Kávové croissanty

varticek - fotkavarticek, 5. októbra 2010
6
porcií
90 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
250 g
50 g
30 g
200 ml
2 ks
 štipka
 na vymastenie
  na potretie
PLNKA:
600 ml
2 ks
100 g
1 PL




Postup

  1. 1

    Do vlažného mlieka pridáme droždie a trochu cukru a necháme vykysnúť kvások. Múku preosejeme, pridáme vajcia, cukor, soľ a kvások a vypracujeme cesto (musí byť naozaj dobre vypracované). Vymiesené cesto dáme na 5 hodín do chladničky prikryté fóliou. Po tomto čase cesto vyberieme, rozvaľkáme na obdĺžnik cca 20x40cm. Posypeme trochou múky a 2/3 obdĺžnika potrieme mäkkým maslom a opäť posypeme trochou múky. Časť cesta bez masla preložíme smerom do stredu, posypeme trochou múky a preložíme aj druhou (maslovou) stranou. Vzniknutý obdĺžnik rozvaľkáme na pôvodnú veľkosť, posypeme múkou, zložíme späť na obdĺžnik a dáme na 20 minút do chladničky. Po 20 minútach opakujeme celý postup s vaľkaním a natieraním maslom, celkom tri krát. Hotové cesto prekrojíme na polovicu a každú polovicu nakrájame na 6 dlhostranných trojuholníkov (po rozvaľkaní na tenko).

  2. 2

    Medzitým si pripravíme plnku tak, že uvaríme z mlieka, cukru, pudingu a kávy hustý krém. Komu by to bolo priveľmi suché, môže do vychladnutého krému primiešať ešte maslo. Na každý croissant dáme plnku, rohy zahneme a zrolujeme. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200°C asi 20 minút.

Diskusia k receptu

remcula
Nikdy jsem neměla odvahu se do nich pustit, ale snad se jednou překonám.
flemi
nooo, aj by som vyskúšala........tú pľundru nešťastnú..............kávové ľúbim.........




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia