Foto: medovnicek
Tento recept mám už roky odložený z časopisu Rytmus života
Suroviny
Cesto: | |
200 g |
|
1 PL |
|
100 g |
|
1 ks |
|
80 g |
|
Jablková náplň: | |
500 g |
|
3 ks |
|
50 g |
|
120 g |
|
1/4 čl |
|
Krém: | |
300 ml |
|
60 g |
|
1 ks |
|
250 ml |
|
100 g |
|
Postup
-
1
Do misy preosejeme múku s práškom do pečiva, pridáme na kúsky pokrájané zmäknuté maslo, práškový cukor a žĺtok. Vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme v chlade 30 minút odležať.
-
2
Jablká ošúpeme, rozkrájame na štvrtky, dáme do pekáča a podlejeme 50 ml vody. Pečieme 20 minút v rúre pri teplote 200 C.
-
3
Až upečené jablká vychladnú, rozmixujeme ich na hladkú hmotu.
-
4
Odležané cesto vyvaľkáme na guľatý plát, ktorým vyložíme tortovú formu o priemere 26 cm. Vytvoríme 4 cm vysoký okraj. Ja som formu vystlala papierom na pečenie.
-
5
Bielky vyšľaháme s cukrom na pevný sneh a zmiešame s pomletými mandľami, rozmixovanými jablkami a škoricou.
-
6
Hotovú jablkovú náplň rozotrieme do formy vyloženej cestom.
-
7
Pečieme v pred hriatej rúre na 180 C asi 30 minút, potom znížime teplotu a dopekáme pri 160 C asi ešte 15 minút. Upečený koláč necháme vo forme vychladnúť.
-
8
Uvaríme hustý puding, necháme ho za stáleho miešania vychladnúť a rozšľaháme ho na hladký krém.
-
9
Smotanu vyšľaháme (použila som rastlinnú šľahačku Rama Cremefine)
-
10
a obe hmoty premiešame. Pridáme mascarpone a znovu premiešame.
-
11
Natrieme na vychladnutý koláč a dáme do chladničky stuhnúť. Potom už len ozdobíme.
@ethanel veľmi pekne ďakujem a veru nám ešte zostalo, takže keby sa dalo poslať cez počítač, tak by som ťa milerada ponúkla
A ešte niečo ...aj ty si úžastná kuchárka.Pekný pozdrav
z NL.
@mesiar ja ťa zdravím zo Záhoria a veľmi pekne ďakujem za milý kompliment:)
@tiginko ja som v tom koláčiku až taký veľký rozdiel medzi týmito pečenými a dusenými jabĺčkami necítila, ale môj partner hneď reagoval, že je tam niečo jabĺčkové a iné ako zvyčajne a chutilo mu, takže on tam ten rozdiel cítil