Karfiolový perkelt
Karfiolový perkelt

Karfiolový perkelt - rýchly a chutný fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 22. júna 2021
Karfiolový perkelt - rýchly a chutný (fotorecept)
Foto: frezia68

Spomienka na krstných rodičov z Jelšavy, ktorí ma naučili jesť raky, ale aj perkelt zo zelenej fazuľky či karfiolu. A v každom ich Zobraziť celý popisSpomienka na krstných rodičov z Jelšavy, ktorí ma naučili jesť raky, ale aj perkelt zo zelenej fazuľky či karfiolu. A v každom ich jedle dominovali štipľavé papričky. Pri krájaní červenej papričky do polievky a jedení, sesternici tiekli slzy, ale veľmi vychutnávala. Ja dodnes až také štipľavé nemusím, ale trocha postraším skoro každé jedlo.

2
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

1 ks
podľa potreby
1  ks malá
1/2 ks
2 ks
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Urobím základ. Nakrájanú slaninu orestujem, pridám nasekanú cibuľku a prepražím. Karfiol nemá výraznú chuť, tak ho trocha vylepším. Pridám kvalitnú mletú červenú papriku a podlejem horúcou vodou alebo vývarom. Potom nakrájanú zelenú papriku a paradajky (podľa množstva stravníkov), zelenú cibuľku, štipľavú papričku, mleté korenie, soľ a podusím. To je základ omáčky.

    Karfiolový perkelt - rýchly a chutný (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Karfiol rozoberiem na malé ružičky a podusím asi 10 minút, lebo mám rada chrumkavý. Podľa potreby podlievam...

    Karfiolový perkelt - rýchly a chutný (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    A príloha podľa chuti, ja bezlepkové cestoviny a do 30 minút je ľahký obed hotový. Pretože nemám viac obrázkov, pridávam jeden, ktorý ma zaujal pri turistike.

    Karfiolový perkelt - rýchly a chutný (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A posledný obrázok - Lačnovský kaňon, kde je krásna príroda a mňa očarila pri jeho návšteve s JDS. Lebo sme turistiku zvládli aj s boľavými kĺbmi a všetkými zdravotnými neduhmi. Kto vyskúša recept, tak dobrú chuť a opatrujte sa, lebo horúčavy nastupujú.

    Karfiolový perkelt - rýchly a chutný (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

evelynba
Pekný a zaujímavý recept, tiež ako Kimlo mám rada karfiol akýkoľvek, len žiaľ moja polovička ho nemusí.... Ale otázočka - nebolo by lepšie ten karfiol rovno podusiť v tej omáčke (základe) ? Teda ak som to dobre pochopila, že karfiol je varený zvlášť.
marienka44
Žiadnu masť alebo olej do základu netreba? Karfiol sa pridáva do základu, keď tam je už aj voda? Vyskúšam, teraz je sezóna.
frezia68
@marienka44 (23.6.2021 16:13) :Slanina bola prerastená,tak som pridala prepustené maslo. Ak budeš mať mastnú slaninu,sama uvidíš,či omastok treba doložiť k cibuli. A ten základ som podliala vodou a pridala karfiol a dusiš podľa toho,či chceš celkom mäkký,alebo chrumkavý.Ak dusíš dlhšie,môžeš pridať vodu. Nech Ti chutí :-).

haji
Pěkný recept, také mám ráda květák, i kousek slaninky v jídle krásně zavoní a doladí chuť. Díky za inspiraci. Milé fotečky z turistiky, máš můj obdiv! Krásné léto!