Hrušková štrúdľa

Karamelizovaná hrušková štrúdľa s mascarpone a orechmi

Autor receptu: ellie17

Je to tá moja klasická vaľkaná štrúdľa, ktorú robím už roky, len teraz v ešte zaujímavejšej verzii.* Stále zostáva ten pocit istoty, že sa cesto aj náplň krásne podaria, len sa všetci pri stole pýtajú, čo som v nej tentoraz vylepšila. Pekne drží tvar, dobre sa krája a vyzerá pri servírovaní modernejšie.

8
porcií
25 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Z múky, soli, vajca, vody a oleja vypracujeme hladké, pružné cesto. Zakryjeme a necháme odpočívať 20 minút.
  2. Hrušky ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky.
  3. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme cukor, necháme jemne skaramelizovať a prisypeme hrušky. Dochutíme škoricou a citrónovou šťavou, krátko podusíme, nech sa odparí šťava. Necháme vychladnúť.
  4. Mascarpone zmiešame s mletými orechmi.
  5. Cesto vyvaľkáme na veľmi tenko, posypeme strúhankou.
  6. Natrieme mascarpone s orechmi, pridáme karamelizované hrušky, zrolujeme.
  7. Štrúdľu preložíme na plech, potrieme maslom.
  8. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C približne 30 minút dozlatista.
  9. Necháme mierne vychladnúť a môžeme podávať.