Kefírové kváskové dalamánky s orechmi fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 15. októbra 2016
Kefírové kváskové dalamánky s orechmi (fotorecept)
Foto: monty469

Okrem chlebíka som upiekla aj toto pečivko, aby toho bolo na víkend dosť :-) Tak sa z toho vytešujem, a o recept sa delím aj s vami :-)

8
porcií
20-25 minút
na 250/220 °C

Suroviny

Rozkvas:
2 PL
120 g
120 ml vlažná
Po 10-12 hodinách (cesto):
130 g
250 g
2 ČL
1 ČL
100 g podrvené
30 g
300 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Rozkvas: Večer zmiešame kvások s vodou a ražnou múkou, zabalíme do mikroténového sáčku a pri izbovej teplote necháme kvasiť 10-12 hodín. Ráno vidíme, ako sa pekne kvások dvihol. V momente keď začne klesať, zamiesime cesto.

  2. 2

    Ráno z rozkvasu odvážime 200 g, zvyšok odložíme do čistého pohára do chladničky. Potom pridáme ostatné suroviny a vypracujeme cesto, ktoré zľahka v miske pomúčime, zabalíme do tašky a necháme kysnúť 2-3 hodiny pri izbovej teplote.

    Kefírové kváskové dalamánky s orechmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po 3 hodinách rozdelíme nakysnuté cesto na približne 8 rovnakých kúskov, z ktorých vytvarujeme cca 10 cm valčeky. Uložíme ich na plech vystlaným papierom na pečenie. Opäť ich zabalíme do mikroténovej tašky a necháme kysnúť ďalšie 2-3 hodiny.

    Kefírové kváskové dalamánky s orechmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rúru vyhrejeme na 250 °C, nakysnuté dalamánky narežeme žiletkou, dáme do rúry, teplotu znížime na 220 °C a pečieme do zlato-hneda asi 20-25 minút. Necháme vychladnúť na mriežke, a pre dnešok je hotovo :-)

    Kefírové kváskové dalamánky s orechmi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Sú veľmi chutné, rodinka si ich vychutnala ešte za tepla, za chrumkava so slaninou "adidas" :-)

    Kefírové kváskové dalamánky s orechmi (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

21 komentárov k receptu
No teda...úžasnééé ! Máš ich naozaj krásne :) Veľmi sa tomu teším ako ti to ide a to že doma chutí, to je najdôležitejšie :) Vidieť, že ťa to teší a vtedy sa aj darí :)
Paráda.Aj ja mám recept na dalamánky,len je z droždím.No ja by som ho chcela robiť s kváskom.Len neviem ako má byť ten pomer.Kvások namiesto droždia.Verím,že chutili.
Krásne si napiekla, robievam podobné, skúsim podľa teba s kefírom - také som ešte nerobila. Pekne si sa rozbehla s tým kváskom :)
sú pekné,ale prvý čas kysnutia, vrátania aj tu platí prekladanie, by som skrátila na dve hodiny, na plechu kysnutie už podľa palcového testu, ten nepustí a nesklame vo výsledku
No a zaš! Šľini mi ceču po bradze i po klavesnici mojeho PC, dokonca aj monitor som cali zagebril i zatentočkoval! Aľe možem še roztarhac, ja take šumne a fajne, jak Ty gazdiňko šikovna @monty469 a Tvojo (no ta šak i mojo) kamaratki zos Varecha.sk ňeurobim aj kebi som še pos... potarhal na maľučke falatki! Blahoželám Ti a obdivujem Ťa, ňevestičko moja!
@ Staja (22.10.2016 18:39)

Tvoje dalamanky vyzeraju skvelo. Veru rady od @ Havino su na nezaplatenie. Nabuduce budem aj ja prekladat a necham kysnut v chladnicke. Vdaka za vyskusanie receptu a tesim sa, ze si spokojna :-)

Pridaj komentár k receptu: