Koláč s malinami a bielkovou plnkou fotorecept
Foto: elenas
Veľmi chutný a jemný koláčik.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
5 ks |
|
100 g |
|
400 g |
|
200 g |
|
1,5 ČL |
|
1 PL |
|
Plnka: | |
5 ks |
|
štipka |
|
150 g |
|
1 bal. |
|
40 g (1 bal.) |
|
50 ml |
|
250 g (mrazené alebo čerstvé) |
|
Postup
-
1
Preosiatu múku premiešame s cukrom a práškom do pečiva. Pridáme chladené maslo, nakrájané na kocky. Zmes spolu rozmrvíme prstami (alebo aj kuch. robotom) na mrveničku a pridáme žĺtky. Všetko spolu rýchlo premiešame, cesto nemiesime príliš dlho ale skôr ho pozbierame dohromady do jednej kopy. Cesto rozdelíme na dva diely približne na 2/3 a 1/3. Menšiu časť zabalíme do potravinovej fólie a dáme stuhnúť do chladničky.
-
2
Väčšiu časť cesta som ešte trochu rozmrvila a pridala kyslú smotanu, cesto je potom jemnejšie a lepšie sa s nim pracuje. Rýchlo zamiesime cesto. Na spodok obdĺžnikovej formy (ja som použila 25x35 cm) som dala papier na pečenie a roztlačila naň cesto (pomohla som si malým valčekom). Cesto poprepichujeme vidličkou a dáme piecť do vyhriatej na 180 °C rúry na cca 15 minút.
-
3
Cesto vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Menšiu časť cesta v chladničke skontrolujeme a ak nie je ešte stuhnuté dáme ho na niekoľko minút do mrazničky.
-
4
Pripravíme si plnku. Bielky so štipkou soli vyšľaháme na jemný sneh, potom postupne pridávame práškový a vanilkový cukor a šľaháme na tuhy a lesklý sneh. Keď sneh je hotový, pridáme Zlatý klas, premiešame (ja som ho jemne zamiešala na pomalých otáčkach mixérom).
-
5
Pridáme olej a zľahka premiešame silikónovou lopatkou. Zmes preložíme na upečené a vychladnuté cesto a rovnomerne rozotrieme.
-
6
Na bielky rozložíme maliny (ja som použila mrazené ale môžu byť aj čerstvé alebo aj iné ovocie) a jemne ich zatlačíme do plnky. Vyberieme z mrazničky zvyšok cesta a nahrubo ho nastrúhame navrch koláča. Koláč dáme piecť do vyhriatej na 180 °C rúry na cca 30-40 minút.
-
7
Upečený koláč necháme vychladnúť a nakrájame na kocky, vrch môžeme posypať práškovým cukrom.
-
8
Chutí výborne!
Nie je to omyl:) Spodné cesto na začiatku sa len trochu zapečie, potom vychladne, keď ho dáme späť spolu s plnkou, pripáliť sa nestihne. 30 - 40 min. je orientačný čas podľa vlastnej rúry, vrch by mal dostať trochu zlatistú farbu. Druhý krát (s plnkou) som dala piecť o úroveň nižšie ako stred rúry a nič sa nespálilo, nechaj piecť len 25-30 min a uvidíš.
Není to první, ani poslední recept, kdy se spodní těsto rozpeče. Nejde tak o spodní stranu, nejbližší plechu, ale o stranu, která doléhá na druhou vrstvu. Ta když se zapeče, víc se vysuší. Následná vrstva pak lépe ztuhne a spolu s horním těstem se úspěšně upeče. Z fota jde poznat, že spodní díl je ok. Kdo nevěří, může péct cugrund. A porovnat, jak mu to vyšlo.
Ďakujem pekne:)