Foto: kecemis
Po jednej navsteve Indickej restauracie, moja lepsia polovicka sa zalubila do kokosovej ryze. Nuz a co by sme nespravili pre nase lepsie ja.
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
Ryza: | |
1.5 hrnček, hnedá |
|
2 hrnčeky |
|
2 hrnčeky |
|
1/2 KL |
|
1-2 hrnček nesladeny |
|
1 PL |
|
Priloha: | |
500 g |
|
2 hrnceky |
|
2 hrnceky |
|
2-3 ks |
|
1 KL ,korenie |
|
1 KL |
|
3-4 PL |
|
Postup
-
1
Do hrnca som dal rozohriat dve lyzice oleja. Pridal som ryzu, sol, kokosove mlieko, vodu a struhany kokos. Dobre som vsetko premiesal a privedol do varu. potom stiahnut teplotu na minimum a zakrylsom hrniec prikrivkov. Takto sa to vari priblizne 1 hodinu. V pripade ze pouzijete iny druh ryze ako basmati bielu, alebo inu dlhu ryzu, cas varenia sa moze skratit az na polovicu. My mame radi hnedu basmati ryzu a pretoju tu aj uvadzam. Myslim, teda moje lepsie ja, ze je zdravsia ako ta ostatna. Alechuti skutocne dobre. A takto to vyzera asi po hodine.
-
2
Ked sa uz blizikoniec, vyskusam ci je ryza uz hotova. Vydlickou urobim v strede dieru, odhrniem ryzu a zistim ci je tam este voda. Ak vsetka voda zmyzla, alebo je len na dne, ryza je hotova. Asi tak ako je vidiet na obrazku, voda uz vsetka vsiakla. V tom pripade, vypnem teplo, ryzu premiesam a neham stat na tej istej teplej platnicke v zakrytom hrnci az do podavania. Takto vydrzi este dlhotepla.
-
3
Pokial sa robi ryza, pripravil som si ostatne. Ruzickovy kel som rozrezal na polovicky. Hlubiksom narezal asi na dlzke 1 cm aby sa lahsie uvaril.
-
4
Brokolicu a karfiol som rozobral na ruzicky. Ocistenu cibulu som nakrajal na vacsie kusky. V slanej vriacej vode som nehal ruzickovy kel povarit 2 min a potom som ho preniesol do studenej vody. Po chvili som ho dal na sitko odkvapkat. Potom som to zopakoval aj s karfiolom a brokolivou. Cas varenia som skratil na 1 min.
-
5
Do vacsej panvici som dal rozpustit maslo.
-
6
a po rozpusteni som dal cibulu a nehal som ju urobit do sklovita.
-
7
Pridal som zvysnu zeleninu, osolil, okorenil a posypal mletym curry korenim. Dobre premiesanu zeleninu s cibulov nehame v panvici asi 3 minuty.
-
8
Potom ak mate panvicu ktora moze ist do rury, sup s nou tam. Ja ju nemam tak som ju preniesol do ineho hrnca a dal do rury predhriatej na 200 stupnov.
-
9
Po 15 minutach zeleninu vyberiem. Mala by vyzerat asi takto.
-
10
Pre tych co maju radi aj s masom. Mozeme podavat aj s pecenym kuratom. Kura som marinoval v olivovom oleji zmiesanym s 1 lyzicou sojovej omacky, sol, korenie a rimsky kmin (cumin). ako prilohu som pouzil len ruzickovy kel a salotku, pripravenu ako je uvedene vyzsie.
Diskusia k receptu