Foto: amelie
Zelenina plnená mäsom, ryžou a... zeleninou. Pôvodne marocký recept som upravila na naše podmienky.
porcie
príprava
na 170 °C
Postup
-
1
Peknú hlávku kelu rozoberieme, oddelíme vrchné listy, stred rozpolíme a vykrojíme hlúbik.
-
2
Kel - listy aj prostrednú časť- dáme do veľkého hrnca s osolenou vriacou vodou, zakryjeme pokrievkou a tri minúty blanšírujeme. Scedíme a hneď vložíme do studenej vody, aby kel nestratil farbu. Medzitým si predvaríme ryžu, 7-10 minút vo vriacej vode. Scedíme ju. Pokrájame mäso na menšie kúsky a pomelieme ho v mäsovom mlynčeku.
-
3
V panvičke na olivovom oleji necháme zozlatnúť nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme malé kúsky mrkvy. Osolíme a krátko podusíme.
-
4
Pridáme strednú časť kelu pokrájanú na tenké pásiky. Do misy k mäsu pridáme vajcia a prelisovaný cesnak
-
5
osolíme, okoreníme, pridáme pokrájané cherry paradajky, 4-5 lyžíc predvarenej ryže a podusenú zeleninu
-
6
Všetko dobre premiešame. Ako korenie som použila harissu a suchú zmes orientálneho korenia (paprika sladká, paprika pálivá, muškátový oriešok, rozmarín, saturejka, tymián, petržlenová vňať, oregano a bazalka), ale môžete použiť hocijaké iné korenie a bylinky podľa vlastnej chuti.
-
7
Z kelových listov zrežeme naplocho hrubé stredné časti
-
8
Doprostred každého listu dáme kôpku pripravenej zmesi.
-
9
Spodok listu prehneme dovnútra a list skrútime do kornútika. Na dno zapekacej misy nasypeme zvyšnú ryžu, pokvapkáme olivovým olejom a na ryžu poukladáme naplnené kelové závitky.
-
10
Dáme zapiecť na 15 minút do rúry predhriatej na 170°C.
-
11
K upečeným závitkom pridáme na tanier červené a žlté koktejlové paradajky.
Diskusia k receptu