Karamelový oblíž prst fotorecept
Foto: imaginarium
Stačilo, že kamarátka raz spomenula medzi rečou oblíž prst a dostala som naň chuť, takže o víkendovom pečení bolo rozhodnuté. Ja som však nespravila Zobraziť celý popisStačilo, že kamarátka raz spomenula medzi rečou oblíž prst a dostala som naň chuť, takže o víkendovom pečení bolo rozhodnuté. Ja som však nespravila klasický, ale karamelový a do cesta som pridala namiesto prášku do pečiva kvások. Experimentovaniu zdar!
príprava
na 170 °C
Suroviny
Korpus: | |
5 ks |
|
2 ks |
|
1 ČL |
|
3 PL |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
štipka |
|
Karamelový krém: | |
5 ks |
|
500 ml |
|
3 PL |
|
1 bal. |
|
100 g |
|
100 g |
|
1 bal. (Salko) |
|
Citrónový sneh: | |
180 g |
|
1/2 ks |
|
5 ks |
|
Postup
-
1
Deň vopred si skaramelizujeme Salko. Celú konzervu ponoríme do hrnca s vodou tak, aby bola ponorená, uvedieme do varu a na miernom ohni varíme 2 hodiny. Po hodine konzervu otočíme. Voda musí stále mierne vrieť a plechovka musí byť celý čas pod vodou. Alebo si kúpime rovno karamelové Salko :-) Necháme vychladnúť vo vode najlepšie cez noc.
-
2
Vymastíme a vysypeme si plech, zapneme rúru na 170 °C, aby sa vyhriala a pripravíme si korpus. Oddelíme si bielka od žĺtok. Bielka vyšľaháme s vanilínovým cukrom na tuhý sneh. K žĺtkam pridáme čajovú lyžičku materského kvásku a poriadne rozmiešame. (Ak nepoužívame kvások, tak pridáme polovicu kypriaceho prášku do múky.) V miske si zmiešame 3 PL polohrubej múky a 2 PL kakaa. Do bielok jemne zamiešame žĺtkovú zmes a múku s kakaom. Vylejeme na plech a pečieme 13 minút vo vyhriatej rúre. Necháme vychladnúť.
-
3
Medzičasom si pripravíme puding na karamelový krém. Do hrnca dáme 5 žĺtok, 1 vanilínový cukor, 3 PL hladkej múky a 500 ml mlieka. Poriadne to rozmiešame a uvaríme hustú kašu. Necháme vychladnúť.
-
4
Do vychladnutej pudingovej kaše zašľaháme najprv vychladnuté karamelové Salko a potom nastrúhané maslo a Heru. Natrieme na korpus a dáme chladiť.
-
5
Pripravíme si citrónový sneh. Bielka si dáme do misky vhodnej na šlahanie nad parou, navážime si kryštálový cukor do misky, odšťavíme citrón a všetko nachystáme k sporáku. Misku s bielkami šľaháme nad parou a keď vznikne sneh, tak postupne prisýpame cukor. Šľaháme cca 10 minút. Na záver prilejem cez sitko šťavu z 1/2 citróna a zašľaháme. Sneh natrieme na koláč a dáme stuhnúť.
-
6
Pokrájame na úhľadné kúsky a môžeme dozdobiť napr. čokoládou a sušenými jahodami. Mňam :)
Mám technickou otázku /práce s kváskem u litého těsta je pro mě novinkou/: A co podkysnutí - bo kvásek potřebuje nějakou dobu na svoji práci... Pochopila jsem, že dáš péct hned. Hmm Prosím, vnes mi tam trochu světla, milá Imaginarium. Děkuji!
Také se mi hodně líbí zdobení sušenými jahodami, moc dobrý nápad! Obliž prst jako malovaný!
Děkuji za odpověď. Určitě je to dobrý nápad, který se dá rozvíjet.
Určite áno. Ja som použila normálne a skaramelizovala ho, lebo som robila poriadky v špajzi a našla som ho tam :))) Ale určite sa dá použiť aj kúpené karamelové. Ušetríte čas.
Áno, sú to mrazom sušené jahody :)