Kapustový prívarok a zamilovaná klobása fotorecept

lyali - fotkalyali, 9. augusta 2013
Kapustový prívarok a zamilovaná klobása (fotorecept)
Foto: lyali

Fajné jedlíčko, fajná maminkovská klasika. Kapusta dľa Boženky (svokričky mamičky), teda kapustový prívarok s pučenými zemkami a veru aj špekačkou, nech má manžel ešte väčšiu Zobraziť celý popisFajné jedlíčko, fajná maminkovská klasika. Kapusta dľa Boženky (svokričky mamičky), teda kapustový prívarok s pučenými zemkami a veru aj špekačkou, nech má manžel ešte väčšiu radosť :-) Alebo keď sa klobáske po kapuste cnie :-) Keď sa podarí vtipné foto a fantázia následne pracuje... Stále vo všetkej počestnosti a s úsmevom na tvári :-) Na lásku na tanieri, priatelia :-)

4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

700 g
3 ks
6 ks
podľa chuti
podľa chuti
1 PL
3 strúčiky väčšie
2-3 PL
400 ml




Postup

  1. 1

    Kapustu očistíme (zbavíme nepekných vrchných listov, ak sa vyskytli a vykrojíme hlúbik). Nakrájame na rezance. (pozn. použila som polku väčšej hlávky)

    Kapustový prívarok a zamilovaná klobása (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakrájanú kapustu dáme do hrnca a zalejeme vodou (1 l). Pridáme celé nové korenie, celé a mleté čierne korenie a soľ. Po zovretí stíšime a varíme asi 10 min.

    Kapustový prívarok a zamilovaná klobása (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ si pripravíme zásmažku. 1 strúčik cesnaku postrúhame najemno (alebo pretlačíme) a speníme na oleji.

    Kapustový prívarok a zamilovaná klobása (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme 1 PL múky a opražíme dosvetlohneda.. Rozriedime studenou vodou (asi 2 dcl) a vlejeme do kapusty.

    Kapustový prívarok a zamilovaná klobása (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A podľa mamičky okrem zápražky aj zátrepka šup do kapusty. V studenom mlieku rozmiešame 1 PL múky (alebo podľa potreby aj viac).

    Kapustový prívarok a zamilovaná klobása (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A vlejeme do kapusty. Prevaríme. Po odstavení pridáme ešte ostatné potrúhané strúčiky cesnaku a dochutíme ešte soľou a čiernym mletým korením.

    Kapustový prívarok a zamilovaná klobása (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pozn. Taký dobrý mamin prívarok nikdy nie je zlý, však :-) Mama nepoužíva smotanu a vyrobí aj zásmažku, aj zátrepku. Neokyslí - kapustu ochutí soľ, korenie a cesnak.

  8. 8

    Na tanieričok naložíme s popučenými zemkami (uvarené zemiaky zlejem z vody a popučím s kúskami masla - tak, aby som ešte videla kúsočky zemiakov - žiadna hladká kaša :-) ). No a keďže sa tej klobáse po kapuste cnie, čože by sme ju k nej nešupli :-) Inak tá klobása lezie na zemiakovú kôpku ako na stupne víťazov - hádam je náš víťaz ešte pri sile :-)

Diskusia k receptu

ola111
Takto som ešte kapustový prívarok nejedla,iba s paradajkovým pretlakom,vyzerá dobre,.
gabriele
a zabudla som napisat, ze my sme to varievali cele leto kazdu sobotu...a ked z kapusticky ostalo, tak apko ju jedol v nedelu na ranajky...nesmel v nech chybat kopor...a niekedy ako bonus oprazeny hrebienok slaninky :)
natba
tak kapustovy privarok som v zivote nepocula, ale moze byt zaujimave s tpou slaninkou...a mojho deda sme tiez volali apko:-)
lyali
dievcata, dakujem - no veru taketo recepty su aj o krasnych spomienkach :-) a slaninocku supnem na dalsiu porciu :-)
nadia56
@lyali , je vyborne, ze si sem tento recept pridala, poznam tvoj kapustovy privarok, len som nedavala zaprazku /kazda kuchyna je ina/ robila som ho, ale to uz bolo velmi davno, je naozaj velmi dobry a spestri najma letny jedalny listok, u mna za 5, pekny den :-)
mariamka
@lyali hned ked zverejnili tvoj recept mi bola sympaticka ta "pritulna" klobaska :) velmi pekne si to ponala, robila som uz bielu polievky z hlavkovej kapusty nakyslo a mozem potvrdit, ze chuti vyborne, toto je dalsia inspiracia a verim, ze mojim bude chutit, dakujem.. aj za vtipne a sviezo podany recept :)
izabella929
kapustový prívarok robievam takto isto...ale pridávam do nej celú rascu...a inak tvoj recept vyzerá krásne a zaujímavo.)
lyali
Dievčatá, vďaka :-) @mariamka , pekne si tú klobásku prítulnou nazvala :-D Na vzájomné inšpirácie, devy moje :-)
vejoe
no idem na to spravila si mi chutky takto som to nikdy nerobila tesim sa dakujem za inspiraciu
1x kvakac
janealli
Ďakujem za inšpiráciu, spravila som dnes ale spolu so zemiakmi ako "eintopf", zápražku som urobila z rozškvarenej slaninky + zvlášť opečená klobáska, bolo to výborné! Ešte chcem pochváliť štýl, akým je tvoj recept napísaný, veľmi dobre sa čítal.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia