Kiwi rezy fotorecept

evusik - fotkaevusik, 5. júna 2010
Kiwi rezy (fotorecept)
Foto: evusik

Náš obľúbený letný, veľmi svieži koláčik.

60 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
4 ks
4 ks
200 g
1 dl
1 dl
200 g
1 ks
Krém:
250 ml
500 ml
2 PL
1 bal.
Poleva:
500 ml
2 bal.
500 ml
3 PL
5-6 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z bielkov ušľaháme sneh, žĺtky s cukrom vymiešame do penista, pridáme striedavo múku zmiešanú s práškom do pečiva a olej s mliekom. Nakoniec pridáme sneh z bielkov. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný veľký a vysoký plech. Pečieme pri teplote 180°C asi 10-15 minút.

    Kiwi rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Poleva: Z vody, sirupu, cukru a Zlatých klasov uvaríme puding. Za občasného miešania necháme vychladnúť. Miesto sirupu a vody môžeme použiť 1 liter kiwi džusu.

    Kiwi rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Krém: šľahačku vyšľaháme, pridáme kyslú smotanu zmiešanú s cukrom a vanilkovým cukrom. Natrieme na vychladnutý piškótový plát a naň poukladáme kolieska kiwi a dáme do chladničky suhnúť.

    Kiwi rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na vychladnutý koláč opatrne lejeme polevu, najskôr lyžicou lejeme polevu na kiwi a necháme ju samovoľne roztekať po povrchu. Keby sme liali prudko želatínová poleva by sa premiešala s bielym krémom. Dáme do chladničky na pár hodín, najlepšie cez noc.

    Kiwi rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po stuhnutí nakrájame na úhľadné kúsky.

    Kiwi rezy (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

40 komentárov k receptu
evusík, toto je fantastická dobrotka na super letné schladenie :o) Sranda je v tom, že moja švagriná má plno kuchárskych kníh, ale stále pečie len tento jeden zákusok :o) a zhodou okolností je tiež Evka :o)))
Krásne. Všetko je zrozumiteľné - ja mám vždy ale problém s tým: úhľadne pokrájajte. Poznám veľa pomôcok, ale môj nôž si ide vlastnou cestou. Upečiem, ozdodím, ale najlepšie je pre mňa podávať v celku.
tento zákusok je ináč veľmi známy, lebo je pomerne jednoduchý a každý kto ho ochutná si pýta recept a dá sa do nekonečna obmieňať, ja už som robila jahodový s jahodovou želé polevou, marhuľový, ananásový, broskyňový vždy s rovnakou polevou a všetky boli dobré, ale kiwi je najsamlepší :-)
@martinka alobal nepomôže, tam pomôže len dobrý kiwi sirup, alebo ešte pridať pre istotu želatínu, mne sa už raz tiež stalo že mi želatína poriadne nestuhla a vyjedali sme ho z plechu lyžicou. Kedysi asi 5 rokov dozadu predávali Kiwi sirup, neviem značku len viem že bol taký lacný a piť sa to nedalo, ale želatína s neho bola jak remeň. Ja to robím tak, že keď je želatína vlažná, odoberem do misky tak na 1 cm a dám do chladničky, keď stuhne je dobre a môžem ju vyliať na koláč, keď nestuhne pridám práškovú želatínu.
@evusik , odpovedala si zaroven na moju otazku.Obdivujem
taketo zelatinovo - ovocne kolaciky,hlavne v lete ,ked sa kremove
roztekaju.Vdaka za radu,aj za recept,vyskusam !
aj ja som podobny zakusok robievala ale s marhulovym kompotom - volalo sa to "jarne rezy" a podobny som potom nasla ako "marhule pod sklom".Je to bajecny zakusok na okamzitu konzumaciu.@hanina krajala som tak ze som mala v miske horucu vodu a dva noze v nej .Jednym som urobila rez -ocistila a sup do vody a vzala som druhy a zasa rez ...atd.je to pracne ale stoji to za tu pracu hlavne pri cokoladovych polevach.
aha pardon, teraz som si všimla - nedáva kyslú smotanu ale tvaroh... hmm... akurát jem tento koláč až na to, že je citrónový... =DD
už sa teším zajtra idem na to, všetko nakúpené, slinky sa nám zbiehajú a teším sa na ráno keď začnem vypekať tento úžasný a šťavnatý koláčik, ktorý milujeme :-)))
Ja robievam podobný, ale väčšinou s ananásom, mandarínkami alebo s jahodami. A ešte navrch pred servírovaním nastriekam šľahačku. A je to mňam :) Vyskúšam aj tento kiwi
@deny7384 ja to robím takto, ale ak sa ti to zdá sladké cukor vynechaj... veľmi záleží aj od sirupu aký použiješ, nie každý je rovnaký, niekto dáva miesto sirupu džus... ak sa bojíš, že ti to nestuhne kľudne daj menej vody, ale opatrne lebo sa môže stať, že želatína bude až moc hustá a potom je to také gumové...
parádička, robila som ho podla receptu a môžem povedať, že bol neskutočný. Korpus užasne chutil a aj plnka. Len želatína, tam by som dala menej sirupu keby mám robiť druhý krát. :-) inak 100 bodov
@brezica s tým sirupom je to tak, že záleží aký použiješ... každý je totiž iný... už sa mi stalo, že som použila nejaký iný a želé sa mi roztekalo, alebo bolo veľmi tuhé...
som rada, že sa ti koláč páčil, aj u nás sa vždy bleskovo zje :)
aký veľký plech ste použili prosím vás, lebo by som ho chcela vyskusat ale v okruhlej tortovej forme a neviem ci mi nestaci cesto len z poldavky
dakujem :)
@viva176 ja tento koláč robím do najväčšieho plechu aký mám, skrátka na celú rúru... robila som aj do tortovej formy ale zase do najväčšej akú mám, priemer 28cm a robila som z celej dávky, ale cesto som prekrojila a urobila som to ako tortu, čiže korpus, plnka, korpus, plnka a na vrch kiwi a želé bolo to výborné... ale ak chceš len koláč v tortovej forme určite sprav z polovičnej dávky :-) tak nech sa ti darí...

Pridaj komentár k receptu: