Foto: veve
Super kombinácia sladkého karamelu, krémového mascarpone a chrumkavých orieškov v mojom obľúbenom koláčiku. Neodporúčam rátať kalórie :-)
porcií
príprava
na 140 °C
Suroviny
Korpus: | |
130 g |
|
40 g |
|
70 g |
|
Plnka: | |
500 g |
|
150 ml |
|
2 PL |
|
1/2 plechovky |
|
1 PL |
|
2 ks |
|
Poleva: | |
1/2 plechovky |
|
|
Postup
-
1
Predhrejeme si rúru na 180°C. Rozdrvíme alebo rozmixujeme maslové sušienky a orechy na hrubší prášok, zalejeme rozpusteným maslom a premiešame. Vznikne sypká zmes podobná mrveničke na koláč. Tortovú formu s priemerom 26 cm vymažeme maslom a pripravenú zmes na jej dno silno utlačíme. Snažíme sa vytvoriť čo najrovnejší povrch. Dáme na pól hodiny do chladničky a potom v predhriatej rúre pečieme 10 minút.
- 2
Vo veľkej mise ručne zmiešame mascarpone a pochúťkovú smotanu, postupne pridávame hladkú múku a cukor. Nakoniec po jednom primiešame vajcia a polovicu karamelového Salka. Zmes necháme 10-15 minút odpočívať pri izbovej teplote. Počas tejto doby pár krát rázne buchneme s misou o podložku, aby sa z cesta uvolnili bublinky.
- 3
Rúru stiahneme na 140°C. Krémové cesto vylejeme na predpečený korpus, uhladíme a dáme piecť na prostrednú mriežku. Na dno rúry položíme pekáč s horúcou vodou - tak zabezpečíme vlhkosť v rúre a koláč nepopraská. Pečieme 40 - 50 minút, ale prvých 20 minút rúru určite neotvárame, aby sa cheesecake v prostriedku neprepadol. Koláč je upečený, keď keď buchneme o okraj formy lyžicou a prostiedok sa trasie podobne ako želatína.
- 4
Vypneme rúru a koláč necháme 1 hodinu chladiť vo vnútri pri otvorených dvierkach. Potom vyberieme a necháme chladiť ďalšie 2 hodiny na izbovú teplotu. Nakoniec chladíme v chladničke minimálne 5 hodín, najlepšie však cez celú noc. Pred podávaním potrieme polovicou konzervy karamelového Salka a ozdobíme nasekanými aj celými pekanovými orechami.
- 5
A takto vyzerá, keď sa prekrojí
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@janger Ďakujem, je naozaj dobrá, krémová a trochu sladšia ;-)