Karamelový zákusok
Karamelový zákusok

Karamelové rezy s orechmi fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 18. mája 2019

Náš víkendový zákusok. Piškótové korpusy spojené karamelovým krémom s orechmi.

22
porcií
60 minút
príprava
4x10 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto biele (2x):
3 ks
90 g
90 g
1 KL
na špic noža
Cesto kakaové (2x):
3 ks
90 g
90 g
1 KL
1 KL
na špic noža
Krém:
800 ml
9 PL
1 bal
150 g mletý
250 g
1 PL
Na vrch čokopoleva:
200 g
1 PL
1 PL
1 PL pochúťková
Zdobenie:
150 ml (33 %)
1 bal.
1 PL
250 ml (na potretie korpusov)
100 g
150 g




Postup

  1. 1

    Celé vajcia s cukrom som vymiešala do peny rovnako pre všetky 4 korpusy.

    Karamelové rezy s orechmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na biele korpusy som zmiešala múku, prášok do pečiva a sódu a zmes som preosiala do vaječnej zmesi a opatrne vmiešala.

    Karamelové rezy s orechmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na kakaové korpusy som zmiešala múku, prášok do pečiva, sódu a 1 KL kakaa, preosiala k vaječnému základu a opatrne vmiešala.

    Karamelové rezy s orechmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plech 27x37 cm som vystlala papierom na pečenie, cesto som vyliala a zarovnala. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a všetky korpusy som piekla rovnako 10 minút. Hotové som nechala chladiť na mriežke.

    Karamelové rezy s orechmi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V mlieku som vymiešala detskú krupicu, pridala som vanilkový cukor a uvarila hustú kašu, ktorú som nechala chladiť v studenej vode aj s nádobou. Pokiaľ sa kaša chladila, pripravila som si karamel s orechmi.

    Karamelové rezy s orechmi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Karamel som vyliala na olejom natretú misu a nechala vychladiť. Keď karamel stuhol polámala som ho.

    Karamelové rezy s orechmi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pomlela som ho celkom na jemno i s orechmi.

    Karamelové rezy s orechmi (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Maslo som vymiešala do peny, postupne som pridávala po lyžici vychladnutú krupicovú kašu.

    Karamelové rezy s orechmi (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pridala som mletý karamel s orechmi.

    Karamelové rezy s orechmi (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Napokon som pridala aj orechový likér.

    Karamelové rezy s orechmi (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Krém som rozdelila na 3 rovnaké časti a uložila do chladničky stuhnúť.

    Karamelové rezy s orechmi (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Napokon som zostavila koláč: Na spodok podnosu som uložila biely korpus, natrela som ho horúcim broskyňovým lekvárom a natrela tretinou krému.

    Karamelové rezy s orechmi (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Na krém som položila kakaový korpus, natrela som ho lekvárom, potom krémom a zakryla som ho druhým kakaovým korpusom.

    Karamelové rezy s orechmi (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Kakaový korpus som natrela horúcim lekvárom, potom poslednou časťou krému a zakryla bielym korpusom. Na vrch som položila papier na pečenie, dosku na krájanie a 3 kg cukru a uložila do chladničky na noc.

    Karamelové rezy s orechmi (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Na druhý deň som odložila zaťaženie, natrela som vrch zákusku horúcim lekvárom a poliala čokoládovou polevou. Uložila do chladničky stuhnúť.

    Karamelové rezy s orechmi (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Koláč som krájala na rezy mokrým horúcim nožom. Zdobila som ho šľahačkou - vyšľahala som smotanu s cukrom a Smetafixom. Prajem vám dobrú chuť.

    Karamelové rezy s orechmi (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

haji
Moc pěkný recept, rezy jako z pohádky.Krásná práce! Mně by nevyšla plnka, musela bych buď celou dobu pískat a nebo rovnou povýšit gramáž plnky. Šťastný ten, kdo usedá k tvému stolu, milá Izi! Krásnou neděli přeji!
kvakac
Sú fantastické. Neviem keby sa robili u nás v sobotu či by ostalo na nedeľu.
marienka44
Dokonalé, ako vždy. Mńa by zaujímala príprava polevy. Kedy treba pridať kyslú s,otanu? Keď všetky prísady rozpúšťam na pare, smotana by zredla. :-(
izabella929
@marienka44 , vždy robím polevu rovnako, raz som si to urobila podľa seba a ver mi ešte ma nikdy nesklamala..nalámem do misy čokoládu/spravidla takmer vždy 200 g./ pridám k nej lyžicu oleja, lyžicu masla,lyžicu smotany pochúťkovej a toto všetko dám na hrniec, kde mi začína vrieť voda, znížim plyn na minimum a nechám roztápať všetko spolu pomaly..ono sa to všetko pekne samo roztopí..keď je všetko roztopené, vareškou to dobre všetko rozmiešam a lejem na koláč, koláč musí byť ale poriadne vychladený..u mňa zásadne je v chladničke celú noc..takže ako lejem ihneď mi poleva tuhne..ak by sa ti zdala príliš hustá po premiešaní, pridaj trošku smotany a dobre premiešaj..po pár minútach pokojne prejdem po nej hrebeňovou stierkou, pozdejšie sa už nedá, lebo je celkom stuhnutá..dám ju do chladničky, pretože pred krájaním horúcim nožom, musí byť koláč opäť poriadne studený...nič iné iba čas je tvojim nepriateľom..Marienka trpezlivosť ruže prináša..)) krásne sa mi krája taká poleva, neláme sa, neťahá za sebou šmuhy po zákusku, preto tak dobre vyzerajú....veľa chuti do práce..vďaka za komentár..)
izabella929
@kvakac , so zákuskami je to tak ako s inými jedlami..treba jesť všetko, ale s mierou..rada pečiem, lebo je to moje hobby, ale nikdy si nedám z mojich zákuskov viac ako 2 kúsky..je pravda, že keby mi niekto doniesol aký koľvek obyčajný dopatlaný zákusok zjedla by som ho s veľkou chuťou..vieš, svoje tak nechutí ako cudzie..)))vďaka za komentár..
izabella929
@cesminaz , takmer všetky zákusky si už vymýšľam sama..stačí mi vidieť niekde na nete zákusok a už vymýšľam ako ho prerobiť..všetky boli zatiaľ chutné, aspoň info od tých , čo ich ochutnali...ďakujem pekne za komentár, i ja obdivujem tvoje kysnuté koláče, sú nie len krásne, ale iste aj chutné..)