Domáce rožky
Domáce rožky

Klasické rožky

sjuz - fotkasjuz, 19. apríla 2023
Klasické rožky
Foto: sjuz

Viem, že rožkov je tu už veľa receptov, ja si sem do svojej kuchárskej knihy prikladám môj overený :) Rožky sú veľmi chutné a Zobraziť celý popisViem, že rožkov je tu už veľa receptov, ja si sem do svojej kuchárskej knihy prikladám môj overený :) Rožky sú veľmi chutné a pomerne rýchlo hotové. V recepte používam tzv. omladok, ktorý dá pečivu plnšiu chuť. Tiež som použila tekutý pšeničný kvások, ktorý je ale v recepte nepovinný. Dodá rožkom väčšiu hĺbku v chuti.

8-12
porcií
20/120 minút
príprava
15-18 minút
na 230 °C

Suroviny

Omladok:
100 g vlažná
1 ČL
7 g
130 g
Cesto:
355 g
150 g
25 g
2 ČL
2 ČL
1 PL tekutý
Na potretie:




Postup

  1. 1

    Vypracujeme si suroviny na omladok, prikryjeme, a necháme kysnúť na teplom mieste hodinu.

  2. 2

    K vykysnutému omladku pridáme zvyšné suroviny na cesto, spracujeme cesto, prikryjeme a necháme kysnúť na teplejšom mieste hodinu.

  3. 3

    Cesto rozdelíme na 8-12 častí - guliek, podľa toho, aké veľké chceme mať rožky. Z guliek si jednoducho natiahneme približný tvar trojuholníka, valčekom vyvaľkáme väčší trojuholník, ktorý necháme v strede trochu hrubší. Zrolujeme do rožka.

  4. 4

    Rožky poukladáme na plech na papier na pečenie, prikryjeme - ja som prikryla druhým plechom, a necháme kysnúť podľa teploty miestnosti ešte max do jednej hodiny. Mne nakysli za 45 minút.

  5. 5

    Pred pečením potrieme jemne mliekom, a vložíme do rozohriatej rúry na 230 °C na 15-17 minút. Treba sledovať, každá rúra pečie inak, takže keď rožky chytia farbu, sú hotové.

    Klasické rožky - obrázok 5
  6. 6

    Rožky vyberieme a necháme chladnúť na mriežke, aby sa zospodu nesparili.

    Klasické rožky - obrázok 6

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia