Koláč s pečenými jablkami (fotorecept)

Autor receptu: medovnicek

Tento recept mám už roky odložený z časopisu Rytmus života

Postup

  1. Do misy preosejeme múku s práškom do pečiva, pridáme na kúsky pokrájané zmäknuté maslo, práškový cukor a žĺtok. Vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme v chlade 30 minút odležať.
  2. Jablká ošúpeme, rozkrájame na štvrtky, dáme do pekáča a podlejeme 50 ml vody. Pečieme 20 minút v rúre pri teplote 200 C.
  3. Až upečené jablká vychladnú, rozmixujeme ich na hladkú hmotu.
  4. Odležané cesto vyvaľkáme na guľatý plát, ktorým vyložíme tortovú formu o priemere 26 cm. Vytvoríme 4 cm vysoký okraj. Ja som formu vystlala papierom na pečenie.
  5. Bielky vyšľaháme s cukrom na pevný sneh a zmiešame s pomletými mandľami, rozmixovanými jablkami a škoricou.
  6. Hotovú jablkovú náplň rozotrieme do formy vyloženej cestom.
  7. Pečieme v pred hriatej rúre na 180 C asi 30 minút, potom znížime teplotu a dopekáme pri 160 C asi ešte 15 minút. Upečený koláč necháme vo forme vychladnúť.
  8. Uvaríme hustý puding, necháme ho za stáleho miešania vychladnúť a rozšľaháme ho na hladký krém.
  9. Smotanu vyšľaháme (použila som rastlinnú šľahačku Rama Cremefine)
  10. a obe hmoty premiešame. Pridáme mascarpone a znovu premiešame.
  11. Natrieme na vychladnutý koláč a dáme do chladničky stuhnúť. Potom už len ozdobíme.