Kiwi rezy fotorecept

evusik - fotkaevusik, 5. júna 2010
Kiwi rezy (fotorecept)
Foto: evusik

Náš obľúbený letný, veľmi svieži koláčik.

60 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
4 ks
4 ks
200 g
1 dl
1 dl
200 g
1 ks
Krém:
250 ml
500 ml
2 PL
1 bal.
Poleva:
500 ml
2 bal.
500 ml
3 PL
5-6 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z bielkov ušľaháme sneh, žĺtky s cukrom vymiešame do penista, pridáme striedavo múku zmiešanú s práškom do pečiva a olej s mliekom. Nakoniec pridáme sneh z bielkov. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný veľký a vysoký plech. Pečieme pri teplote 180°C asi 10-15 minút.

    Kiwi rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Poleva: Z vody, sirupu, cukru a Zlatých klasov uvaríme puding. Za občasného miešania necháme vychladnúť. Miesto sirupu a vody môžeme použiť 1 liter kiwi džusu.

    Kiwi rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Krém: šľahačku vyšľaháme, pridáme kyslú smotanu zmiešanú s cukrom a vanilkovým cukrom. Natrieme na vychladnutý piškótový plát a naň poukladáme kolieska kiwi a dáme do chladničky suhnúť.

    Kiwi rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na vychladnutý koláč opatrne lejeme polevu, najskôr lyžicou lejeme polevu na kiwi a necháme ju samovoľne roztekať po povrchu. Keby sme liali prudko želatínová poleva by sa premiešala s bielym krémom. Dáme do chladničky na pár hodín, najlepšie cez noc.

    Kiwi rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po stuhnutí nakrájame na úhľadné kúsky.

    Kiwi rezy (fotorecept) - obrázok 5
Recept je zaradený do kategórií:
Bezmäsité jedlá, Slovenská kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Zákusky, Pečené

Diskusia k receptu

tinca
@evus ík poznám, robila som, je veľmi dobrý, dokonca som ho robila aj na spôsob kiwi torty
moli
evusík, toto je fantastická dobrotka na super letné schladenie :o) Sranda je v tom, že moja švagriná má plno kuchárskych kníh, ale stále pečie len tento jeden zákusok :o) a zhodou okolností je tiež Evka :o)))
hanina
Krásne. Všetko je zrozumiteľné - ja mám vždy ale problém s tým: úhľadne pokrájajte. Poznám veľa pomôcok, ale môj nôž si ide vlastnou cestou. Upečiem, ozdodím, ale najlepšie je pre mňa podávať v celku.
zdezda
:-)))veeeeľmi vydarený zákusok, krásne foto :-)
evusik
tento zákusok je ináč veľmi známy, lebo je pomerne jednoduchý a každý kto ho ochutná si pýta recept a dá sa do nekonečna obmieňať, ja už som robila jahodový s jahodovou želé polevou, marhuľový, ananásový, broskyňový vždy s rovnakou polevou a všetky boli dobré, ale kiwi je najsamlepší :-)
martina34
Evusik, tento koláčik so aj ja robila, len mi ztiekla želatína a tak so sa s ním vyhrala, ak alobalom vystlala a nepomohlo.
evusik
@martinka alobal nepomôže, tam pomôže len dobrý kiwi sirup, alebo ešte pridať pre istotu želatínu, mne sa už raz tiež stalo že mi želatína poriadne nestuhla a vyjedali sme ho z plechu lyžicou. Kedysi asi 5 rokov dozadu predávali Kiwi sirup, neviem značku len viem že bol taký lacný a piť sa to nedalo, ale želatína s neho bola jak remeň. Ja to robím tak, že keď je želatína vlažná, odoberem do misky tak na 1 cm a dám do chladničky, keď stuhne je dobre a môžem ju vyliať na koláč, keď nestuhne pridám práškovú želatínu.
babav
@evusik , odpovedala si zaroven na moju otazku.Obdivujem
taketo zelatinovo - ovocne kolaciky,hlavne v lete ,ked sa kremove
roztekaju.Vdaka za radu,aj za recept,vyskusam !
alzbetka2
vyzerá to super,určite vyskúšam,zdá sa , že sa aj dobre krája.
danenka
tento koláčik som už robila a robila som ho aj s jahodami aj ten je dobry
hera
aj ja som podobny zakusok robievala ale s marhulovym kompotom - volalo sa to "jarne rezy" a podobny som potom nasla ako "marhule pod sklom".Je to bajecny zakusok na okamzitu konzumaciu.@hanina krajala som tak ze som mala v miske horucu vodu a dva noze v nej .Jednym som urobila rez -ocistila a sup do vody a vzala som druhy a zasa rez ...atd.je to pracne ale stoji to za tu pracu hlavne pri cokoladovych polevach.
forneta
úplne ale úplne rovnaké robieva aj moja teta... anozaj musím pochváliť... súú... sú vinikajúce... =DD
forneta
aha pardon, teraz som si všimla - nedáva kyslú smotanu ale tvaroh... hmm... akurát jem tento koláč až na to, že je citrónový... =DD
mirabela
aj ja sa chystam na takyto super kolačik ,na oslave sme mali podobny jahodovy a bol naj naj...diky
janina45
je to osviežujuci koláčik ,já namiesto džusu alebo sirupu dávam šumienku,a je to tak isto dobré..
hubarka35
tak tento koláčik jeden jediný vie urobit moja polovička,je výborný-ja ho milujem.....
diabambulka
už sa teším zajtra idem na to, všetko nakúpené, slinky sa nám zbiehajú a teším sa na ráno keď začnem vypekať tento úžasný a šťavnatý koláčik, ktorý milujeme :-)))
84lasica
Ja robievam podobný, ale väčšinou s ananásom, mandarínkami alebo s jahodami. A ešte navrch pred servírovaním nastriekam šľahačku. A je to mňam :) Vyskúšam aj tento kiwi
deny7384
ten pomer na polevu je dobre napisany ?500 ml sirupu a 500ml vody a este k tomu cukor aj bez neho je to moc sladke
evusik
@deny7384 ja to robím takto, ale ak sa ti to zdá sladké cukor vynechaj... veľmi záleží aj od sirupu aký použiješ, nie každý je rovnaký, niekto dáva miesto sirupu džus... ak sa bojíš, že ti to nestuhne kľudne daj menej vody, ale opatrne lebo sa môže stať, že želatína bude až moc hustá a potom je to také gumové...
brezica
parádička, robila som ho podla receptu a môžem povedať, že bol neskutočný. Korpus užasne chutil a aj plnka. Len želatína, tam by som dala menej sirupu keby mám robiť druhý krát. :-) inak 100 bodov
evusik
@brezica s tým sirupom je to tak, že záleží aký použiješ... každý je totiž iný... už sa mi stalo, že som použila nejaký iný a želé sa mi roztekalo, alebo bolo veľmi tuhé...
som rada, že sa ti koláč páčil, aj u nás sa vždy bleskovo zje :)
brezica
použila som tiež hello kiwi, viď obrázok. ale inak parádička. dnes ho robím zase a skúsim dať menej sirupu :3
viva176
aký veľký plech ste použili prosím vás, lebo by som ho chcela vyskusat ale v okruhlej tortovej forme a neviem ci mi nestaci cesto len z poldavky
dakujem :)
evusik
@viva176 ja tento koláč robím do najväčšieho plechu aký mám, skrátka na celú rúru... robila som aj do tortovej formy ale zase do najväčšej akú mám, priemer 28cm a robila som z celej dávky, ale cesto som prekrojila a urobila som to ako tortu, čiže korpus, plnka, korpus, plnka a na vrch kiwi a želé bolo to výborné... ale ak chceš len koláč v tortovej forme určite sprav z polovičnej dávky :-) tak nech sa ti darí...
twixi
Korpus robim s kakaom, ináč mňam koláč zajtra pečiem
twixi
Korpus robim s kakaom, ináč mňam koláč zajtra pečiem