Foto: gurman01
Srbský recept z dedinky Ruski Krstur.
porcií
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
1 kg |
|
250 ml |
|
250 ml |
|
200 ml |
|
1 ks |
|
1 bal. čerstvé |
|
1 KL |
|
1 PL |
|
Orechová plnka: | |
150 g mleté |
|
100 g |
|
100 ml |
|
1-2 PL |
|
Maková plnka: | |
150 g mletý |
|
100 g |
|
100 ml |
|
1-2 PL |
|
Tvarohová plnka: | |
250 g |
|
1 bal. |
|
1 bal. |
|
podľa chuti |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
trocha |
|
Postup
-
1
Orechová plnka: Mlieko s cukrom dáme zovrieť. Do vriaceho mlieka pridáme mleté orechy a necháme odpariť. Do uvarenej plnky primiešame džem.
- 2
Maková plnka: Postup taký istý ako pri orechovej plnke.
- 3
Tvarohová plnka: Tvaroh, vanilkový, škoricový cukor a vopred namočené hrozienka spolu vymiešame.
- 4
Kvások: Odlejeme si trochu mlieka, ktoré s 2 ČL cukru zohrejeme. Do vlažného mlieka rozdrvíme droždie a necháme vykysnúť kvások.
- 5
Cesto: Všetky suroviny okrem múky, teda kvások, zvyšné mlieko, vodu, olej, 1 vajíčko, soľ a cukor zmiešame a až potom začneme pridávať múku. Všetko vymiesime dovtedy, pokiaľ sa cesto nezačne odlepovať od misky.
- 6
Cesto dáme na pomúčenú dosku, rozdelíme na 5 častí. Každú jednu časť vyvaľkáme na veľkosť veľkého plytkého taniera, rozkrájame na 8 trojuholníkov, na širšiu časť dáme plnku a zavinieme.
- 7
Rožky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a nechame 2 hodiny kysnúť. Mal som 3 plechy rožtekov, jeden s orechovými, druhý s makovými, tretí s tvarohovými a na každy jeden plech mi vyšlo 13 rožkov. Vykysnuté rožky pred pečením potrieme zmesou rozšľahaného vajíčka s troškou oleja a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 25 minút dozlatista. Upečené pocukrujeme a najlepšie chutia čerstvé. Dobrú chuť!
Tiež kysnuté rožky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Pozdravujem vsetkych :-)
Len to najlepsie nam vsetkym zelam v tychto tazkych casoch ;-)
Už mam aj foto, môžete si vyskušať ten recept na rohličky, nebudete ľutovať. Cesto jemne ako pavučinka. V recepte piše že 2 hod. Na plechu kysnu, prvu vaeku môžee dať do rury už po hodine a pol.
Už tam je fotka, odporučam vyskušat tento recept, nebudete ľutovať.