Karamelová roláda

Karamelová roláda ako muzikál (fotorecept)

Autor receptu: irenaw

15-20
porcií
120 minút
príprava
30-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Rúru dáme vyhriať na 180 °C. Bielky so štipkou soli vyšľaháme do tuha. Postupne zašľaháme cukor. Cukor sa rozpustí a sneh bude pevný, hladký a lesklý. Do snehu zašľaháme žĺtky. Nakoniec zľahka lopatkou vmiešame polohrubú múku. Cesto rozotrieme na plech na papier na pečenie. Pečieme cca 15 minút. Necháme 5 minút postáť a zvinieme aj s papierom na pečenie. Necháme vychladnúť. Vychladnuté piškótové cesto rozvinieme a opatrne stiahneme papier na pečenie. Z jedného okraja piškóty odrežeme 7-8 cm široký pás po celej dĺžke. Môj plech bez okrajov má rozmery 38×30 cm.
  2. Karamelový krém: Smotanu na šľahanie pomaly zahrejeme k bodu varu. Medzitým z cukru upálime karamel. Zalejeme horúcou smotanou. Zo začiatku rýchlo miešame, aby sme zabránili prskaniu. Keď sa bublanie upokojí na najslabšom výkone rozvaríme do rozpustenia. Odstavíme, hneď pridáme maslo a rozmiešame. Necháme vychladnúť. Nakoniec dobre vychladíme v chladničke a vyšľaháme krém.
  3. Čokoládový krém: Horkú čokoládu rozpustíme nad parou. Primiešame smotanu na šľahanie. Primiešame maslo. Necháme vychladnúť. Dobre schladíme v chladničke a vyšľaháme krém.
  4. Odrezaný pás piškóty potrieme cca 1/3 čokoládového krému. Ostatok piškótového plátu potrieme karamelovým krémom. Zvinieme do rolády. Naplnenú roládu položíme na pás s čokoládovým krémom. Celú roládu potrieme 2/3 čokoládového krému. Na bokoch doplníme krém tak, aby boli bočné strany naspodu rovné. Na priereze má roláda tvar tunela (viď obrázok). Dáme dobre vychladiť.
  5. Vychladenú roládu polejeme čokoládovou polevou. Marcipán vyvaľkáme na asi 3 cm široký pásik a umiestnime navrch rolády kým poleva stuhne. Nožom do marcipánu naznačíme jednotlivé rezy.
  6. Na každý naznačený kúsok nakreslíme čokoládou husľový kľúč.
  7. Niekedy sa predávala bez husľového kľúča s mriežkou z čokolády. Dobrú chuť.