Hrušková štrúdľa
Hrušková štrúdľa

Karamelizovaná hrušková štrúdľa s mascarpone a orechmi

ellie17 - bez fotkyellie17, 29. októbra 2025

Je to tá moja klasická vaľkaná štrúdľa, ktorú robím už roky, len teraz v ešte zaujímavejšej verzii. Stále zostáva ten pocit istoty, že Zobraziť celý popisJe to tá moja klasická vaľkaná štrúdľa, ktorú robím už roky, len teraz v ešte zaujímavejšej verzii. Stále zostáva ten pocit istoty, že sa cesto aj náplň krásne podaria, len sa všetci pri stole pýtajú, čo som v nej tentoraz vylepšila. Pekne drží tvar, dobre sa krája a vyzerá pri servírovaní modernejšie.

8
porcií
25 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
150 ml
1 ks
2 PL
štipka
Náplň:
600 g
250 g
50 g
80 g mleté
30 g
1 ČL
1 PL
Na posypanie cesta:
1 PL
Na potretie:
30 g



Postup

  1. 1

    Z múky, soli, vajca, vody a oleja vypracujeme hladké, pružné cesto. Zakryjeme a necháme odpočívať 20 minút.

  2. 2

    Hrušky ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky.

  3. 3

    Na panvici rozpustíme maslo, pridáme cukor, necháme jemne skaramelizovať a prisypeme hrušky. Dochutíme škoricou a citrónovou šťavou, krátko podusíme, nech sa odparí šťava. Necháme vychladnúť.

  4. 4

    Mascarpone zmiešame s mletými orechmi.

  5. 5

    Cesto vyvaľkáme na veľmi tenko, posypeme strúhankou.

  6. 6

    Natrieme mascarpone s orechmi, pridáme karamelizované hrušky, zrolujeme.

  7. 7

    Štrúdľu preložíme na plech, potrieme maslom.

  8. 8

    Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C približne 30 minút dozlatista.

  9. 9

    Necháme mierne vychladnúť a môžeme podávať.

Diskusia k receptu