Koncentrovaný sirup z mäty piepornej (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Rozhodla som sa urobiť z mäty piepornej koncentrovaný sirup, ktorý použijem do rôznych osviežujúcich mätových nápojov teraz v horúcom lete, recept je veľmi jednoduchý, pridávam pre milovníkov mäty.

1 dávka/400 ml
porcia
15 minút
príprava
5 minút
na 100 °C

Postup

  1. Do misy som natrhala listy mäty piepornej.
  2. Umyla som ju poriadne v studenej vode nechala dobre odkvapkať z vody na cedníku,...
  3. ...pokrájala som potom mätu piepornú na drobno nožom a...
  4. ...postupne som ju vrátila zase do misy.
  5. Do hrnca som nasypala presne odvážené množstvo kryštálového cukru krupica,...
  6. ...zaliala som ho odmeraným množstvom studenej vody, priviedla do varu a povarila som do konzistencie hustého cukrového sirupu,...
  7. ...vypla som plameň a až potom som do horúceho sirupu som vmiešala posekané listy mäty.
  8. Pripravila som citrónovú šťavu,...
  9. ...ktorú som vliala do sirupu s mätou.
  10. Horúcu zmes som nechala úplne vychladnúť...
  11. ..a precedila som ju cez husté sito do iného hrnca,...
  12. ....cez lievik som hotový studený sirup naliala do fľaše a odložila do chladničky, kde mám mätový sirup vždy po ruke. Príprava koncentrovaného mätového sirupu je veľmi jednoduchá a jeho použitie na osviežujúce studené a teplé nápoje, aj pridanie do iných výrobkov studenej a teplej kuchyne je veľmi široké rôznorodé.