Kelové závitky (fotorecept)
Autor receptu: amelie
Zelenina plnená mäsom, ryžou a... zeleninou. Pôvodne marocký recept som upravila na naše podmienky.
4-6 porcie |
15 minút príprava |
15 minút na 170 °C |
Postup
- Peknú hlávku kelu rozoberieme, oddelíme vrchné listy, stred rozpolíme a vykrojíme hlúbik.
- Kel - listy aj prostrednú časť- dáme do veľkého hrnca s osolenou vriacou vodou, zakryjeme pokrievkou a tri minúty blanšírujeme. Scedíme a hneď vložíme do studenej vody, aby kel nestratil farbu. Medzitým si predvaríme ryžu, 7-10 minút vo vriacej vode. Scedíme ju. Pokrájame mäso na menšie kúsky a pomelieme ho v mäsovom mlynčeku.
- V panvičke na olivovom oleji necháme zozlatnúť nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme malé kúsky mrkvy. Osolíme a krátko podusíme.
- Pridáme strednú časť kelu pokrájanú na tenké pásiky. Do misy k mäsu pridáme vajcia a prelisovaný cesnak
- osolíme, okoreníme, pridáme pokrájané cherry paradajky, 4-5 lyžíc predvarenej ryže a podusenú zeleninu
- Všetko dobre premiešame. Ako korenie som použila harissu a suchú zmes orientálneho korenia (paprika sladká, paprika pálivá, muškátový oriešok, rozmarín, saturejka, tymián, petržlenová vňať, oregano a bazalka), ale môžete použiť hocijaké iné korenie a bylinky podľa vlastnej chuti.
- Z kelových listov zrežeme naplocho hrubé stredné časti
- Doprostred každého listu dáme kôpku pripravenej zmesi.
- Spodok listu prehneme dovnútra a list skrútime do kornútika. Na dno zapekacej misy nasypeme zvyšnú ryžu, pokvapkáme olivovým olejom a na ryžu poukladáme naplnené kelové závitky.
- Dáme zapiecť na 15 minút do rúry predhriatej na 170°C.
- K upečeným závitkom pridáme na tanier červené a žlté koktejlové paradajky.