Koložvárska kapusta fotorecept

alexandra20 - bez fotkyalexandra20, 13. februára 2017

Koložvárska kapusta je jedno z našich najobľúbenejších jedál. Každý má svoje vychytávky pri tomto jedle a toto je moja verzia.

5-6
porcií
60 minút
príprava
35-40 minút
na 180/200 °C

Suroviny

500 g mleté
500-700 g
250 ml
250-300 g
3-4 strúčiky
2 ks
1 l




Postup

  1. 1

    Ryžu si prepláchnem studenou vodou. Dám si variť vodu v rýchlovarnej kanvici. Cibuľku osmahnem, pridám ryžu, po chvílke zalejem vriacou vodou, osolím a nechám dusiť asi 20 minút. V druhej panvici osmahnem drhuhú cibuľku, nakrájaný cesnak a červenú papriku. Pridám mäsko, ktoré osolím, pokorením a poriadne premiešam. Nechám dusiť asi 15 minút.

    Koložvárska kapusta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď je ryža hotová vrstvím do zapekacej misky - ryžu a mleté mäsko.

    Koložvárska kapusta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kapustu zlejem, môže sa premyť ale nemusí. V panvici kde som robila mäsko nechám trosku výpeku, v ktorom osmahnem kapustu a nechám podusiť asi 10-15 minút.

    Koložvárska kapusta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do smotany pretlačím dva strúčiky cesnaku a pridám Vegetu podľa chuti. Všetko poriadne premiešam. Hotovú kapustu dám na mäsko a celú zmes zalejem rovnomerne smotanou.

    Koložvárska kapusta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Misu zakryjem alobalom a pečiem 20 minút na 180 stupňov. Po 20 minútach dám dolu alobal a pridám teplotu na 200 stupňov a pečiem ešte 15-20 minút. Na vrchu chytí peknú zlatistú farbu a zostane šťavnatá. Dobrú chuť :-)

    Koložvárska kapusta (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

tefalka
..ja som to ešte nikdy ani nejedla ale vyzerá to v tvojom popise chutne ,a chcem sa spýtať tam nejdú aj zemiaky ? hodili by sa mi tam teda mne
evanaaa
@Tefalka , do koložvárskej zemiaky nejdú ale ide tam klobáska, tá tu chýba, kapusta sa dáva naspodok, potom ryža, mäso, kapusta, klobása, ryža, kapusta.....ale každý má svoj recept, ako dala sem aj @Alexandra20 , tiež je dobrý......
2x dosa a ampara
kecemis
Zaujimavo spracovane. Nikde nie je urcene ze nemozu existovat rozne variacie, pokial je character jedla dodrzany.
marta23
Ryžu dusiť samostatne 20 minút je dlho a ešte potom spolu v miske 2x20 minút zapekať.!!! Veď z tej ryže musí byť mazľavá konzistencia. Mne sa to zdá veľmi veľa, najmä tých úvodných 20 minút. To je môj názor. Ale jedlo vyzerá na fotografii dosť dobre.
rolfynka
ja vymastim pekac dam kapustu posypem ju prerastenou slaninou [otom surovou ryzou dam na to mlete mesko udusene na cibule na to pride klobaska a na vrch kapusta ked je to uz skoro hotove polejem kyslou smotonou nema to chybu bez klobasky si kolozvarsku neviem predstavit
1x trogar
dosa
Vyborne jedlo - keby bolo masko viac poparikovane, vyzeralo by to na tanieri gustusnejsie .... robim dost casto, len vrstvim inak a niekedy maso nahradazam aj hlivou - akoze vegetariansku ....
mironi
...a varené zemiačky k tomu...bože to je dobrota...:-)
afataga
okrem vegety a cesnaku davam tie iste suroviny, klobasu nedavam, mam rcp po babke, ktora ho mala udajne od nejakej madarskej kucharky a na taku som zvyknuta, ja mam ale iny postup: do kastrola cibula, na to zatiahnut maso, sol, korenie a ja aj chilli, pridam ryzu, zalejem vodou a urobim take slov. rizoto, ryza staci al dente, ona v rure dojde, do pekaca kapusta, na to maso s ryzou, zas kapusta a smotana. Ja uz kapustu nedusim dopredu, ved ona sa v rure urobi, menej prace, menej riadu, skus ak chces
teodora
Ja zvyknem aj kapustu podusiť,na malom množstve bravčovej masti,trochu slaninky. Dnes sa mi nechcelo s tým zdržiavať, ale aj tak som to potom v rúre musela dlhšie zapekať,aby bola kapusta mäkká. Nabudúce pridám do smotany cesnak a použijem viac papriky.
rolfynka
aj ja mam moj recept z madarska moja babka pochadza z budapesti a varila v restauracii a tam sa to varilo z pliecka sa spravilo na stave a ked bolo mekke tak sa to pomlelo a tak dala na kapustu ale ja to robim z mleteho meska
oldomachac
aj u nas je top jedlo,hoci manzelka vravi,,,,panske jedlo,,,,(vraj je drahe) prave dnes je v rure caka na svoj osud o 12,00 a ako pise Evanaaa presne tak aj u nas sa robi - s klobasou, ale len s domacou, dobru chut!
boxik
Koložvársku milujem , máme vlastnú kapustu a nevieme čo s ňou ,takže vďaka za pripomenutie že môžeme uvariť napríklad toto skvelé jedlo. Inak je to jedno z jedál ktoré si cením aj preto že chutia ,niekedy aj lepšie, prihrievané
wewe2
Ja vzdy zmiesam udusene mlete maso s uvarenou ryzou a vrstvim to s kapustou.Do smotany na zalievku davam aj vajicko.
alexandra20
@Tefalka (13.2.2017 19:22)
Určite by sa k tomu hodili aj zemiaky,ale to by už bolo skôr niečo na štýl prekladaných zemiakov
jurka
Recept vyzera velmi dobre. Vyskusam. Mne tam klobasa nechyba. :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia