Karfiolový nákyp fotorecept

evusik - fotkaevusik, 16. júna 2010
Karfiolový nákyp (fotorecept)
Foto: evusik

Karfiol v našej rodine ľúbime všetci, takže karfiol môžeme na každý spôsob a toto je jeden z tých obľúbenejších.

4
porcie
30 minút
príprava
70 minút
na 200 °C

Suroviny

1 ks
1 konzerva
100 g
Bešamel:
2 PL
2 PL
3-4 dl
1 ks
2-3 ks
Príloha:
1 kelímok
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Karfiol pokrájame na drobno a dáme variť do osolenej vody. Nevaríme dlho, keď zovrie minutku povaríme a scedíme. Pripravíme bešamel: z múky a oleja pripravíme bledú zásmažku, za stáleho šľahania metličkou prilievame mlieko až získame konzistenciu redšej krupičnej kaše. Na miernom ohni necháme variť aby sa stratila múková chuť. Bešamel má mať krásnu lesklú smotanovú farbu. Potom odstavíme z ohňa a do teplého zamiešame tavený syr a po jednom vajíčka, dobre vyšľaháme ochutíme bielym mletým korením, prípadne soľou.

    Karfiolový nákyp (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Povarený, scedený karfiol, šampiňóny, na kocky nakrájanú šunku, petržlenovú vňať a bešamel zmiešame a vylejeme do vhodnej zapekacej misky alebo pekáčika

    Karfiolový nákyp (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zemiaky očistíme, nakrájame na tenké kolieska, kyslú smotanu vymiešame s jedným vajcom. Všetko spolu premiešame, osolíme a navrstvíme do zapekacej misy.

    Karfiolový nákyp (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Obidve misy zakryjeme alobalom a dáme piecť do studenej rúry, ktorú zapneme na plný výkon. Keď teplota dosiahne maximum (asi po 20 minútach) teplotu znížime na 200°C a pečieme zakryté asi 40 minút. Potom odokryjeme a karfiolový nákyp posypeme strúhaným syrom. Zemiaky tiež odokryjeme aby sa zapiekli.

    Karfiolový nákyp (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

enerrgizer
je to pastva pre oči...krásne pripravené a naservírované. Neskúšala si to zapiecť spolu?...zemiaky dole a karfiol na nich...len ma to tak napadlo...KK
evusik
@energaizer už som to robila aj spolu - zemiaky naspodok a nato karfiol ale takto zvlášť sa mi to chutí viac
tinca
@evusik pekný a dobrý recept,super fotočky, ja robím bešamel z masla
evusik
bešamel je dobrý aj z masla, aj z oleja, ale aj z dobrej bravčovej masti...
alexdidi
pekné...asi máme rovnaké chute v rovnaký čas...vyskúšam aj ten tvoj receptík
evanaaa
Evusik, aj ja robím karf. nákyp takto , ale ak dám prílohu - zemiaky, tak ich len uvarím vo vode, niekedy ho jeme len tak, bez prílohy.
kuchticka
@vusik , vyzera dobre. zasa mozem skusat nieco inak. Ja ho tiez robim, ale jednoduchsie, lebo vzdy ponahlam.
jankulka79
tak tu už ani prílohu netreba stačí aj nejaký zeleninový šalát. ukladám :-))