Karfiolový nákyp (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Karfiol v našej rodine ľúbime všetci, takže karfiol môžeme na každý spôsob a toto je jeden z tých obľúbenejších.

4
porcie
30 minút
príprava
70 minút
na 200 °C

Postup

  1. Karfiol pokrájame na drobno a dáme variť do osolenej vody. Nevaríme dlho, keď zovrie minutku povaríme a scedíme. Pripravíme bešamel: z múky a oleja pripravíme bledú zásmažku, za stáleho šľahania metličkou prilievame mlieko až získame konzistenciu redšej krupičnej kaše. Na miernom ohni necháme variť aby sa stratila múková chuť. Bešamel má mať krásnu lesklú smotanovú farbu. Potom odstavíme z ohňa a do teplého zamiešame tavený syr a po jednom vajíčka, dobre vyšľaháme ochutíme bielym mletým korením, prípadne soľou.
  2. Povarený, scedený karfiol, šampiňóny, na kocky nakrájanú šunku, petržlenovú vňať a bešamel zmiešame a vylejeme do vhodnej zapekacej misky alebo pekáčika
  3. Zemiaky očistíme, nakrájame na tenké kolieska, kyslú smotanu vymiešame s jedným vajcom. Všetko spolu premiešame, osolíme a navrstvíme do zapekacej misy.
  4. Obidve misy zakryjeme alobalom a dáme piecť do studenej rúry, ktorú zapneme na plný výkon. Keď teplota dosiahne maximum (asi po 20 minútach) teplotu znížime na 200°C a pečieme zakryté asi 40 minút. Potom odokryjeme a karfiolový nákyp posypeme strúhaným syrom. Zemiaky tiež odokryjeme aby sa zapiekli.