Karamelový cheesecake s pekanovými orechami

Autor receptu: veve

Super kombinácia sladkého karamelu, krémového mascarpone a chrumkavých orieškov v mojom obľúbenom koláčiku. Neodporúčam rátať kalórie :-)

12
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 140 °C

Postup

  1. Predhrejeme si rúru na 180°C. Rozdrvíme alebo rozmixujeme maslové sušienky a orechy na hrubší prášok, zalejeme rozpusteným maslom a premiešame. Vznikne sypká zmes podobná mrveničke na koláč. Tortovú formu s priemerom 26 cm vymažeme maslom a pripravenú zmes na jej dno silno utlačíme. Snažíme sa vytvoriť čo najrovnejší povrch. Dáme na pól hodiny do chladničky a potom v predhriatej rúre pečieme 10 minút.
  2. Vo veľkej mise ručne zmiešame mascarpone a pochúťkovú smotanu, postupne pridávame hladkú múku a cukor. Nakoniec po jednom primiešame vajcia a polovicu karamelového Salka. Zmes necháme 10-15 minút odpočívať pri izbovej teplote. Počas tejto doby pár krát rázne buchneme s misou o podložku, aby sa z cesta uvolnili bublinky.
  3. Rúru stiahneme na 140°C. Krémové cesto vylejeme na predpečený korpus, uhladíme a dáme piecť na prostrednú mriežku. Na dno rúry položíme pekáč s horúcou vodou - tak zabezpečíme vlhkosť v rúre a koláč nepopraská. Pečieme 40 - 50 minút, ale prvých 20 minút rúru určite neotvárame, aby sa cheesecake v prostriedku neprepadol. Koláč je upečený, keď keď buchneme o okraj formy lyžicou a prostiedok sa trasie podobne ako želatína.
  4. Vypneme rúru a koláč necháme 1 hodinu chladiť vo vnútri pri otvorených dvierkach. Potom vyberieme a necháme chladiť ďalšie 2 hodiny na izbovú teplotu. Nakoniec chladíme v chladničke minimálne 5 hodín, najlepšie však cez celú noc. Pred podávaním potrieme polovicou konzervy karamelového Salka a ozdobíme nasekanými aj celými pekanovými orechami.
  5. A takto vyzerá, keď sa prekrojí