Karamelový zákusok

Karamelový oblíž prst (fotorecept)

Autor receptu: imaginarium

Stačilo, že kamarátka raz spomenula medzi rečou oblíž prst a dostala som naň chuť, takže o víkendovom pečení bolo rozhodnuté. Ja som však nespravila klasický, ale karamelový a do cesta som pridala namiesto prášku do pečiva kvások. Experimentovaniu zdar!

60 minút
príprava
13 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Deň vopred si skaramelizujeme Salko. Celú konzervu ponoríme do hrnca s vodou tak, aby bola ponorená, uvedieme do varu a na miernom ohni varíme 2 hodiny. Po hodine konzervu otočíme. Voda musí stále mierne vrieť a plechovka musí byť celý čas pod vodou. Alebo si kúpime rovno karamelové Salko :-) Necháme vychladnúť vo vode najlepšie cez noc.
  2. Vymastíme a vysypeme si plech, zapneme rúru na 170 °C, aby sa vyhriala a pripravíme si korpus. Oddelíme si bielka od žĺtok. Bielka vyšľaháme s vanilínovým cukrom na tuhý sneh. K žĺtkam pridáme čajovú lyžičku materského kvásku a poriadne rozmiešame. (Ak nepoužívame kvások, tak pridáme polovicu kypriaceho prášku do múky.) V miske si zmiešame 3 PL polohrubej múky a 2 PL kakaa. Do bielok jemne zamiešame žĺtkovú zmes a múku s kakaom. Vylejeme na plech a pečieme 13 minút vo vyhriatej rúre. Necháme vychladnúť.
  3. Medzičasom si pripravíme puding na karamelový krém. Do hrnca dáme 5 žĺtok, 1 vanilínový cukor, 3 PL hladkej múky a 500 ml mlieka. Poriadne to rozmiešame a uvaríme hustú kašu. Necháme vychladnúť.
  4. Do vychladnutej pudingovej kaše zašľaháme najprv vychladnuté karamelové Salko a potom nastrúhané maslo a Heru. Natrieme na korpus a dáme chladiť.
  5. Pripravíme si citrónový sneh. Bielka si dáme do misky vhodnej na šlahanie nad parou, navážime si kryštálový cukor do misky, odšťavíme citrón a všetko nachystáme k sporáku. Misku s bielkami šľaháme nad parou a keď vznikne sneh, tak postupne prisýpame cukor. Šľaháme cca 10 minút. Na záver prilejem cez sitko šťavu z 1/2 citróna a zašľaháme. Sneh natrieme na koláč a dáme stuhnúť.
  6. Pokrájame na úhľadné kúsky a môžeme dozdobiť napr. čokoládou a sušenými jahodami. Mňam :)