ovocie, ktoré nesterilizuješ, a ja ich mám v špajzi už aj viac rokov bez úhony.
okrem toho nebývam v paneláku :-)
ak by si chcela mať v budúcnosti ešte výraznejší sirup, predtým lístky mäty v sirupe podrv , aby sa uvoľnilo viac mätového oleja a pokračuj dalej podľa receptu.

dakujem za skvelú správu.
1x pusta
jozka2
Smejkad,i ked neskoro,nemusis davit ziadne stabilizatoru,ale musis na zimu hermeticky uzavriet a nechat zasterilizovat a ak ti mozem poradit pridaj do kazdej flase cagu/je to vytazok z brezoveho hribu,ale len z brezoveho hribu,mali by ho mat v health store alebo v lekarni,opytaj sa na to/ten zakonzervuje a ziadne stabiliz.nepridavaj.Zasterilizovany sirup vydrzi dlho,po otvoreni sa musi drzat v chladnicke.Robila som rozne sirupy,teraz robim iba mliecnym kvasenim,kvasim asi 2 tyzdne,ked sa vypije robim z inej bylinky a ked nemam cerstve robim zo susenych byliniek,su ovela zdravsie a nepouziva sa Tolko cukru a hlavne neprekysnu,robim aj z bananovych supiek ktory je velmi zdravy.
1x pusta
smejkad
ahoj @jozka2
ak tomu dobre rozumiem, sterilizacii sa nevyhnem?
to by ma potom radsej lakalo zamrazit kocky, nejak mam pocit, ze liecivy ucinok je najsilnejsi za surova
mliecne kvasenie - to je to, co su surove kvasene sirupy bez varenia?
ako to robis z byliniek a este aj susenych???
a na co je dobry sirup z bananovych supiek?
mohla by si pridat nejaky univerzalny recept, podla moznosti aj s pridavkom typu - skorocel = kasel, medovka = nervy, mata = travenie... ?
bananove supky = ?????????????
viaceri by sme ta za to aspon pomyselne nosili na rukach :-)
jozka2
Ano, prave som vcera na to myslela,ze to pridam s tymi bananovymi supkami,je to velmi liecive a popisem aj na co je to dobre,tie rozne sirupy ak ich nezasterilizujes, tak aspon doviest do varu vriace naliat do flias a nechat v deke hore dnom otocene aby tam vznikol podtlak a zatiahlo uzaver,inac sa zacnu kazit,ak ich nerobis pre deti je dobre pridat trochu rumu alebo iny alcohol,ktory zohra svoju ulohu,alebo ako som spominala pridat cagu.
jozka2
ano, mliecne kvasenie je to,ze nechas prekvasit,robim z visni presypavam cukrom do flias a nechavam na slnku vonku,mozes aj za sklom trebars v kuchyni na okne/ja nechavam vonku dobre uzavrete/,potom flase uz len odlozim a nic sa nedeje,toho roku neviem preco ci som zobrala skor zo slnka alebo som dala malo cukru na vrch na jednej flasi sa mi urobila pliesen,mozna tam bola napadnuta nejaka ceresnicka,neviem,zvycajne sa mi to nestava.
smejkad
ja robim hlavne pre malu, ale celkovo u nas sa podozrievavo kruti nosom uz ked chcem nieco podliat vinom ci skusit pivne rozky, u nas akykolvek alkohol eee :-)))
beznymi ovocnymi sirupmi by som ta ani tak nezatazovala, ide mi po pravde o prirodne lieciva, som ten typ cloveka, co sa syntetickym liekom vyhne vzdy, ked je to mozne :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia