Karamelový cheesecake s pekanovými orechami

veve - fotkaveve, 23. februára 2013
Karamelový cheesecake s pekanovými orechami
Foto: veve

Super kombinácia sladkého karamelu, krémového mascarpone a chrumkavých orieškov v mojom obľúbenom koláčiku. Neodporúčam rátať kalórie :-)

12
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 140 °C

Suroviny

Korpus:
130 g
40 g
70 g
Plnka:
500 g
150 ml
2 PL
1/2 plechovky
1 PL
2 ks
Poleva:
1/2 plechovky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Predhrejeme si rúru na 180°C. Rozdrvíme alebo rozmixujeme maslové sušienky a orechy na hrubší prášok, zalejeme rozpusteným maslom a premiešame. Vznikne sypká zmes podobná mrveničke na koláč. Tortovú formu s priemerom 26 cm vymažeme maslom a pripravenú zmes na jej dno silno utlačíme. Snažíme sa vytvoriť čo najrovnejší povrch. Dáme na pól hodiny do chladničky a potom v predhriatej rúre pečieme 10 minút.

  2. 2

    Vo veľkej mise ručne zmiešame mascarpone a pochúťkovú smotanu, postupne pridávame hladkú múku a cukor. Nakoniec po jednom primiešame vajcia a polovicu karamelového Salka. Zmes necháme 10-15 minút odpočívať pri izbovej teplote. Počas tejto doby pár krát rázne buchneme s misou o podložku, aby sa z cesta uvolnili bublinky.

  3. 3

    Rúru stiahneme na 140°C. Krémové cesto vylejeme na predpečený korpus, uhladíme a dáme piecť na prostrednú mriežku. Na dno rúry položíme pekáč s horúcou vodou - tak zabezpečíme vlhkosť v rúre a koláč nepopraská. Pečieme 40 - 50 minút, ale prvých 20 minút rúru určite neotvárame, aby sa cheesecake v prostriedku neprepadol. Koláč je upečený, keď keď buchneme o okraj formy lyžicou a prostiedok sa trasie podobne ako želatína.

  4. 4

    Vypneme rúru a koláč necháme 1 hodinu chladiť vo vnútri pri otvorených dvierkach. Potom vyberieme a necháme chladiť ďalšie 2 hodiny na izbovú teplotu. Nakoniec chladíme v chladničke minimálne 5 hodín, najlepšie však cez celú noc. Pred podávaním potrieme polovicou konzervy karamelového Salka a ozdobíme nasekanými aj celými pekanovými orechami.

  5. 5

    A takto vyzerá, keď sa prekrojí

    Karamelový cheesecake s pekanovými orechami - obrázok 5
Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Severoamerická kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Zákusky, Pečené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@cesminaz ďakujem. Pekanové orechy sa správajú ako vlašské, len majú trochu inú chuť, takú jemnejšiu, menej výraznú.