Koláč s drobným ovocím a mandľovou posýpkou
mesačník Varecha, 4. augusta 2023
Foto: Kulinární studio MAFRA
Viac druhov ovocia znamená väčší chuťový koncert. A tá mandľová posýpka...
príprava
na 160/180 °C
Suroviny
Cesto: | |
100 g |
|
100 g |
|
1/2 ks |
|
1 PL |
|
2 ks |
|
130 g |
|
50 ml |
|
štipka |
|
Plnka: | |
60 g (odkôstkované) |
|
100 g |
|
100 g |
|
Posýpka: | |
50 g |
|
50 g |
|
60 g |
|
20 g lúpané mleté |
|
1/2 ks |
|
štipka |
|
Postup
-
1
Podlhovastú formu, môže byť napríklad hranatá forma na biskupský chlebíček, vymastíme a vystelieme papierom na pečenie.
- 2
Na posýpku vložíme do misky maslo nakrájané na kocky s cukrom, múkou a spojíme prstami do formy mrveničky. Potom zapracujeme dreň z 1/2 vanilkového cukru, lúpané mleté mandle a štipku muškátového kvetu.
- 3
Na cesto vymiešame do svetlej, nadýchanej peny zmäknuté maslo s práškovým cukrom, dreňou z 1/2 vanilky, nastrúhanou citrónovou kôrou a žĺtkami. Vaječné bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh.
- 4
Do maslovej peny vmiešame polovicu preosiatej múky. Pridáme kyslú smotanu a druhú polovicu preosiatej múky. Nakoniec zľahka vmiešame vyšľahaný sneh. Cesto dáme do pripravenej formy. Navrch rozložíme ovocie a naň navrstvíme pripravenú posýpku.
- 5
Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 20 minút. Potom teplotu zvýšime na 180 °C a dopekáme ďalších 20 minút. Po upečení necháme krátko vychladnúť vo forme.
Tiež ovocný koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu