Karamelový zákusok
Karamelový zákusok

Karamelová marlenka

valina - fotkavalina, 6. decembra 2019
Karamelová marlenka
Foto: valina

Výborne vyzerá, skvele sa krája a výborne chutí.

44
porcií
60 minút
príprava
7 minút
na 180 °C

Suroviny

100 g
3 PL
180 g
1 KL
1 PL
2 ks
700 g
3 PL
Plnka:
1 plechovka
2 bal.
700 ml
250 g




Postup

  1. 1

    Cesto: Maslo, med a cukor dáme roztopiť za stáleho miešania, potom pridáme ocot, sódu a stiahneme so sporáka. Rýchlo vmiešame vajíčka, tak, aby sa nám nespravila praženica. Potom vmiešame múku zmiešanú s kakaom. Cesto dôkladne vypracujeme už na doske a ihneď rozdelíme na 5 až 6 častí, podľa toho aký máme veľký plech. Najlepšie si každý diel rozvaľkáme ešte za tepla a na silikónovej, alebo teflónovej podložke. Ak takú nemáme, tak nám poslúži aj papier na pečenie. Každý plát ešte radielkom orežeme a prepichneme niekoľkokrát vidličkou. Pečieme 5-7 min pri 180 °C.

  2. 2

    Deň dopredu si uvaríme konzervu sladeného mlieka Salka. Varíme neotvorenú plechovku zaliatu vodou 2 hodiny. Necháme vychladnúť do druhého dňa a až potom konzervu otvoríme.

  3. 3

    Plnka: V mlieku uvaríme hustý karamelový puding a necháme vychladiť. Do Hery pomaly vmiešame vychladnutý puding. Primiešame skaramelizované Salko.

  4. 4

    Krém si rozdelíme na toľko časti, koľko sme upiekli plátov cesta a necháme aj trochu na vrch. Pláty naplníme krémom, krém nanesieme aj navrch.

  5. 5

    Potom si zo servítky nastriháme tenké pásiky, ktoré naukladáme na vrch plnky krížom. Potom cez sitko vrch zákusku posypeme kakaom. Papierové pásiky opatrne odoberieme.

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
123
123
dodatok... možno by stálo za hriech skúsiť ho aj s bezlepkovou múkou...
motyka
Jééjda - to už nevydržím. Tečú mi slinky. Nádhera. A predstavujem si tú chuť. Nóooo. Zatváram NTB, lebo ešte budem musieť niečo upiecť.
2x valina a haji
mirvav
Vďaka za výborný recept. Odskúšané: cesto s kakaom, aj bez kakaa (tiež dobré). Plnka výborná, vo väčšine receptov nedávajú puding, ale táto je najlepšia (plnky je pekne veľa). Navrch sa môžu postrúhať aj upečené orezy z cesta, aj mleté orechy, aj čokoláda alebo aj všetko :-).