Karamelový tunel so sušenými slivkami

Ádám Soós
šéfcukrár hotela DoubleTree by Hilton v Bratislave, 9. decembra 2013
Karamelový tunel so sušenými slivkami
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
6
porcií
60 minút
príprava
10 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
4 ks
80 g
80 g
40 g mleté
Krém:
200 ml
200 ml
150 g
50 g
40 g
20 g
3 plátky
Okrem toho:
60 g
40 ml




Postup

  1. 1

    Sušené slivky nakrájame a marinujeme v rume. Vajcia rozdelíme. Bielky vyšľaháme s cukrom, postupne vmiešame žĺtky, múku a mleté orechy. Cesto natrieme na papier na pečenie a pečieme na 170 stupňoch 5 až 10 minút.

  2. 2

    Želatínové plátky dáme do studenej vody. Cukor skaramelizujeme, pridáme vlažnú vodu (ale opatrne) a smotanu. Varíme, kým sa skaramelizovaný cukor úplne rozpustí.

  3. 3

    Studené mlieko vymiešame so žĺtkom, krémovým práškom a vlejeme do karamelovej smotany. Varíme, kým nezhustne. Nakoniec pridáme vyžmýkanú želatínu, miešame do jej rozpustenia.

  4. 4

    Z upečeného cesta odkrojíme pás podľa voľného vrchu formy. Zvyšným cestom vystelieme formu, nalejeme karamelový krém, posypeme marinovanými sušenými slivkami a prikryjeme odkrojeným pásom cesta. Necháme v chladničke stuhnúť. Potom vyberieme z formy a ozdobíme.

Diskusia k receptu

jozka2
Celemu tymu redakcie a aj varechacom prajem vesele Vianoce,stastlivy a bohaty na dobre recepty Novy rok 2014.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia