Domáce rožky
Klasické rožky
Autor receptu: sjuz
Viem, že rožkov je tu už veľa receptov, ja si sem do svojej kuchárskej knihy prikladám môj overený :) Rožky sú veľmi chutné a pomerne rýchlo hotové.* V recepte používam tzv. omladok, ktorý dá pečivu plnšiu chuť. Tiež som použila tekutý pšeničný kvások, ktorý je ale v recepte nepovinný. Dodá rožkom väčšiu hĺbku v chuti.
8-12 porcií |
20/120 minút príprava |
15-18 minút na 230 °C |
Postup
- Vypracujeme si suroviny na omladok, prikryjeme, a necháme kysnúť na teplom mieste hodinu.
- K vykysnutému omladku pridáme zvyšné suroviny na cesto, spracujeme cesto, prikryjeme a necháme kysnúť na teplejšom mieste hodinu.
- Cesto rozdelíme na 8-12 častí - guliek, podľa toho, aké veľké chceme mať rožky. Z guliek si jednoducho natiahneme približný tvar trojuholníka, valčekom vyvaľkáme väčší trojuholník, ktorý necháme v strede trochu hrubší. Zrolujeme do rožka.
- Rožky poukladáme na plech na papier na pečenie, prikryjeme - ja som prikryla druhým plechom, a necháme kysnúť podľa teploty miestnosti ešte max do jednej hodiny. Mne nakysli za 45 minút.
- Pred pečením potrieme jemne mliekom, a vložíme do rozohriatej rúry na 230 °C na 15-17 minút. Treba sledovať, každá rúra pečie inak, takže keď rožky chytia farbu, sú hotové.
- Rožky vyberieme a necháme chladnúť na mriežke, aby sa zospodu nesparili.