porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
500 g |
|
250 g |
|
50 g |
|
30 g |
|
200 ml |
|
2 ks |
|
štipka |
|
na vymastenie |
|
na potretie |
|
PLNKA: | |
600 ml |
|
2 ks |
|
100 g |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Do vlažného mlieka pridáme droždie a trochu cukru a necháme vykysnúť kvások. Múku preosejeme, pridáme vajcia, cukor, soľ a kvások a vypracujeme cesto (musí byť naozaj dobre vypracované). Vymiesené cesto dáme na 5 hodín do chladničky prikryté fóliou. Po tomto čase cesto vyberieme, rozvaľkáme na obdĺžnik cca 20x40cm. Posypeme trochou múky a 2/3 obdĺžnika potrieme mäkkým maslom a opäť posypeme trochou múky. Časť cesta bez masla preložíme smerom do stredu, posypeme trochou múky a preložíme aj druhou (maslovou) stranou. Vzniknutý obdĺžnik rozvaľkáme na pôvodnú veľkosť, posypeme múkou, zložíme späť na obdĺžnik a dáme na 20 minút do chladničky. Po 20 minútach opakujeme celý postup s vaľkaním a natieraním maslom, celkom tri krát. Hotové cesto prekrojíme na polovicu a každú polovicu nakrájame na 6 dlhostranných trojuholníkov (po rozvaľkaní na tenko).
- 2
Medzitým si pripravíme plnku tak, že uvaríme z mlieka, cukru, pudingu a kávy hustý krém. Komu by to bolo priveľmi suché, môže do vychladnutého krému primiešať ešte maslo. Na každý croissant dáme plnku, rohy zahneme a zrolujeme. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200°C asi 20 minút.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu