Karniyarik (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Karniyarik je mimoriadne obľúbený v celom Turecku, recept pochádza z juhovýchodnej
a východnej časti Turecka, je známych viac ako 100 receptov na plnený
baklažán,Karniyarik v preklade znamená "rozpárané brucho", používa sa baby baklažán,
ktorý sa vopred typicky ošúpe, opečie v oleji, nakrojí v strede nožom a vzniknutý otvor
sa plní mletým jahňacím mäsom, ochuteným paradajkami, paprikou, cibuľou, cesnakom,
čiernym korením a petržlenovou vňaťou, obloží špicatou pálivou paprikou a paradajkou.
4 porcie |
30 minút príprava |
30-40 minút na 200 na funkcii venti °C |
Postup- Pokrájala som cibuľu na kocky, cesnak na tenké plátky, papriku na malé kocky - použila som červenú, petržlen som pokrájala na hrubo,...
- ...a jednu paradajku na malé kocky.
- Cibuľu som orestovala na oleji do sklovita,...
- ...pridala som plátky cesnaku, nechala som ho len rozvoňať - asi 1 - 2 minúty.
- Pridala som mleté jahňacie mäso,...
- ...ktoré som restovala na silnom plameni, kým takmer nezhnedlo.
- Pridala som papriku, ktorú som restovala za stáleho miešania spolu s mäsom,...
- ...krátko som orestovala 2 PL domácej paradajkovej šťavy a...
- ...pridala som pokrájané paradajky, opekala som ich, kým sa neodparila všetka voda, ktorú pustili.
- Zmes som osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením, vypla som plyn,...
- ...na záver som vmiešala na hrubo pokrájanú petržlenovú vňať a plnka do baklažánov bola hotová, nechala som ju úplne vychladnúť.
- Z baklažánu som odrezala stopku a ošúpala som ho v 4 širokých pásoch tak, aby medzi nimi vždy zostal pás šupky široký asi 1,5 až 2 cm. Ja som šúpala baklažán nožom, je to kostrbaté, neskoro ma napadlo, že som to mohla pohodlne spraviť a hladko škrabkou na zemiaky.
- Dala som ho do osolenej vody na 30 minút, aby sa zbavil horkosti a zaťažila som ho tanierom tak, aby bol celý ponorený vo vode.
- Potom so ho osušila papierovou utierkou a ešte som ho nechala na papierovej utierke dobre odsať z vody, bude sa vysmážať v oleji, aby olej neprskal.
- Vo vyššej vrstve vriaceho oleja vriaceho oleja som ho za otáčania vysmážala a opekala do hneda.
- Prekrojila som dlhú špicatú pálivú papriku a polovicu po dĺžke a paradajku na tenké plátky.
- Vysmažený baklažán som ešte za horúca v strede po dĺžke narezala ostrým nožom tak, aby som nenarušila dno a oba konce.
- V mieste narezania som ho roztiahla dvomi polievkovými lyžicami do šírky, až vznikol člnkovitý otvor ako pri "rozpáraní brucha" :-)
- Otvor som najprv posypala cukrom - na vyrovnanie chuti paradajok a potom som ho naplnila pripravenou náplňou z jahňacieho mäsa, obložila plátkami paradajok a polovičkou pálivej papriky. Naplnený baklažán som v pekáčiku podliala horúcou vodou a vložila som ho nezakrytý piecť do trúby vyhriatej na 200 stupňov C na funkcii ventilátor.
- Piekla som Karniyiarik 30 - 40 minút za častého prelievania vypečenou šťavou, kým šťava nemala sirupovitý charakter a nezmäkla paprika na povrchu.
- Horúci Karniyarik som naložila na tanier, podávala som ho s jogurtom ochuteným soľou, citrónovou šťavou a cesnakom, ako prílohu som zvolila varené nové zemiaky.
Toto je najchutnejší plnený baklažán, aký sme kedy jedli.
- Karnyiarik je mimoriadne obľúbené jedlo v celom Turecku, je to úžasne chutné, ľahké a zdravé jedlo, výrazne korenené a šťavnaté, podáva sa s ochuteným jogurtom, servíruje sa obyčajne s bulgurom, recept pochádza z juhovýchodnej a východnej časti Turecka, jeho najznámejšou bezmäsitou verziou je z Imam bayaldı, ktoré sa podáva studené ako predjedlo alebo meze, zatiaľ čo Karnyiarik sa podáva vždy zásadne teplé ako hlavné jedlo.
|