Kysnuté rožky

Keresturske rožky

Autor receptu: gurman01

Srbský recept z dedinky Ruski Krstur.

40
porcií
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Orechová plnka: Mlieko s cukrom dáme zovrieť. Do vriaceho mlieka pridáme mleté orechy a necháme odpariť. Do uvarenej plnky primiešame džem.
  2. Maková plnka: Postup taký istý ako pri orechovej plnke.
  3. Tvarohová plnka: Tvaroh, vanilkový, škoricový cukor a vopred namočené hrozienka spolu vymiešame.
  4. Kvások: Odlejeme si trochu mlieka, ktoré s 2 ČL cukru zohrejeme. Do vlažného mlieka rozdrvíme droždie a necháme vykysnúť kvások.
  5. Cesto: Všetky suroviny okrem múky, teda kvások, zvyšné mlieko, vodu, olej, 1 vajíčko, soľ a cukor zmiešame a až potom začneme pridávať múku. Všetko vymiesime dovtedy, pokiaľ sa cesto nezačne odlepovať od misky.
  6. Cesto dáme na pomúčenú dosku, rozdelíme na 5 častí. Každú jednu časť vyvaľkáme na veľkosť veľkého plytkého taniera, rozkrájame na 8 trojuholníkov, na širšiu časť dáme plnku a zavinieme.
  7. Rožky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a nechame 2 hodiny kysnúť. Mal som 3 plechy rožtekov, jeden s orechovými, druhý s makovými, tretí s tvarohovými a na každy jeden plech mi vyšlo 13 rožkov. Vykysnuté rožky pred pečením potrieme zmesou rozšľahaného vajíčka s troškou oleja a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 25 minút dozlatista. Upečené pocukrujeme a najlepšie chutia čerstvé. Dobrú chuť!