Foto: pusta
Karniyarik je mimoriadne obľúbený v celom Turecku, recept pochádza z juhovýchodnej a východnej časti Turecka, je známych viac ako 100 receptov na plnený baklažán,Karniyarik Zobraziť celý popisKarniyarik je mimoriadne obľúbený v celom Turecku, recept pochádza z juhovýchodnej a východnej časti Turecka, je známych viac ako 100 receptov na plnený baklažán,Karniyarik v preklade znamená "rozpárané brucho", používa sa baby baklažán, ktorý sa vopred typicky ošúpe, opečie v oleji, nakrojí v strede nožom a vzniknutý otvor sa plní mletým jahňacím mäsom, ochuteným paradajkami, paprikou, cibuľou, cesnakom, čiernym korením a petržlenovou vňaťou, obloží špicatou pálivou paprikou a paradajkou.
porcie
príprava
na 200 na funkcii venti °C
Suroviny
4 ks |
|
250 g |
|
2 PL |
|
1 ks |
|
2 strúčiky |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
1 zväzok |
|
2 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
200 ml na vysmážanie baklažánov |
|
125 ml na podliatie |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Pokrájala som cibuľu na kocky, cesnak na tenké plátky, papriku na malé kocky - použila som červenú, petržlen som pokrájala na hrubo,...
-
2
...a jednu paradajku na malé kocky.
-
3
Cibuľu som orestovala na oleji do sklovita,...
-
4
...pridala som plátky cesnaku, nechala som ho len rozvoňať - asi 1 - 2 minúty.
-
5
Pridala som mleté jahňacie mäso,...
-
6
...ktoré som restovala na silnom plameni, kým takmer nezhnedlo.
-
7
Pridala som papriku, ktorú som restovala za stáleho miešania spolu s mäsom,...
-
8
...krátko som orestovala 2 PL domácej paradajkovej šťavy a...
-
9
...pridala som pokrájané paradajky, opekala som ich, kým sa neodparila všetka voda, ktorú pustili.
-
10
Zmes som osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením, vypla som plyn,...
-
11
...na záver som vmiešala na hrubo pokrájanú petržlenovú vňať a plnka do baklažánov bola hotová, nechala som ju úplne vychladnúť.
-
12
Z baklažánu som odrezala stopku a ošúpala som ho v 4 širokých pásoch tak, aby medzi nimi vždy zostal pás šupky široký asi 1,5 až 2 cm. Ja som šúpala baklažán nožom, je to kostrbaté, neskoro ma napadlo, že som to mohla pohodlne spraviť a hladko škrabkou na zemiaky.
-
13
Dala som ho do osolenej vody na 30 minút, aby sa zbavil horkosti a zaťažila som ho tanierom tak, aby bol celý ponorený vo vode.
-
14
Potom so ho osušila papierovou utierkou a ešte som ho nechala na papierovej utierke dobre odsať z vody, bude sa vysmážať v oleji, aby olej neprskal.
-
15
Vo vyššej vrstve vriaceho oleja vriaceho oleja som ho za otáčania vysmážala a opekala do hneda.
-
16
Prekrojila som dlhú špicatú pálivú papriku a polovicu po dĺžke a paradajku na tenké plátky.
-
17
Vysmažený baklažán som ešte za horúca v strede po dĺžke narezala ostrým nožom tak, aby som nenarušila dno a oba konce.
-
18
V mieste narezania som ho roztiahla dvomi polievkovými lyžicami do šírky, až vznikol člnkovitý otvor ako pri "rozpáraní brucha" :-)
-
19
Otvor som najprv posypala cukrom - na vyrovnanie chuti paradajok a potom som ho naplnila pripravenou náplňou z jahňacieho mäsa, obložila plátkami paradajok a polovičkou pálivej papriky. Naplnený baklažán som v pekáčiku podliala horúcou vodou a vložila som ho nezakrytý piecť do trúby vyhriatej na 200 stupňov C na funkcii ventilátor.
-
20
Piekla som Karniyiarik 30 - 40 minút za častého prelievania vypečenou šťavou, kým šťava nemala sirupovitý charakter a nezmäkla paprika na povrchu.
-
21
Horúci Karniyarik som naložila na tanier, podávala som ho s jogurtom ochuteným soľou, citrónovou šťavou a cesnakom, ako prílohu som zvolila varené nové zemiaky. Toto je najchutnejší plnený baklažán, aký sme kedy jedli.
-
22
Karnyiarik je mimoriadne obľúbené jedlo v celom Turecku, je to úžasne chutné, ľahké a zdravé jedlo, výrazne korenené a šťavnaté, podáva sa s ochuteným jogurtom, servíruje sa obyčajne s bulgurom, recept pochádza z juhovýchodnej a východnej časti Turecka, jeho najznámejšou bezmäsitou verziou je z Imam bayaldı, ktoré sa podáva studené ako predjedlo alebo meze, zatiaľ čo Karnyiarik sa podáva vždy zásadne teplé ako hlavné jedlo.
žiaden iný plnený baklažán sa nepripravuje týmto spôsobom, len Karniyarik.
v prípade, že nezoženieš jahňacie mäsko, môžeš použiť čisto hovädzie mleté mäso, aj mix hovädzieho s jahňacím v pomere 1:1 je výborný.
veľmi ma poteší, ak vyskúšaš a spravíš tým radosť svojim chlapom :-)
je to veľká pochúťka.
dakujem za uloženie do kk i za 5*
ten baklažán nielen vyzerá famózne, ale aj chutí famózne. nie preto, že som ho robila práve ja, ale moji chlapi svorne tvrdili aj so mnou, že sme v živote ešte lepší plnený baklažán nejedli ako je Karniyarik. :PPPPP
dakujem za uznanie.
ak nebudeš baklažán vysmážať v oleji, ale spravíš ho akokoľvek ináč,
potom to už nebude Karniyiarik.
aby som pravdu povedala, v základnej podstate ani neide tak o vysmážanie baklažánu, ale z hľadiska technologie prípravy ide o "varenie" oleji" a to je podstata receptu.
za seba poviem, že ja nesmiem také mastné a napité olejom, ale v tomto prípade mi nič nebolo a z tej panvice ani veľa oleja neubudlo, preto je dôležité, aby ten olej takmer vrel, potom ten baklažán tak nenasiakne a opečie sa do hneda pomerne rýchlo, inak bude nasávať olej ako špongia. týmto spôsobom pripravený bude mäkkučký ako masielko - to je tá typická konzistencia a zároveň získa charakteristiickú chuť, takú príznačnú pre Karniyiarik.
budeš sa musieť rozhodnúť ty sama, či chceš Karniyiarik alebo niečo iné.
o tom som už písala vyššie, že to pri akejkoľvek inej príprave baklažánu už nebude žiaden Karniyiarik, ani tá akože zdravšia verzia nebude Karnyiarik nikdy, bude to niečo úplne iné .- vysvetlila som v odpovedi pre @safran. nič v zlom.
dakujem ti za pochvalu.
krájanie je moja špecialita, a perfektne viem krájať nožom aj na "Julienne", za čo ma vždy chváli aj môj priateľ, on je šéfkuchár, krája oveľa rýchlejšie ako ja, ale moje krájanie chváli :-)))
nuž horšii je to s tým šúpaním, filetovaním pomaranča, to sa ešte veru musím naučiť a aj všeličo iné.
ja som púhy amatér iba, on je profík a o tebe zas viem, že máš za sebou Hotelovú školu :-) - to sa nedá zaprieť, vidno to jasne v tvojich receptoch, za ktoré ťa môžem len a len chváliť (y)
hej v Turecku sa vynikajúco varí, milujeme tureckú kuchyňu. :-)
dakujem za uznanie, od teba si to veľmi vážim.
poteší ma, ak ho aj ty vyskúšaš :-) je to vynikajúce.
dakujem za pochvalu.
@safran ,máš pravdu baklažán je ako špongia... jedna grécka pani mi poradila ako piecť na oleji...nakrájaný baklažan, obaliť v múke, len tak bez vajca, rýchle namočiť do vody a hned do horúceho oleja...funguje to dobre:) vyskúšaj...
pozerala som, aké možnosti sú v Ke, máte tam tesco, kde je výber jahňacieho mäsa za primerané ceny, kvalitné - doma pomelieš. potom oveľa lacnejšie kúpiš u vás v metre,aj si vyberieš a tiež ho
v ba dostaneš u mäsiara Orbán, môžeš dohodnúť aj telefonicky vopred a pripravia ti hio, ako si povieš.
no a najlacnejšie dostaneš nakúpiť kvalitu priamo na salaši. skús pozrieť niekde na nete. zabijú v deň, ked si preto prídeš a dá sa dohodnúť telefonicky.
baklažán a jahňacina je úžasná kombinácia, a na moje prekvapenie vysmážanie v oleji tu vôbec nevadí, naopak je na prospech chuti i konzistencie, vôbec mi nebolo mastné, ani nasiaknuté, ten baklažán sa v ňom uvaril i opiekol a nebol nasiaknutý olejom. táto príprava je a charakteristická práve pre Karniyiarik.
