Koncentrovaný sirup z mäty piepornej (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Rozhodla som sa urobiť z mäty piepornej koncentrovaný sirup, ktorý použijem do rôznych
osviežujúcich mätových nápojov teraz v horúcom lete, recept je veľmi jednoduchý, pridávam
pre milovníkov mäty.
1 dávka/400 ml porcia |
15 minút príprava |
5 minút na 100 °C |
Postup
- Do misy som natrhala listy mäty piepornej.
- Umyla som ju poriadne v studenej vode nechala dobre odkvapkať z vody na cedníku,...
- ...pokrájala som potom mätu piepornú na drobno nožom a...
- ...postupne som ju vrátila zase do misy.
- Do hrnca som nasypala presne odvážené množstvo kryštálového cukru krupica,...
- ...zaliala som ho odmeraným množstvom studenej vody, priviedla do varu a povarila som do konzistencie hustého cukrového sirupu,...
- ...vypla som plameň a až potom som do horúceho sirupu som vmiešala posekané listy mäty.
- Pripravila som citrónovú šťavu,...
- ...ktorú som vliala do sirupu s mätou.
- Horúcu zmes som nechala úplne vychladnúť...
- ..a precedila som ju cez husté sito do iného hrnca,...
- ....cez lievik som hotový studený sirup naliala do fľaše a odložila do chladničky, kde mám mätový sirup vždy po ruke. Príprava koncentrovaného mätového sirupu je veľmi jednoduchá a jeho použitie na osviežujúce studené a teplé nápoje, aj pridanie do iných výrobkov studenej a teplej kuchyne je veľmi široké rôznorodé.