Domáce rožky

Klasické rožky

Autor receptu: sjuz

Viem, že rožkov je tu už veľa receptov, ja si sem do svojej kuchárskej knihy prikladám môj overený :) Rožky sú veľmi chutné a pomerne rýchlo hotové.* V recepte používam tzv. omladok, ktorý dá pečivu plnšiu chuť. Tiež som použila tekutý pšeničný kvások, ktorý je ale v recepte nepovinný. Dodá rožkom väčšiu hĺbku v chuti.

8-12
porcií
20/120 minút
príprava
15-18 minút
na 230 °C

Suroviny

Postup

  1. Vypracujeme si suroviny na omladok, prikryjeme, a necháme kysnúť na teplom mieste hodinu.
  2. K vykysnutému omladku pridáme zvyšné suroviny na cesto, spracujeme cesto, prikryjeme a necháme kysnúť na teplejšom mieste hodinu.
  3. Cesto rozdelíme na 8-12 častí - guliek, podľa toho, aké veľké chceme mať rožky. Z guliek si jednoducho natiahneme približný tvar trojuholníka, valčekom vyvaľkáme väčší trojuholník, ktorý necháme v strede trochu hrubší. Zrolujeme do rožka.
  4. Rožky poukladáme na plech na papier na pečenie, prikryjeme - ja som prikryla druhým plechom, a necháme kysnúť podľa teploty miestnosti ešte max do jednej hodiny. Mne nakysli za 45 minút.
  5. Pred pečením potrieme jemne mliekom, a vložíme do rozohriatej rúry na 230 °C na 15-17 minút. Treba sledovať, každá rúra pečie inak, takže keď rožky chytia farbu, sú hotové.
  6. Rožky vyberieme a necháme chladnúť na mriežke, aby sa zospodu nesparili.