Foto: pusta
Rozhodla som sa urobiť z mäty piepornej koncentrovaný sirup, ktorý použijem do rôznych osviežujúcich mätových nápojov teraz v horúcom lete, recept je veľmi jednoduchý, Zobraziť celý popisRozhodla som sa urobiť z mäty piepornej koncentrovaný sirup, ktorý použijem do rôznych osviežujúcich mätových nápojov teraz v horúcom lete, recept je veľmi jednoduchý, pridávam pre milovníkov mäty.
porcia
príprava
na 100 °C
Postup
-
1
Do misy som natrhala listy mäty piepornej.
-
2
Umyla som ju poriadne v studenej vode nechala dobre odkvapkať z vody na cedníku,...
-
3
...pokrájala som potom mätu piepornú na drobno nožom a...
-
4
...postupne som ju vrátila zase do misy.
-
5
Do hrnca som nasypala presne odvážené množstvo kryštálového cukru krupica,...
-
6
...zaliala som ho odmeraným množstvom studenej vody, priviedla do varu a povarila som do konzistencie hustého cukrového sirupu,...
-
7
...vypla som plameň a až potom som do horúceho sirupu som vmiešala posekané listy mäty.
-
8
Pripravila som citrónovú šťavu,...
-
9
...ktorú som vliala do sirupu s mätou.
-
10
Horúcu zmes som nechala úplne vychladnúť...
-
11
..a precedila som ju cez husté sito do iného hrnca,...
-
12
....cez lievik som hotový studený sirup naliala do fľaše a odložila do chladničky, kde mám mätový sirup vždy po ruke. Príprava koncentrovaného mätového sirupu je veľmi jednoduchá a jeho použitie na osviežujúce studené a teplé nápoje, aj pridanie do iných výrobkov studenej a teplej kuchyne je veľmi široké rôznorodé.
som rada, že sa ti recept páči.
dakujem.
iste budeš spokojná.
dakujem za skvelú správu.
tento sirup môžeš použiť do studených osviežujúcich nápojov a do teplých čajov, do čokolády horúcej i krémovej chladnej, do tvarohových plniek, rôznych pudingov, náplní, tortových maslových krémov, jogurtov, studených i teplých dezertov a inde.
uvidíš, ešte bude mätového sirupu aj na toto všetko málo... :-)))
dakujem za úžasnú správu a prajem vám tam krásne teplé slnečné počasie :-)
tvoje hodnotenie ma veľmi teší dakujem ti, rovnako aj za 5*.
určite ho potom bohate využiješ.
dakujem za 5*
ak máš dobrý receptík, však ho pridaj, poprosím :-)
dakujem.
ja som mätunevarila, uvarila dom sirup, vypla plameň a až potom som pridala mätu.
no, ja nemám vedomosť o tom, že mäta obsahuje tein /kofein/
hľadala som a našla toto:
Obsah kofeínu v nápojoch[upraviť | upraviť zdroj]
Nápoj Obsah (mg) Obsah (‰) Obsah (na 100 ml/mg)
Káva (cca 200 ml) 120 mg 0,6 ‰ 60 mg
Čaj (cca 200 ml) 50 mg 0,25 ‰ 25 mg
Ľadový čaj (200 ml) 30 mg 0,15 ‰ 15 mg
Limonáda 15 mg
Kakao (100 g) 13 mg 0,13 ‰ 13 mg
Čokoládové mlieko 4 mg
Mliečna čokoláda (100 g) 3 mg 0,03 ‰ 3 mg
Horká čokoláda (100 g) 10 mg 0,1 ‰ 10 mg
Kofola (100 ml) 15 mg 0,15 ‰ 15 mg
Coca-Cola (300 ml) 28,8 mg 0,10 ‰ 9,6 mg [1][2]
Cherry cola (300 ml) 46,5 mg 0,16 ‰ 15,5 mg
Dr Pepper (300 ml) 39,6 mg 0,13 ‰ 13,2 mg
Pepsi cola (300 ml) 38,4 mg 0,13 ‰ 12,8 mg
RC Cola (300 ml) 36,0 mg 0,12 ‰ 12 mg
Semtex (100 ml) 32,0 mg 0,32 ‰ 32 mg
RedBull (100 ml) 32,0 mg 0,32 ‰ 32 mg
BigShock (100 ml) 32,0 mg 0,32 ‰ 32 mg
100 octane (250 ml) 80,0 mg 0,32 ‰ 26,6 mg
Kamikaze (275 ml) 70,125 mg 0,26 ‰ 25,5 mg
Kamikaze Strong (250 ml) 152,5 mg 0,61 ‰ 61 mg
Crazywolf (1000 ml) 320 mg 0,32 ‰ 32 mg
Monster Energy
to ja dakujem tebe za pochvalu.
