Karamelová roláda
Karamelová roláda ako muzikál (fotorecept)
Autor receptu: irenaw
15-20 porcií |
120 minút príprava |
30-40 minút na 180 °C |
Postup- Cesto: Rúru dáme vyhriať na 180 °C. Bielky so štipkou soli vyšľaháme do tuha. Postupne zašľaháme cukor. Cukor sa rozpustí a sneh bude pevný, hladký a lesklý. Do snehu zašľaháme žĺtky. Nakoniec zľahka lopatkou vmiešame polohrubú múku. Cesto rozotrieme na plech na papier na pečenie. Pečieme cca 15 minút. Necháme 5 minút postáť a zvinieme aj s papierom na pečenie. Necháme vychladnúť. Vychladnuté piškótové cesto rozvinieme a opatrne stiahneme papier na pečenie. Z jedného okraja piškóty odrežeme 7-8 cm široký pás po celej dĺžke. Môj plech bez okrajov má rozmery 38×30 cm.
- Karamelový krém:
Smotanu na šľahanie pomaly zahrejeme k bodu varu. Medzitým z cukru upálime karamel. Zalejeme horúcou smotanou. Zo začiatku rýchlo miešame, aby sme zabránili prskaniu. Keď sa bublanie upokojí na najslabšom výkone rozvaríme do rozpustenia. Odstavíme, hneď pridáme maslo a rozmiešame. Necháme vychladnúť. Nakoniec dobre vychladíme v chladničke a vyšľaháme krém.
- Čokoládový krém:
Horkú čokoládu rozpustíme nad parou. Primiešame smotanu na šľahanie. Primiešame maslo. Necháme vychladnúť. Dobre schladíme v chladničke a vyšľaháme krém.
- Odrezaný pás piškóty potrieme cca 1/3 čokoládového krému. Ostatok piškótového plátu potrieme karamelovým krémom. Zvinieme do rolády. Naplnenú roládu položíme na pás s čokoládovým krémom. Celú roládu potrieme 2/3 čokoládového krému. Na bokoch doplníme krém tak, aby boli bočné strany naspodu rovné. Na priereze má roláda tvar tunela (viď obrázok). Dáme dobre vychladiť.
- Vychladenú roládu polejeme čokoládovou polevou. Marcipán vyvaľkáme na asi 3 cm široký pásik a umiestnime navrch rolády kým poleva stuhne. Nožom do marcipánu naznačíme jednotlivé rezy.
- Na každý naznačený kúsok nakreslíme čokoládou husľový kľúč.
- Niekedy sa predávala bez husľového kľúča s mriežkou z čokolády. Dobrú chuť.
|