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty, ver mi, že nebudeš ľutovať, je to úžasný chuťový zážitok - lepší baklažán sme nemali.:-)
dakujem za uznanie.
ale tu sa vlastne varí vo vriacom oleji a prekvapilo ma, že nasiaknutý olejom nebol, ale uvarený a opečený.
tá tvoja rada je pre mňa veľmi cenná a užitočná,:-)))
ak budem robiť iný recept ako Karniyiarik, lebo ja baklažán nasiaknutý olejom nesmiem zo zdravotných dôvodov, bolo by mi veľmi kruto zle. tu mi nič nebolo, to hovorí samo za seba. a milujem baklažán.:-)))
pokiaľ ide o samotný Karniyiarik, je treba naozaj sa držať tureckého receptu, tak ako je daný.
dakujem za tvoj užitočný príspevok.
ale tu sa vlastne varí vo vriacom oleji a prekvapilo ma, že nasiaknutý olejom nebol, ale uvarený a opečený.
tá tvoja rada je pre mňa veľmi cenná a užitočná,:-)))
ak budem robiť iný recept ako Karniyiarik, lebo ja baklažán nasiaknutý olejom nesmiem zo zdravotných dôvodov, bolo by mi veľmi kruto zle. tu mi nič nebolo, to hovorí samo za seba. a milujem baklažán.:-)))
pokiaľ ide o samotný Karniyiarik, je treba naozaj sa držať tureckého receptu, tak ako je daný.
dakujem za tvoj užitočný príspevok.
ide o iný plnený baklažán, nie Karniyiarik.
v Turecku je známych viac ako 100 druhov rôznych plnených baklažánov :-)
verím, že ti chutil aj iný plnený baklažán.
Karniyiarik je tradičný a originálny recept s presne daným postupom, akurát mäso môže byť čisto jahňacie, čisto hovädzie alebo mix jahňacieho a hovädzieho, v originál recepte však je výlučne len jahňacie mäsko.
myslím, že tá rada od @tassiadevil je dobrá, múka neopadá, už som tak vyprážala v múke obalené kolieska baklažánov a môžem potvrdiť, tak sa to vyprážajú kolieska baklažánu aj v Macedónii a v Albánsku, tiež inde na Balkáne.
..." Turecku a jedna jejich varianta bez vyprazani byla receptem stejna. Jak se to jmenovalo po mne nechtejte,..."
tak som to pochopila. :-)
ja som o iných variantach plneného baklažánu písala už v úvode receptiu a aj v recepte samotnom.
poteší ma, ak to aj ty pripravíš :-)
dakujem ti za uznanie.
robil som podla tureckej kucharky. Vyborne jedlo ale az moc vydatne staci naozaj mensi baklazan.
www.turkishcookbook.com/2006/05/stuffed-eggplants-with-ground-b...
Prave mi chutnala ta varianta tech plnenych valecku, ze se to jenom peklo. Kdyz se udela masova napln a jen se to upece, neni to tak mastne. Jenom se to jinak jmenuje a jinak vypada.
@pusta udelam ho ze syroveho baklazanu a Turci budou mit o recept vic :-) Ta jejich jidla jsou fakt vynikajici!
aj to som písala, že recept pochádza z juhovýchodnej a východnej časti Turecka a je rozšírený a obľúbený po celom Turecku, takže je pochopiteľné, že sa s tým stretneš aj v tureckej kuchárskej -kuchárskych knihách - tiež som to musela odniekiaľ vziať.
len tvrdím, že technologický základný princíp je ten istý a hocičo , a síce ktorýkoľvek plnený baklažán sa nemôže nazvať ako Karniyiarik, či?
nádherné foto si pridal - ako od profíka - o tebe jee to však známe.
dakujem.
nuž, to však môže byť veľmi individuálne a rôzne.
kľudne sprav zo surového baklažánu., prečo nie?
ale turecký recept to iste nebude, bude to tvoj recept a teším sa na neho :-)
najpopulárnejšie sú s jahňacím mäsom, ale aj s hovädzím, ev zmiešaním oboch.
už som písala v odpovediach, že môže byť aj menší mladý baklažán v pohode :-)
dakujem za tvoje krásne hodnotenie receptu i foto :-)
od teba si to vážim.
:-)
ale toto je od teba úžasné uznanie :-)
veľmi pekne dakujem.
preto je požehnaný :-)))))
len vyskúšaj podľa svoje/vašej chuti a nech ti/vám chutí :-)
niet sa prečo uraziť, len potešiť:-)
dakujem.
dakujem.
@safran , ak chceš mať skutočne Karniyiarik, tak tomu nijako nezabrániš .
ak nebudeš baklažán vysmážať v oleji, ale spravíš ho akokoľvek ináč,
potom to už nebude Karniyiarik.
veľmi dobre chápem.
pre tvoje info, takto som videla tento recept v TV a robil ho Turek v Turecku.
tiež som si pozrela 5 videí na nete a robili Karnyiarik rovnako, s malými odchýlkami v príprave náplne a všetci do jedného opekali baklažány v oleji v panvici s tým, že tvrdili, že toto je ten pravý a tradičný originálny turecký recept :-)
teda som ho aj tak dala. k vôli tomu ešte nemusím byť Turkyňa a ani nemusím žiť v Turecku - milôujem tureckú kuchyňu ako aj iné a varím aj a ak sa mmi recept páči, vyskúšam a ak sa mi vidí dobrý, tak aj pridám :-)
nevedela som, že tradične aj v rúre, prepáč, nežijem tam - vdaka za info!
pozdravujem tvoju milú pani svokru a jej recept vôbec nespochybňujem.
Pekný deň ti prajem.