teší ma, že som ťa inšpirovala.
dakujem.
samozrejme, že je to holý nezmysel, mäta neobsahuje žiadein tein/kofein, okrem toho, toto je sirup a nie čaj.
tiež by ma zaujímal zdroj, z ktorého @mezi čerpala, verím, že ho aj uvedie.
a vcera z maty, dobrej mysle, materinej dusky a skorocelu, tie posledne dve spolu ako mix
len ma zaujima, ako dlho taky sirup vydrzi?
medovkovy v pondelok uz zbublinkoval vodu, aj ked chutovo bol stale vyborny, skladujem v chladnicke
ide mi o to, ze by som ich rada pouzivala pocas chripkovej sezony ako liecivo a sirup ma u nas jednoznacne sancu na rozdiel od liehoveho vyluhu
dakujem :-)
pozri si jej nudrovanie aj pod inými receptami, potom sa vyparí, na otázky neodpovie.
dakujem za tvoj názor.
ja som ho robila po prvýkrát a zatiaľ je v pohode. nemám ho v chladničke, ale v špajzi.
neviem, kde môže byť chyba a klamať nebudem.
ale poradím ti, skús sa spýtať @bakamt , ona je v tomto veľmi skúsená a robí veľa sirupov za studena i varených koncentrovaných. mne ešte vždy dobre poradila, ked som sa jej spýtala na zaváranie.
dúfam, že som pomohla aspoň takto.
:) /
Ja mam na priamu spotrebu domace sirupy /aktualne bazovy/ v chladnicke pri 5°C a na zimu v 2litrovej flasi v mrazaku...
Mimochodom, by som chcel vidiet v panelaku spajzu, kde je chladno...
www.akosatorobi.sk/video/1333/domaci-bazovy-sirup-recept-n...
ak by to cukor v koncentrovanom sirupe v pomere 1:1 nekonzervoval, to by sa mi kazili v špajzi lekváre, džemy a rôzne ovocie, ktoré nesterilizuješ, a ja ich mám v špajzi už aj viac rokov bez úhony.
okrem toho nebývam v paneláku :-)
ak by si chcela mať v budúcnosti ešte výraznejší sirup, predtým lístky mäty v sirupe podrv , aby sa uvoľnilo viac mätového oleja a pokračuj dalej podľa receptu.
dakujem za skvelú správu.
ak tomu dobre rozumiem, sterilizacii sa nevyhnem?
to by ma potom radsej lakalo zamrazit kocky, nejak mam pocit, ze liecivy ucinok je najsilnejsi za surova
mliecne kvasenie - to je to, co su surove kvasene sirupy bez varenia?
ako to robis z byliniek a este aj susenych???
a na co je dobry sirup z bananovych supiek?
mohla by si pridat nejaky univerzalny recept, podla moznosti aj s pridavkom typu - skorocel = kasel, medovka = nervy, mata = travenie... ?
bananove supky = ?????????????
viaceri by sme ta za to aspon pomyselne nosili na rukach :-)
beznymi ovocnymi sirupmi by som ta ani tak nezatazovala, ide mi po pravde o prirodne lieciva, som ten typ cloveka, co sa syntetickym liekom vyhne vzdy, ked je to mozne :-)