Karamelové košíčky s čokoládou a peľovým snehom
šéfkuchár KORZO café & restaurant v Bratislave, 14. februára 2018
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
príprava
na 160 °C
Suroviny
Košíčky: | |
100 g |
|
40 g (jemný) |
|
20 g (cca 1 ks) |
|
145 g (okrem múky na pomúčenie) |
|
1/4 KL |
|
štipka |
|
150 g (na natretie vnútra košíčkov) |
|
Banány s karamelom: | |
2 ks |
|
55 ml (35 % tuku) |
|
40 g |
|
10 ml (2 KL) |
|
70 g |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
Čokoládový puding: | |
300 ml |
|
1 ks |
|
10 g |
|
60 g |
|
80 g (cca 4 ks) |
|
štipka |
|
65 g |
|
75 g |
|
Sneh: | |
100 g (cca 4 ks) |
|
1/2 KL |
|
225 g |
|
30 g |
|
Postup
-
1
Košíčky: Elektrickým mixérom vyšľaháme maslo s cukrom na hladkú hmotu. Vmiešame žĺtok, prilejeme 15 ml (3 PL) vody, pridáme suché ingrediencie okrem čokolády a vymiesime cesto. Z cesta urobíme bochník, zabalíme ho do potravinovej fólie a uložíme do chladničky na hodinu odležať.
- 2
Rúru predhrejeme na 160 °C a plech vyložíme papierom na pečenie. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na 4 mm a vykrojíme 8 kruhov s priemerom 8 cm. Rozložíme ich na plech a dáme na 15 minút do mrazničky. Stuhnuté kruhy potom rozložíme na obrátený plech na mafiny. Pokiaľ plech nemá z oboch strán teflon, namažeme vonkajšiu stranu maslom. Košíčky pečieme 8–10 minút dozlatista. Vytiahneme z rúry a necháme pri izbovej teplote 15 minút chladnúť. Košíčky zložíme z plechu a obrátime. Vnútro vychladnutých košíčkov vytrieme čokoládou roztopenou vo vodnom kúpeli. Čokoládová vrstva zabráni, aby košíček nasal príliš veľa vlhkosti z náplne.
- 3
Banány s karamelom: V hrnci zmiešame citrónovú šťavu, vanilkové semienka, cukor a glukózu a pomaly zohrievame. Miešame, až kým sa cukor nerozpustí a zľahka neskaramelizuje. Pridáme a 2-3 minúty podusíme banánové kolieska, potom smotanu a maslo. Zľahka miešame, kým sa nevytvorí jednoliata zmes. Banány s karamelom preložíme do misy a prikryjeme potravinovou fóliou tak, aby sa dotýkala povrchu zmesi. Necháme odstáť pri izbovej teplote.
- 4
Čokoládový puding: V hrnci zmiešame mlieko a vanilkové semienka a privedieme do varu. Zakryjeme pokrievkou, aby zmes nevychladla. Pudingový prášok zmiešame s cukrom, so žĺtkami a soľou. Do zmesi prilejeme teplé mlieko a zamiešame. Potom zmes prelejeme späť do hrnca a za stáleho miešania na strednom plameni privedieme do varu a varíme asi minútu. Do žiaruvzdornej misy nasypeme čokoládu pokrájanú na kúsky. Cez sitko k nej prilejeme puding a zamiešame. Za stáleho miešania pridáme postupne maslo. Keď sa rozpustí čokoláda aj maslo, zakryjeme hotový puding potravinovou fóliou, tak aby sa dotýkala povrchu. Uložíme do chladničky.
- 5
Sneh: Do žiaruvzdornej misky dáme bielky s vínnym kameňom a cukrom a misku položíme na hrniec s vodou. Za stáleho miešania zohrievame na 37 °C. A akonáhle zmes dosiahne požadovanú teplotu, vyšľaháme tuhý sneh. Vsypeme peľ rozdrvený v mažiari. Sneh je najlepšie použiť ihneď po vyšľahaní, takže si už pred šľahaním naplníme košíčky banánmi s karamelom a čokoládovým pudingom. Keď košíčky naplníme snehom, môžeme ich flambovať pištoľou.
Tiež plnené košíčky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
1) Urobiť cesto a napiecť košíčky + čas v mrazničke
2) Urobiť čokoládovú polevu a vychladnuté natrieť košíčky
3) Urobiť karamel s banánmi
4) Urobiť puding
5) Vyšľaha sneh
a riadov kopec.
Včelí pyl je dnes běžně k dostání ve zdravé výživě. Už před čtyřiceti sedmi léty jsem kolem prodejny včelařských potřeb a medu chodila do práce, prodávali i včelí py i mateří kašičku.
@Evanaa později skutečně došel pyl do klasických obchodů, malé různobarevné kuličky, zdobila jsem s nimi cukroví.
V prodejnách zdravé výživy je u nás k dostání a myslím i v lékárně např. Pilulka.cz. Zadejte do vyhledávače, vyjedou i e-obchody, třeba počítat s poštovným. Hezký večer všem!